Lángoló ország

2012. 10. 10.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
Egyre gyakrabban hallani a különféle erdőkben, bozótokban küzdő tűzoltókról. Évente hatalmas területek válnak a lángok martalékává, melyért a legtöbb esetben nem csak a természet szeszélye a felelős. Hajdú Márton tűzoltó főhadnaggyal, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjével a szabadban tomboló tüzekről beszélgettünk.

Mik a leggyakoribb okozói az erdő- és bozóttüzeknek?

 

Az erdőtüzek, mezőgazdasági tüzek és avartüzek keletkezésének oka szinte minden esetben valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza. Előfordulnak olyan esetek, amikor szándékosan okoznak kisebb-nagyobb szabadtéri tüzeket. Száraz időszakok során fokozott a szabadtéri tüzek kialakulásának veszélye: akár egy gondatlanul eldobott égő cigarettacsikk is okozhat több tíz hektáron komoly károkat. Ugyanilyen veszélyt hordoznak magukban a szabálytalanul gyújtott tábortüzek vagy a nem jól karbantartott mezőgazdasági gépek is. Hazánkban tavasszal és nyáron jellemző, hogy jelentősen megemelkedik a szabadtéri tűzesetek, illetve a betakarítás időszakában a mezőgazdasági területeken keletkezett tüzek száma.

 

Mit tehet az, aki észreveszi, hogy ilyen tűz van kialakulóban? Hogyan segítsünk a szakemberek megérkezéséig?

Abban az esetben, ha valaki tüzet észlel a szabadban, azt haladéktalanul jelezze a 105-ös vagy a 112-es segélyhívó számokon. Száraz időszakban rendkívül gyorsan terjedhetnek tovább a szabad területeken keletkezett tüzek, ezért is fontos, hogy a lehető leghamarabb tudomást szerezzenek róla beavatkozó tűzoltó egységeink. Kisebb tüzek esetén, ha rendelkezésre állnak az oltásra alkalmas eszközök (víz, kézi oltóberendezés stb.), megkezdhetik a tűz oltását, de ebben az esetben is először jelezzék azt az ügyeleti szolgálataink felé, és kérjenek tájékoztatást az oltás megkezdésének lehetőségeiről. Elsősorban azonban a megelőzésben segíthetnek az állampolgárok azzal, hogy betartják a tűzgyújtásra vonatkozó előírásokat és a hatóságok által előírt korlátozásokat.

 

Mekkora károkat okoznak az ilyen tüzek? Mikor a legveszélyesebbek?

 

Az utóbbi idők legnagyobb tüzében, amely Bugacon keletkezett májusban, több mint 1100 hektárnyi erdős, bokros terület égett le, és a tűz oltása hat napig tartott. A lángok megfékezésén naponta körülbelül száz hivatásos tűzoltó, valamint a környékről érkezett önkéntesek és civilek dolgoztak. A helyenként gyalogosan megközelíthetetlen ősborókást és erdőt helikopterről is oltották. Egy ekkora kiterjedésű tűz eloltása rendkívül költséges, akár több tízmillió forintba is kerülhet, de a legkisebb beavatkozás is 50-100 ezer forintos kiadást jelent. A bugaci erdőtűz oltása kiemelkedően magas költségekkel járt, az eddigi számítások szerint közel 70 millió forintba került. Az elmúlt évek legjelentősebb erdőtüzénél példaértékű összefogással álltak helyt hivatásos és önkéntes tűzoltók, a környék erdeit kezelő erdőgazdaság és a nemzeti park munkatársai, a Magyar Honvédség és civilek egyaránt.

Egy hektár erdőterület pusztulásával összességében akár tízmillió forintos kár is keletkezhet. Jelentős az erdészetek tűzoltási költsége is, hiszen a közvetlen tűzoltói munka után az erdőgazdálkodó adja a területen akár egy hétig is működő tűzőrséget. Az új erdő létesítése, az erdőterület műszaki helyreállítása 6-12 évet is igénybe vehet, és hektáronként több millió forintos költséget jelent. Egy idős erdő ökológiai szempontból történő regenerálódása akár 50-100 évig is eltart. Védett területeken a természeti kár eszmei értéke mindezen tételeknél nagyságrendileg nagyobb is lehet.

Az erdőtűz kockázata jelentősen függ az időjárási viszonyoktól is. Erdőtűzveszélyes időszakban a vidékfejlesztési miniszter vagy az erdészeti hatóság tűzgyújtási, illetve látogatási tilalmat rendelhet el egyes erdőkben, vagy akár az ország összes erdejében. Tűzgyújtási tilalom esetén az erdőkben – beleértve a kijelölt tűzrakó helyeket is –, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belül sem szabad tüzet rakni!

 

Hollywoodi filmekben, és híradásokban gyakran lehet látni, hogy nagy helikopterekkel, repülőgépekkel oltják a lángoló erdőt. Magyarországon milyen eszközökkel tudnak harcolni a tűz ellen? Szükséges-e, tudunk-e egyáltalán ilyen módszerrel oltani?

 

A katasztrófavédelem tűzoltó egységei rendelkeznek mindazon eszközökkel, amelyekkel hatékonyan tudnak fellépni kisebb és nagyobb szabadtéri tűzeseteknél. Ezek olyan tűzoltó gépjárműveket jelentenek, amelyek képesek megbirkózni a nehéz tereppel, vízszállítókat a vízhiányos területek ellátása érdekében, valamint kéziszerszámokat és oltóberendezéseket a csak gyalogosan megközelíthető területek oltásához. Mindezek mellett rendelkezésre állnak együttműködési megállapodások alapján igénybe vehető, a tűz oltásánál használható helikopterek is.

 

Legszebb városaink – köztük Buda is – zöldterülettel vannak körülvéve. Hogyan tudnának egy ilyen kényes helyen tomboló tüzet megfékezni?

 

Ilyen esetekben is jól alkalmazhatóak egységeink, itt inkább a lakóépületek, forgalmasabb közlekedési útvonalak és a közművek jelenléte állítja komoly kihívás elé a tűzoltókat. Nemcsak maga a tűz, hanem a füst is problémát jelenthet ilyen környezetben. A látótávolság csökkenése miatt forgalomkorlátozásokra is lehet számítani, valamint a közművek sérülése esetén a szolgáltatásban jelentkező fennakadásokra.

 

A globális felmelegedésről már-már naponta hallani valamilyen formában. Észrevehető ennek hatása a magyarországi tüzek esetében? Hogyan változott az ilyen vészhelyzetek gyakorisága az elmúlt pár évtizedben?

 

A szélsőséges meteorológiai jelenségek hatása a tűzesetek alakulásában is kimutatható. Összességében a tűzesetek száma az elmúlt húsz év adatai alapján kismértékben növekedett, azonban az egyes évek jelentős mértékű eltérést is mutathatnak. Például idén tavasszal két és félszer annyi szabadban keletkezett tűz volt, mint tavaly a hasonló időszakban.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el