Hány éves korig számítunk fiatalnak, s mikortól öregnek?

2012. 09. 26.
Szerző: Szimpatika
Egy brit felmérés szerint egyre későbbi életkorban tartják magukat középkorúnak vagy idősnek az emberek: az előbbi 55, míg az utóbbi 70 évesen köszönt be a megkérdezett britek szerint.

A Love to Learn online oktatási portál 1000 ötven év feletti brit bevonásával készítette el felmérését, amelynek eredménye azt jelzi, hogy a népesség öregedése együtt jár azzal, hogy az életkori szakaszok későbbre tolódnak.

Az átlagos életkor, amikortól középkorúnak tartottak valakit a válaszadók, 54 év 347 nap volt, noha az ötvenes éveik elején járók 70 százaléka magát középkorúnak vallotta. Minden ötödik megkérdezett még ennél is jobban kitolta a középkorúvá válás határát, ők csak a 60 évnél idősebbeket tekintik középkorúnak.
A résztvevők 19 százaléka nem életkort adott meg, hanem úgy vélekedett, hogy a gondolkodásunk határozza meg, mikor válunk középkorúvá.
Az idős kor határvonala átlagosan 69 év 277 nap lett a felmérésben, ez jóval magasabb kor, mint a brit kormány által tervezett új állami nyugdíjkorhatár, a 66 év.
Az Age UK elnevezésű civil szervezet nemrégiben készült felmérésében arra volt kíváncsi, hogy az európaiak mikorra teszik az öregkor kezdetét. Az átlag 62 évre jött ki, bár országonként kissé szórt az eredmény. Nagyobb különbségek adódtak a fiatal kor végének megítélésében, Svédországban ezt 34 évre tették, míg Görögországban 52 évre, átlagosan pedig 40 év lett.
A mostani tanulmányból az is kiderült, hogy az ötvenesek több mint fele nagyobb önbizalomról és tapasztalatról számolt be a fiatalabbakhoz képest, és kevésbé aggódtak amiatt, hogy hibát követnek el.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!