Mi okozza az izomlázat?
Amikor a sportoló alacsony intenzitású izommunkát végez, a mozgáshoz szükséges energiát aerob módon nyeri. Ha az intenzitást növeljük, az anaerob energiaszolgáltatás veszi át a fő szerepet, az izomban a tejsavtermelés fokozódik, ha a lebontás nem képes ezzel lépést tartani, ennek eredményeként megnő a vértejsav-koncentráció. Ahol a tejsav hirtelen emelkedni kezd, azt az intenzitást az anaerob átmenet zónájának hívják. A szakirodalom ezt a küszöbértéket a 4 mmol/l vértejsav-koncentrációban határozta meg. Ez az érték azonban egyénenként és sportáganként változhat. Nagy állóképességű sportágakban (hosszútávfutás, triatlon, országúti kerékpár) alacsonyabb, míg gyorsasági sportágakban (rövidtávfutás, pályakerékpár, kajak-kenu, gyorskorcsolya) magasabb tejsavértéknél van a sportoló anaerob átmenete.
A keletkezett tejsavat a véráram szállítja azokhoz a szervekhez, amelyek anyagcseréjük során annak felhasználására képesek (szív, máj, vese). A máj a tejsavból képes újra glukózt készíteni. Terhelés után 25 perccel a felhalmozódott tejsav 50%-a kerül eltávolításra a sejtből. Az eredeti tejsavszint helyreállítása megközelítőleg egy órát vesz igénybe. A tejsav elszállításának mértéke a lokális véráramlástól is függ, ezért ez az idő csökkenthető, ha teljes pihenés helyett alacsony intenzitású munkát végzünk levezetésként.
A versenyzők terheléses vizsgálata során a pulzusszám, oxigénfelvétel meghatározása mellett fülcimpából vett vérmintából (1-2 csepp vér) megmérjük a tejsav értékét, amit a teljesítmény függvényében grafikusan is megjelenítünk. Tanácsot tudunk adni az edzőnek az optimális edzés kialakításához. Meghatározhatjuk az egyes küszöbértékekhez (aerob, anaerob) tartozó sebességet, a hozzátartozó pulzusszámot és az edzés időtartamát is. Így elkerülhetjük az alul-, vagy túledzettséget. A túl alacsony intenzitású terhelés nem elég erős inger a szervezet számára ahhoz, hogy megfelelő adaptáció jöjjön létre az edzés során. A túl intenzív terhelés viszont a tejsav felhalmozódásához vezet, ami az izomban a sejtek számos funkcióját megzavarhatja, csökkenti az izomösszehúzódás erejét és izomkifáradást eredményez.
forrás: www.sportorvos.huA cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!