Gyermekek gázmaszkban, tüdődaganat, és lekonyuló rudacska

2012. 09. 02.
Szerző: Szimpatika
Szeptember elsejétől csak képes figyelmeztetéssel ellátott dohányterméket szabad gyártani. A hagyományos csomagolású cigarettát a boltokban év végéig lehet majd kapni, de ezek 2013. január elsejétől már nem lesznek forgalmazhatók. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorítása értelmében 2012. január 1-jétől tilos a dohányzás a közforgalmú intézményekben, így a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres környezetében..

A dohányzási tilalom betartását január elseje óta ellenőrzi az ÁNTSZ, de bírságot a 3 hónapos türelmi idő alatt nem szabhattak ki. Április elseje óta viszont, a szabályszegést magánszemélyek esetében 50 ezer forintig, intézmények esetében 2,5 millió forintig terjedő bírsággal büntethetik a népegészségügyi szakigazgatási szervek.


A nemdohányzók védelmében, illetve a dohányzás szigorítása érdekében hozott következő intézkedésként a kormány még tavaly decemberben fogadta el a dohánytermékek jelöléséről szóló előterjesztést. Ez tartalmazta a gyártók által kötelezően alkalmazandó, sem tartalmában, sem motívumaiban nem változtatható figyelmeztetéseket, azok méretét és azt, hogy a feliratokat hol kell elhelyezniük a csomagoláson.
Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében azt írta: "a kombinált egészségvédő figyelmeztetések bevezetése, amelyet egy felmérés szerint a magyar lakosság közel négyötöde támogat, fontos előrelépés a dohányzás elleni küzdelemben, a képpel illusztrált feliratok ugyanis bizonyíthatóan hatásosabbak a csak írásbeli figyelmeztetéseknél."
Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) Dohányzás Fókuszpontjának vezetője az MTI-nek kifejtette: összesen 14 szöveges felirat van, ehhez szövegenként 3 kép tartozik, vagyis a szeptembertől gyártandó cigarettásdobozokon 42 kombináció lesz látható. Az európai uniós tagországok számára egységesen előírt képanyaggal készült figyelmeztetéseknek 3 csoportja van. Az egyik a dohányzás egészségkárosító hatásainak tüneteit mutatja be, például daganatok, tüdőrák képével. A másik csoport a passzív dohányzás ellen szól, például egy gyermek oxigénmaszkban való ábrázolása révén. A harmadik csoport a nőkhöz, férfiakhoz speciálisan szól, például egy lekonyuló cigaretta képével.
Demjén Tibor arra is kitért, hogy azokban az országokban, ahol bevezették ezeket a képpel kombinált figyelmeztetéseket, néhány százalékkal csökkent a cigarettafogyasztás, de ami lényegesebb, a képek hatására többen keresték fel a leszokást segítő rendelőket, és emelkedett a dohányosok körében a leszokási szándék. Ezért a magyarországi figyelmeztetéseken is feltüntetik majd a leszokásban segítséget nyújtó honlap (www.leteszemacigit.hu), illetve telefonos vonal (06 40 200 493) elérhetőségét.
A fókuszpont vezetője azt is elmondta: folytatódnak a nemdohányzók védelmében hozott intézkedések, hamarosan egy külön végrehajtási rendeletben pontosan meghatározzák a dohányzásra kijelölt helyet jelölő, illetve a dohányzást tiltó táblák pontos méretét és feliratát is.
Ezen felül a zárószavazásra váró trafiktörvény egyik fő üzenete is az, hogy a dohánytermék nem egy normál, átlagfogyasztási cikk, hanem fokozottan veszélyes az egészségre - hangsúlyozta Demjén Tibor, aki reméli, hogy ennek hatására a dohánytermékek fogyasztása csökkenni fog. Úgy véli, az, hogy a jövőben elkülönített helyen árulják majd a dohánytermékeket, már azért is üdvözlendő, mert így a fiatalok is nehezebben juthatnak majd cigarettához.

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!