Mitől sárgulnak be a babák?

2007. 12. 07.
Világra jövetelét követően 3-5 nappal jóformán minden újszülött bőre és szeme fehérje sárgás árnyalatú lesz. Mivel ez a jelenség kisebb mértékben szinte mindenkinél előfordul, ezért fiziológiás, azaz természetes sárgaságnak nevezzük, annak ellenére, hogy ebben az esetben is az újszülött csecsemő fokozott vérlebontásáról és a sárga festékanyag csökkent kiürítéséről van szó.

Az újszülöttkori sárgaság leggyakoribb formája az élettani (fiziológiás) sárgaság, mely az érett újszülötteknél a 2-3. életnapon vehető észre; legmagasabb értékét körülbelül a 4. napra éri el, és egyhetes korra megszűnik. Koraszülötteknél a 2. életnapon észlelhető, a legmagasabb értékét az 5-7. napon éri el, és jóval 1 hét után szűnik meg.

Újszülöttkori sárgaság általában akkor alakul ki, ha a gyermek és az édesanya vércsoportja nem azonos. A gyermekben keringő vörösvérsejtek ekkor gyorsabban pusztulnak el, a széteső vértestek májban történő lebontási terméke a normális mértéknél jobban felemelkedik. Ennek van egy veszélyességi szintje, ami felett tartós, főleg idegrendszeri károsodások lépnek fel. Gyorsabb az epefestékek kiürülése, ha több folyadékot kap az újszülött, ilyen esetben indokolt lehet a teáztatás is. Fontos, hogy a kiságyat világos helyen helyezzük el, mert a fény kék színű tartománya segíti az epefesték lebontását. Szintén sárgasághoz vezet a májenzim öröklött hiánya vagy időszakos csökkent működése, a máj gyulladásos megbetegedése, vagy az, ha a májban nem akadálytalan az epeelvezetés. Sőt, bármilyen újszülöttkori fertőzés, gyulladás (tüdőgyulladás, szepszis) a szérumbilirubin-szint emelkedését okozza.

Alkalmanként az anyatej is előidézhet sárgaságot. Némelykor egy ritka betegség, az úgynevezett galaktozémia miatt a tejcukor egy alkotórésze felhalmozódik a szervezetben, sárgaságot, szepszis jeleit váltva ki. Máskor feltételezhetően az anyatejben levő hormon gátolja a bilirubin lebontását, bár ez inkább elhúzódó, de nem kifejezetten magas értékű sárgaságot okoz. Szintén a megszokottnál hosszabb ideig marad sárga az, akinek veleszületett pajzsmirigy-elégtelensége van.

A sárga baba rendszerint lustább, aluszékonyabb.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!