Lehet, hogy Ön is feleslegesen szedi a vérnyomáscsökkentőjét?

Szerző: Szimpatika
Egy friss tanulmány szerint a rezisztens magas vérnyomásban szenvedők egyharmadánál az úgynevezett fehérköpeny-szindróma váltja ki a normálistól eltérő vérnyomást, vagyis kizárólag az orvosi rendelőben mérnek náluk kóros értéket.

A fehérköpeny-szindróma azt jelenti, hogy bár a páciens vérnyomása minden esetben magas, ha egy orvos méri meg, otthon, nyugodt körülmények között az értékek normalizálódnak. Éppen ezért nem érnek el ezeknél a betegeknél látványos eredményt gyógyszeres kezeléssel, és állapítanak meg náluk rezisztens hipertóniát – vagyis olyan tartós magas vérnyomást, amely nem reagál a kezelésekre – írja a Hypertension.

Spanyol kutatók 69.045 betegnél végeztek 24 órán keresztül folyamatos méréseket, és végül 8295 alanynál diagnosztizáltak rezisztens magas vérnyomást. Az is kiderült azonban az adatokból, hogy közülük 37 százalék fehérköpeny-szindrómában szenved.

A szakemberek szerint ezeket az embereket legegyszerűbben ambuláns vérnyomásméréssel lehetne kiszűrni – ez azt jelenti, hogy otthon, maguknak kellene rendszeresen mérniük a vérnyomásukat, és az eredményeket megmutatniuk az orvosuknak. Ez a legegyszerűbb módja ugyanis annak, hogy megállapítsák, kinél van szó csupán erről az – úgy tűnik – gyakori jelenségről.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!