Milyen sportot ajánl Für Anikó?

2012. 09. 09.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Címlapsztori  Für Anikó 
Für Anikó az egyik legismertebb magyar színésznő. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Madách Színházhoz szerződött. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc: Üvegcipő című darabjában, vagy Rosalinda szerepe Shakespeare: Ahogy tetszik című drámájában. 1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben, szinkronizál. Vele beszélgettünk 2012 augusztusában.

Kevesen tudják rólad, hogy a Zöld Gondolat Lovagrend tagja vagy. Mit jelent számodra a környezettudatosság?

Azt hiszem, azért kaptam ezt a megtisztelő címet, mert tizenegy éve vezetem a Duna Televízióban a Talpalatnyi Zöld című környezetvédelmi műsort. De ez nálam nem csak egy „szerep”. Mostanában úgy tartják, hogy aki nagyon ráér, és trendi dologra vágyik, az környezetvédő lesz. Én viszont ebben nőttem fel. Bár akkor még nem tudatosult bennem, nem is volt divatos, egyszerűen természetszerető és zöld beállítottságú volt a családom. Csak később jöttem rá, hogy engem „zöldnek” neveltek.

Szerencsére ez az áldásos trend egyre inkább kezd elterjedni a világon. Próbálok úgy élni, hogy a lehető legkevesebbet ártsak. A civilizált ember számára lelkiismereti kérdés kell legyen a környezethez való viszonyulás. Vagyunk ugye mi, emberek, akik autóba ülünk, központi fűtéssel fűtünk és eldobható dolgokat használunk, és közben nem érdekel minket, hogy ennek mi az ára. Ez a fajta hozzáállás nem működik. A környezetvédelemmel igazából nem a környezetet védjük, hanem önmagunkat. A világ pár ezer év alatt kiheveri a mi lehetetlen viselkedésünket, ezt a kizsákmányolást, csak éppen akkor már mi nem leszünk sehol. A környezetvédelmet tulajdonképpen embervédelemnek kéne hívni. Az mindig reménykeltő, hogy a természet milyen hamar visszaveszi, ami az övé, pl. amikor látjuk, hogy a felrepedezett beton közül kinőnek a növények, vagy az ereszcsatornáknál ecetfa nő egy maréknyi földből. Summa summárum, saját magunk miatt kell vigyázni a Földre, azért, hogy mi, emberek megmaradjunk.

Sokan azt gondolják, hogy a környezettudatos életforma költséges, drága, „úri huncutság”, pláne, ha ismert emberek művelik. Valami olyasmi, amit az egyszeri ember nem engedhet meg magának.

Ez butaság, számoljon mindenki utána egy kicsit. De kifogás persze mindig van. Úgyis összeöntik a szelektíven gyűjtött szemetet, úgyis mások is szennyezik a levegőt... És amit te is mondtál, hogy drága. A lustaságra és a „valamit meg nem csinálni”-ra mindig van indok. Én azt mondom, hogy ez racionális kérdés, nem lehet egy frizsiderből mindig csak kivenni, egyszer vissza kell tenni bele. Ez ilyen egyszerű.

Te vagy Magyarország egyik legismertebb színésznője, de talán a hangod még ismertebb, mint az arcod. Rengeteg hangoskönyved jelent meg, ugyanakkor kevés zenei lemezt csináltál, három CD-d van.

 

Igen, a közelmúltban jelent meg a tizedik hangoskönyvem kicsi, NAGY, közÉpső címmel, Tóth Krisztina és Müller Péter Sziámi versei vannak rajta tesóknak és egykéknek.

A zeneszerző Veres Andrea, Debreczeni Csaba kollégámmal énekelünk, szavalunk rajta. Nagy boldogság hangoskönyvet készíteni, legyen szó a Sörgyári capriccióról, Mazsoláról, Agatha Christie-ről vagy Janikovszky Éváról.

Zenei CD-m igazából kettő van. Az egész annak köszönhető, hogy a főiskola első évétől van nekem egy csodálatos énekmesterem, Bagó Gizella, aki úgy áll mellettem, úgy foglalkozik velem, mint jó edző a sportolóival. Neki köszönhetem, hogy egyáltalán éneklésre merem nyitni a számat. Madáchos koromban sok nagyszerű musicalszerepet elénekelhettem, többek között az Oliver! Nancyjét. Tizenkét éve történhetett, hogy az egyik előadást látták a barátaim, és azt mondták, milyen jól énekelek. Megkérdezték, hogy miért nincs nekem lemezem. Mondtam, hogy egyrészt még nem gondoltam rá, másrészt pedig az pénzbe kerülne. Azt válaszolták, hogy ez utóbbit megszerzik, nekem csak szerzőgárdát kell verbuválnom. Mondanom sem kell, nekem volt könnyebb dolgom. Bereményi Gézához régi becses barátság fűz, így adta magát, hogy őt kérjem fel a dalszövegek megírására. Vannak nagyszerű színészlemezek, amelyeket Géza írt Dés Lászlóval, például Udvaros Dorottya Átutazója vagy Básti Juli–Cserhalmi György lemeze, de én olyat szerettem volna, amilyen még nem volt. Gondolkoztam, hogy kit lehetne felkérni a zeneszerzőnek. Hrutka Robit barátaimon keresztül ismertem meg, és egyből beleszerettem a zenéibe. Azt gondoltam, hogy a kettejük találkozásából születhet valami új szín ezen a palettán. Az eredmények engem igazoltak, mert az első CD-m szakmailag is várakozáson felül jó kritikát kapott. Ez volt a Nőstény álom, amely azóta aranylemez is lett. A szkeptikusok azt mondják, hogy ez már nem olyan, mint régen, hiszen már ötezer eladott lemez után is jár ez az elismerés. Erre azt szoktam mondani, hogy fordítsuk meg a dolgot, hiszen ezekben az időkben csak azt nem töltesz le az internetről, amit nem akarsz. Már az is nagy dolog, hogy egyáltalán megvesznek egy CD-t. Azóta már elkészült ugyanazon szerzőgárda közreműködésével a második lemezem, a Kitalált Világ. Nagy örömömet lelem benne, és amikor csak lehet, koncertezünk is. Külön köszönet Dorozsmai Péternek, aki 2000-ben bizalmat szavazott nekem, és az ő gondozásában jelent meg a legelső, Alattam a fák című 3 dalos CD, és most a Kitalált Világ is.

 

A másik műfaj, amiben a hangodé a főszerep, az a szinkronizálás. Ezt sokan nagyon misztikusnak tartják, sok fiataltól hallom, hogy szinkronszínész szeretne lenni...

Igen, pedig olyan nincs, hogy szinkronszínész. Persze van, hogy valaki sokat szinkronizál, és kevesebbet játszik színházban. A szinkronizáláshoz pont olyan kvalitások kellenek, mint a színpadi játékhoz. Ugyanúgy eljátsszuk a szerepet, csak nem látszunk, itt nem gesztusokkal, arckifejezésekkel, „csak” a hangunkkal játsszunk.

Voltak-vannak nagyon érdekes munkáim, például a Bergmann-filmek és Fassbinder számos filmje. Aztán ott a Született feleségek, ami olyan ismerőseimet is leültette a tv elé, akik addig sosem néztek sorozatot. Időnként kérdezik, hogy mi fog történni ezzel vagy azzal a szereplővel a következő részben, de erre sosem tudok válaszolni, mert én csak azokat a jeleneteket látom, amelyekben a figurám megjelenik. Telitalálat minden karakter.

Amikor Cameron Diaz a Maszk című filmben debütált, akkor engem választottak az ő hangjának. Azóta is nagyjából mindig én beszélek magyarul helyette. Kevesen tudják, hogy egyes produkcióknál a szinkronhangot jóvá kell hagyniuk a külföldi producereknek, ezért ilyenkor nincs mese, casting van, aztán a hangmintákat kiküldik, és várjuk a döntést. Ez volt a helyzet a Shreknél is, Fiona szerepére behívtak jónéhányunkat. Az amerikaiak engem választottak. És ki Fiona eredeti hangja? Cameron Diaz. Ők persze nem tudták, hogy itthon én szinkronizálom az ő filmjeit. Ez a magyar szinkronrendezők stílusérzékét és tehetségét dicséri. Sandra Bullock és Uma Thurman is régi barátnőim, csak azt szoktam mondani, hogy kár, hogy nem fordítva van. Ettől jó a magyar szinkron. Nincsenek szinkronszínészek, hanem nagyon jó magyar színészek szinkronizálnak.

 

Miben láthatunk a közeljövőben?

Újra lesz Örkény kert augusztus 25-én. Ez a program tavaly indult el az Örkény Színház és a VII. kerület szervezésében. Nagy siker volt az egész napos kulturális programsorozat a Madách téren. Nyugodtan nevezhetjük példaértékű kezdeményezésnek, ami arról szól, hogy mi is lehetne ott, ahelyett ami jelenleg van. A por, a szürke aszfalt és a parkolóautórengeteg helyett. Egy kicsit szeretnénk felrázni a kedélyeket. Zenélünk, felolvasunk, játszunk a gyerekekkel, irodalom és zene van műsoron, hiszen ehhez értünk, mégpedig interaktív módon. Aztán augusztus 6-tól kezdjük a Liliomfit próbálni Mohácsi Jánossal, októberben lesz a bemutató. Majd Bagossy Lászlóval indul Mrozek Tangója – ezt karácsonykor tervezzük bemutatni. Előtte pedig augusztus végén, szeptember elején Japánban vendégszerepelünk az Ascher Tamás által rendezett Jógyerekek képeskönyvével.

 

Hogyan tartod karban magad? Sportolsz valamit?

 

Odafigyelek, hogy mit és mennyit eszem, étkezésem alfája és omegája a saláta, mindenféle elképzelhető változatban. De nálam ez nem valami divat, kiskoromban is nagyon sok zöldséget ettünk és kevés húst, azt is könnyen elkészítve, olyannyira, hogy egyszer egy amolyan jófajta flekkentől majdnem sárgaságot kaptam. De nem vagyok vegetáriánus, rajongok a jó ízekért, bár sokan azt gondolják, hogy ez összeegyeztethetetlen az egészséges táplálkozással. De ezt cáfolnom kell.

Régebben nagy szerelmem volt a futás, de sajnos szakítanunk kellett a gerincem és a térdem miatt, de aztán rátaláltam a pilatesre, ami nagyszerű dolog. Új kedvencem a curves, ami természetesen amerikai őrület. Azon felfedezésen alapul, hogy a gyorsítás-lassítás sokkal hatékonyabb, mint a monoton mozgás. Csupán fél óra az edzés, tízféle gép van, és 10 közbülső állomást kell váltani félpercenként. Curves, azaz ívek, egyrészt mert kör alakban helyezkednek el a stációk, másrészt három kör egyenlő egy edzés. Ha alaposan csinálja az ember, a második körnél már jócskán elfárad. Időbe telt, amíg a három kört meg tudtam csinálni. A mai kor rohanó nőjének nem utolsó szempont, hogy öltözéssel, vetkőzéssel zuhanyozással egy óra alatt letudta a szükséges testmozgást. Ajánlani tudom azért is, mert mindent átmozgat, erősít, formál, kardióedzés is, és ami számomra nagyon fontos, bármikor mehetek, amikor időm és kedvem engedi.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el