Fitoterápia a légzőszervi betegségek gyógyításában

Szerző: Szimpatika
Az asztma az allergiás betegségek egyike; jellemzője, hogy a hörgők mindenféle külső ingerre különlegesen érzékenyek. Léteznek provokál tényezők, az asztmás egyénnél azonban először különféle allergiás reakciók jönnek létre, vagy pl. akár egy szénanátha is lehet a kezdet, és fokozatosan alakul ki az asztma. Tünetei: a hörgők és a nyálkahártya különlegesen érzékennyé válik. Megduzzad, és sűrű váladékot termel, miáltal a hörgők beszűkülnek. Bizonyos faktorokra kimondott asztmás görcs alakulhat ki. Ám betegségnek vannak tünetmentes és hullámszerűen visszatérő fulladásos időszakai, amikor a légzésben az asztmás görcsök mellkasi sípolással, búgással nyilvánulnak meg. A kiváltó okok lehetnek: házi por, mikroorganizmusok stb.

Az asztma gyógyításához törvényszerűen hozzátartoznak a gyógynövények, már csak azért is, mert az orvoslás által használt szalicil származékú láz- és fájdalomcsillapítók maguk is provokálhatnak asztmás görcsöket. Így náthánál érdemesebb izzasztó gyógynövényeket adni, mert ezek nem provokálják ki az asztmás görcsöket, és az alkalmazásuk is kellemesebb. Jól használható még erre a hársfa- és a feketebodza-virág, a fűzfakéreg, a nyárfarügy és a rozmaring.

Az asztma természetgyógyászati kezelésének lehetőségei:

Speciális antiasztmatikus gyógyszerek melyeket addig kell szedni, amíg a fitoterápiás kezelés és a vegetáriánus koszt nem segít.

Hörgő- és tüdőgyulladás esetén az antibiotikus kezelés szükséges.

Olyan gyógynövényeket is, amelyek speciálisan tágítják a hörgőket. Ide tartozik a pemetefű, a szúrós gyöngyajak, a kakukkfű, a cickafarkfű- virág és a vérehulló fecskefű: A vérehulló fecskefűnél a biztonság érdekében feltétlenül szükséges betartani az adagolást! Naponta csak kétszer szabad fogyasztani 1 kávéskanálnyi mennyiséget a szárított növényből.

Olyan gyógynövényekkel való kezelés, amelyek elősegítik a sűrű hörgőváladék felszakadozását. Ezzel javul az asztmás beteg állapota, és az állandó hörghurut nem provokál görcsös köhögést. Ide tartoznak a szaponinokat tartalmazó gyógynövények: az ökörfarkkóró-virág, a százszorszépvirág, a kankalin gyökere és virága, a szappanfű gyökere és az édesgyökér. Ide soroljuk még az aromás gyógynövényéket: a cickafarkfű virágát, a kakukkfüvet, a szurokfüvet, az édesköményt, a majorannát, a bazsalikomot és a borsmentát.

A fitoterápiás kezelés előnye abban nyilvánul meg legjobban, hogy a gyógynövények segítségével a hörghurut gyorsan megszűnik, a gyulladásban lévő nyálkahártya megnyugszik és nem termel több váladékot; így az asztmás görcsök esélye a minimumra csökken Ha az asztma pszichés (idegi) eredetű, akkor sokat segíthet a pozitív gondolkodásmód, vagyis a beteg gondolkodásmódjának áthangolása a gyógyulásra. Ezáltal a szervezet ellenállóképessége nő azokkal az allergénekkel (külső allergiát okozó tényezőkkel) szemben, amelyek az asztmás állapotot provokálják. Aki asztmában szenved, talán nem is meri elhinni, hogy a természetgyógyászat csaknem tünetmentessé teheti betegségét!

De ehhez először is változtatni kell az életvitelen! Általános szabály, hogy a lakásból el kell távolítani azokat a rizikótényezőket amelyek provokálók. Ha a természetben van olyan allergén, melyet nem lehet eltávolítani, az esetben arra törekszünk, hogy a szervezetet erősítsük, az immunrendszert aktivizáljuk (pozitív gondolkodással, éjfél előtti alvással, erősítő gyógynövényekkel pl. Echinacea-eseppek, ginsengkivonatok stb.).

Életreformunkból nem hiányozhat az aromaterápia alkalmazása: illóolajos gyógyfürdők, a negyedórás külső aromaterápiás masszázsok a mellkasra, az aromaterápiás gőzölések és inhalálások, valamint az aromalámpa alkalmazása abban a helyiségben, ahol az asztmás s beteg a legtöbbet tartózkodik.

Lényeges kérdés a táplálkozás is. Vannak betegeket, akik a leghatásosabb szintetikus gyógyszereket használták, de nem érezték kielégítően magukat a mellékhatások miatt. Emiatt szükségszerűen áttértek a fitoterápiás, aromaterápiás gyógymódokra, a vegetáriánus kosztra, és így meggyógyultak!

 

Ajánnlhatók a következő gyógynövénykeverékek:

1. recept:

szétzúzott fokhagyma 100 gramm,
méz 500 gramm,
vaj 100 gramm.

Jól összekeverjük, a hűtőben tároljuk, 3-szor naponta 7 evőkanállal fogyasszunk belőle.

2. recept:

levendulavirág 25 gramm,
erdei mályvavirág 25 gramm,
martilapulevél 25 gramm.

A tea elkészítése és adagolása: 1 teáskanálnyi mennyiséget kell leforrázni 2 dl vízzel. 15 percig hagyjuk ázni, majd leszűrjük. Naponta többször (3-5-ször) fogyasszunk 2 dl teát, erdei mézzel édesítve, mindig étkezés után.

3. recept:
borsmenta 20 gramm,
macskagyökér 20 gramm,
cickafarkfűvirág 60 gramm.

Ez a tea olyan betegeknek hasznos, akiknél pszichikai okok miatt jött létre a betegség. A teát úgy készítjük el. mint a 2. receptnél, de csak akkor, ha a macskagyökér majdnem teljesen porított. Ha darabos, akkor 10 percig kell főzni a teát.

Kiegészítő aromaterápiás kezelés esetén illatmécsesbe csöppentve a következő növények illóolajai jöhetnek számításba: az eukaliptusz, a citrom, a borsmenta, a mirtusz, az izsóp, a szurokfű, a benzoe, a zsálya és a muskotályzsálya.

Végezetül annyit, hogy az asztma természetgyógyászati szempontból is komoly betegség. Minden beteget egyénileg kell megítélni és dönteni az állapotáról, a kezeléséről. A természetgyógyászati megoldást mindenesetre meg lehet próbálni, de talán nem fog minden betegnél egyformán használni. Csak azoknak a betegeknek használhat igazán, akik hajlandók áthangolni magukat a pozitív gondolkodásmódra, akik tudnak életstílusukon változtatni, és végigcsinálják a fitoterápiás, vegetáriánus gyógymódokat.

 

forrás: Fitoterápia - Elixír

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!