Milyen sportot ajánl Für Anikó?

2012. 09. 09.
|
Címkék: Címlapsztori  Für Anikó 
Für Anikó az egyik legismertebb magyar színésznő. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Madách Színházhoz szerződött. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc: Üvegcipő című darabjában, vagy Rosalinda szerepe Shakespeare: Ahogy tetszik című drámájában. 1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben, szinkronizál. Vele beszélgettünk 2012 augusztusában.
▾ hirdetés
Üdvhadsereg 1% hirdetés

Kevesen tudják rólad, hogy a Zöld Gondolat Lovagrend tagja vagy. Mit jelent számodra a környezettudatosság?

Azt hiszem, azért kaptam ezt a megtisztelő címet, mert tizenegy éve vezetem a Duna Televízióban a Talpalatnyi Zöld című környezetvédelmi műsort. De ez nálam nem csak egy „szerep”. Mostanában úgy tartják, hogy aki nagyon ráér, és trendi dologra vágyik, az környezetvédő lesz. Én viszont ebben nőttem fel. Bár akkor még nem tudatosult bennem, nem is volt divatos, egyszerűen természetszerető és zöld beállítottságú volt a családom. Csak később jöttem rá, hogy engem „zöldnek” neveltek.

Szerencsére ez az áldásos trend egyre inkább kezd elterjedni a világon. Próbálok úgy élni, hogy a lehető legkevesebbet ártsak. A civilizált ember számára lelkiismereti kérdés kell legyen a környezethez való viszonyulás. Vagyunk ugye mi, emberek, akik autóba ülünk, központi fűtéssel fűtünk és eldobható dolgokat használunk, és közben nem érdekel minket, hogy ennek mi az ára. Ez a fajta hozzáállás nem működik. A környezetvédelemmel igazából nem a környezetet védjük, hanem önmagunkat. A világ pár ezer év alatt kiheveri a mi lehetetlen viselkedésünket, ezt a kizsákmányolást, csak éppen akkor már mi nem leszünk sehol. A környezetvédelmet tulajdonképpen embervédelemnek kéne hívni. Az mindig reménykeltő, hogy a természet milyen hamar visszaveszi, ami az övé, pl. amikor látjuk, hogy a felrepedezett beton közül kinőnek a növények, vagy az ereszcsatornáknál ecetfa nő egy maréknyi földből. Summa summárum, saját magunk miatt kell vigyázni a Földre, azért, hogy mi, emberek megmaradjunk.

Sokan azt gondolják, hogy a környezettudatos életforma költséges, drága, „úri huncutság”, pláne, ha ismert emberek művelik. Valami olyasmi, amit az egyszeri ember nem engedhet meg magának.

Ez butaság, számoljon mindenki utána egy kicsit. De kifogás persze mindig van. Úgyis összeöntik a szelektíven gyűjtött szemetet, úgyis mások is szennyezik a levegőt... És amit te is mondtál, hogy drága. A lustaságra és a „valamit meg nem csinálni”-ra mindig van indok. Én azt mondom, hogy ez racionális kérdés, nem lehet egy frizsiderből mindig csak kivenni, egyszer vissza kell tenni bele. Ez ilyen egyszerű.

Te vagy Magyarország egyik legismertebb színésznője, de talán a hangod még ismertebb, mint az arcod. Rengeteg hangoskönyved jelent meg, ugyanakkor kevés zenei lemezt csináltál, három CD-d van.

 

Igen, a közelmúltban jelent meg a tizedik hangoskönyvem kicsi, NAGY, közÉpső címmel, Tóth Krisztina és Müller Péter Sziámi versei vannak rajta tesóknak és egykéknek.

A zeneszerző Veres Andrea, Debreczeni Csaba kollégámmal énekelünk, szavalunk rajta. Nagy boldogság hangoskönyvet készíteni, legyen szó a Sörgyári capriccióról, Mazsoláról, Agatha Christie-ről vagy Janikovszky Éváról.

Zenei CD-m igazából kettő van. Az egész annak köszönhető, hogy a főiskola első évétől van nekem egy csodálatos énekmesterem, Bagó Gizella, aki úgy áll mellettem, úgy foglalkozik velem, mint jó edző a sportolóival. Neki köszönhetem, hogy egyáltalán éneklésre merem nyitni a számat. Madáchos koromban sok nagyszerű musicalszerepet elénekelhettem, többek között az Oliver! Nancyjét. Tizenkét éve történhetett, hogy az egyik előadást látták a barátaim, és azt mondták, milyen jól énekelek. Megkérdezték, hogy miért nincs nekem lemezem. Mondtam, hogy egyrészt még nem gondoltam rá, másrészt pedig az pénzbe kerülne. Azt válaszolták, hogy ez utóbbit megszerzik, nekem csak szerzőgárdát kell verbuválnom. Mondanom sem kell, nekem volt könnyebb dolgom. Bereményi Gézához régi becses barátság fűz, így adta magát, hogy őt kérjem fel a dalszövegek megírására. Vannak nagyszerű színészlemezek, amelyeket Géza írt Dés Lászlóval, például Udvaros Dorottya Átutazója vagy Básti Juli–Cserhalmi György lemeze, de én olyat szerettem volna, amilyen még nem volt. Gondolkoztam, hogy kit lehetne felkérni a zeneszerzőnek. Hrutka Robit barátaimon keresztül ismertem meg, és egyből beleszerettem a zenéibe. Azt gondoltam, hogy a kettejük találkozásából születhet valami új szín ezen a palettán. Az eredmények engem igazoltak, mert az első CD-m szakmailag is várakozáson felül jó kritikát kapott. Ez volt a Nőstény álom, amely azóta aranylemez is lett. A szkeptikusok azt mondják, hogy ez már nem olyan, mint régen, hiszen már ötezer eladott lemez után is jár ez az elismerés. Erre azt szoktam mondani, hogy fordítsuk meg a dolgot, hiszen ezekben az időkben csak azt nem töltesz le az internetről, amit nem akarsz. Már az is nagy dolog, hogy egyáltalán megvesznek egy CD-t. Azóta már elkészült ugyanazon szerzőgárda közreműködésével a második lemezem, a Kitalált Világ. Nagy örömömet lelem benne, és amikor csak lehet, koncertezünk is. Külön köszönet Dorozsmai Péternek, aki 2000-ben bizalmat szavazott nekem, és az ő gondozásában jelent meg a legelső, Alattam a fák című 3 dalos CD, és most a Kitalált Világ is.

 

A másik műfaj, amiben a hangodé a főszerep, az a szinkronizálás. Ezt sokan nagyon misztikusnak tartják, sok fiataltól hallom, hogy szinkronszínész szeretne lenni...

Igen, pedig olyan nincs, hogy szinkronszínész. Persze van, hogy valaki sokat szinkronizál, és kevesebbet játszik színházban. A szinkronizáláshoz pont olyan kvalitások kellenek, mint a színpadi játékhoz. Ugyanúgy eljátsszuk a szerepet, csak nem látszunk, itt nem gesztusokkal, arckifejezésekkel, „csak” a hangunkkal játsszunk.

Voltak-vannak nagyon érdekes munkáim, például a Bergmann-filmek és Fassbinder számos filmje. Aztán ott a Született feleségek, ami olyan ismerőseimet is leültette a tv elé, akik addig sosem néztek sorozatot. Időnként kérdezik, hogy mi fog történni ezzel vagy azzal a szereplővel a következő részben, de erre sosem tudok válaszolni, mert én csak azokat a jeleneteket látom, amelyekben a figurám megjelenik. Telitalálat minden karakter.

Amikor Cameron Diaz a Maszk című filmben debütált, akkor engem választottak az ő hangjának. Azóta is nagyjából mindig én beszélek magyarul helyette. Kevesen tudják, hogy egyes produkcióknál a szinkronhangot jóvá kell hagyniuk a külföldi producereknek, ezért ilyenkor nincs mese, casting van, aztán a hangmintákat kiküldik, és várjuk a döntést. Ez volt a helyzet a Shreknél is, Fiona szerepére behívtak jónéhányunkat. Az amerikaiak engem választottak. És ki Fiona eredeti hangja? Cameron Diaz. Ők persze nem tudták, hogy itthon én szinkronizálom az ő filmjeit. Ez a magyar szinkronrendezők stílusérzékét és tehetségét dicséri. Sandra Bullock és Uma Thurman is régi barátnőim, csak azt szoktam mondani, hogy kár, hogy nem fordítva van. Ettől jó a magyar szinkron. Nincsenek szinkronszínészek, hanem nagyon jó magyar színészek szinkronizálnak.

 

Miben láthatunk a közeljövőben?

Újra lesz Örkény kert augusztus 25-én. Ez a program tavaly indult el az Örkény Színház és a VII. kerület szervezésében. Nagy siker volt az egész napos kulturális programsorozat a Madách téren. Nyugodtan nevezhetjük példaértékű kezdeményezésnek, ami arról szól, hogy mi is lehetne ott, ahelyett ami jelenleg van. A por, a szürke aszfalt és a parkolóautórengeteg helyett. Egy kicsit szeretnénk felrázni a kedélyeket. Zenélünk, felolvasunk, játszunk a gyerekekkel, irodalom és zene van műsoron, hiszen ehhez értünk, mégpedig interaktív módon. Aztán augusztus 6-tól kezdjük a Liliomfit próbálni Mohácsi Jánossal, októberben lesz a bemutató. Majd Bagossy Lászlóval indul Mrozek Tangója – ezt karácsonykor tervezzük bemutatni. Előtte pedig augusztus végén, szeptember elején Japánban vendégszerepelünk az Ascher Tamás által rendezett Jógyerekek képeskönyvével.

 

Hogyan tartod karban magad? Sportolsz valamit?

 

Odafigyelek, hogy mit és mennyit eszem, étkezésem alfája és omegája a saláta, mindenféle elképzelhető változatban. De nálam ez nem valami divat, kiskoromban is nagyon sok zöldséget ettünk és kevés húst, azt is könnyen elkészítve, olyannyira, hogy egyszer egy amolyan jófajta flekkentől majdnem sárgaságot kaptam. De nem vagyok vegetáriánus, rajongok a jó ízekért, bár sokan azt gondolják, hogy ez összeegyeztethetetlen az egészséges táplálkozással. De ezt cáfolnom kell.

Régebben nagy szerelmem volt a futás, de sajnos szakítanunk kellett a gerincem és a térdem miatt, de aztán rátaláltam a pilatesre, ami nagyszerű dolog. Új kedvencem a curves, ami természetesen amerikai őrület. Azon felfedezésen alapul, hogy a gyorsítás-lassítás sokkal hatékonyabb, mint a monoton mozgás. Csupán fél óra az edzés, tízféle gép van, és 10 közbülső állomást kell váltani félpercenként. Curves, azaz ívek, egyrészt mert kör alakban helyezkednek el a stációk, másrészt három kör egyenlő egy edzés. Ha alaposan csinálja az ember, a második körnél már jócskán elfárad. Időbe telt, amíg a három kört meg tudtam csinálni. A mai kor rohanó nőjének nem utolsó szempont, hogy öltözéssel, vetkőzéssel zuhanyozással egy óra alatt letudta a szükséges testmozgást. Ajánlani tudom azért is, mert mindent átmozgat, erősít, formál, kardióedzés is, és ami számomra nagyon fontos, bármikor mehetek, amikor időm és kedvem engedi.

nyeremény banner
Májusi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 695 Ft

56,5 Ft/db
Az igazán stresszes időszakokra. A legmagasabb magnéziumtartalmú vény nélkül kapható gyógyszer11OGYÉI ATC: A12CC, 2019.01.
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen® Junior narancsízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 560 Ft

130 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Egész nap biztosítja a műfogsor stabilitását, így biztonságérzetet nyújt használójának. A ragasztó védi a nyálkahártyát a protézis okozta sérülésektől, illetve megakadályozza az ételmaradék protézis alá jutását.
Procter & Gamble
Orvostechnikai eszköz*

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek számára egyaránt alkalmas. Korpásodás kezelésére 2-4 héten át heti kétszer alkalmazandó
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Fájdalommal járó száj- és garatüregi gyulladásos megbetegedések helyi kezelésére szolgáló cukormentes készítmény, 6 éves kortól alkalmazható
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 620 Ft

81 Ft/db
Idősek kalcium és D3-vitamin-hiányának megelőzésére és kezelésére, csontritkulásban szenvedő betegek kalcium és D3-vitamin-szükségletének biztosítására
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 040 Ft

104 Ft/db
Akut hasmenés kezelésére felnőtteknek és gyermekeknek (a csecsemőket is beleértve) orális rehidráló oldattal együtt adva
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer Kft.
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenistil® 1 mg/g gél

50 g

2 155 Ft

43,1 Ft/g
Csillapítja a viszketést, megnyugtatja az irritált bőrt
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 360 Ft

68 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat.
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Jiangzhi Tongshu San Szűztea Forte kapszula

80 db

2 295 Ft

28,7 Ft/db
Hatóanyagai támogatják a fogyókúrás diéta eredményességét, a testsúlykontrollt
Oriental Herbs Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 480 Ft

89,6 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
L'ORÉAL Magyarország Kozmetikai Kft.
Napozókészítmény

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 415 Ft

60,2 Ft/db
Időskori szembetegség (makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 140 Ft

45,6 Ft/g
Komplex összetételű, vitaminokban gazdag gyógyszer felületes hámsérülésekre, irritációkra. Aktívan nyugtatja a bőrt, gyulladáscsökkentő, bőrgyógyító hatású
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 975 Ft

3975 Ft/adagoló tartály
Gyors segítség a dohányzás utáni vágy leküzdésében! Diszkrét megoldás a kellemetlen megvonási tünetek enyhítésére. Mérsékli a nikotin utáni vágyat a leszokási kísérlet során
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus® liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Természetes összetevőkkel készül, hosszan tartó hatású, és a C-vitamint liposzómális formában tartalmazza a leghatékonyabb felszívódásért
Penta Pharma Kft.
Étrend-kiegészítő készítmény**

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

555 Ft

92,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Voltaren DOLO RAPID 25 mg lágy kapszula

20 db

2 140 Ft

107 Ft/db
Enyhíti az izom- és ízületi fájdalmakat, hátfájást, a megfázás és influenza következtében kialakuló fájdalmakat
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 875 Ft

18,8 Ft/g
Hatásos megoldás izom- és ízületi fájdalom esetén. Gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Valeant Pharma Mo. Kft.,
1025 Budapest, Csatárka út 82-84.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 880 Ft

188 Ft/ml
Hatóanyaga percek alatt felszabadítja és hosszú órákon át tisztán tartja orrát
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el