Milyen sportot ajánl Für Anikó?

Für Anikó az egyik legismertebb magyar színésznő. A Színház és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a Madách Színházhoz szerződött. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Olyan alakítások fűződnek nevéhez, mint Adél megformálása Molnár Ferenc Üvegcipő című darabjában, vagy Rosalinda szerepe Shakespeare Ahogy tetszik című drámájában. 1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben, szinkronizál. Vele beszélgettünk 2012 augusztusában.

Kevesen tudják rólad, hogy a Zöld Gondolat Lovagrend tagja vagy. Mit jelent számodra a környezettudatosság?

Azt hiszem, azért kaptam ezt a megtisztelő címet, mert tizenegy éve vezetem a Duna Televízióban a Talpalatnyi Zöld című környezetvédelmi műsort. De ez nálam nem csak egy „szerep”. Mostanában úgy tartják, hogy aki nagyon ráér, és trendi dologra vágyik, az környezetvédő lesz. Én viszont ebben nőttem fel. Bár akkor még nem tudatosult bennem, nem is volt divatos, egyszerűen természetszerető és zöld beállítottságú volt a családom. Csak később jöttem rá, hogy engem „zöldnek” neveltek.

Szerencsére ez az áldásos trend egyre inkább kezd elterjedni a világon. Próbálok úgy élni, hogy a lehető legkevesebbet ártsak. A civilizált ember számára lelkiismereti kérdés kell legyen a környezethez való viszonyulás. Vagyunk ugye mi, emberek, akik autóba ülünk, központi fűtéssel fűtünk és eldobható dolgokat használunk, és közben nem érdekel minket, hogy ennek mi az ára. Ez a fajta hozzáállás nem működik. A környezetvédelemmel igazából nem a környezetet védjük, hanem önmagunkat. A világ pár ezer év alatt kiheveri a mi lehetetlen viselkedésünket, ezt a kizsákmányolást, csak éppen akkor már mi nem leszünk sehol. A környezetvédelmet tulajdonképpen embervédelemnek kéne hívni. Az mindig reménykeltő, hogy a természet milyen hamar visszaveszi, ami az övé, pl. amikor látjuk, hogy a felrepedezett beton közül kinőnek a növények, vagy az ereszcsatornáknál ecetfa nő egy maréknyi földből. Summa summárum, saját magunk miatt kell vigyázni a Földre, azért, hogy mi, emberek megmaradjunk.

Sokan azt gondolják, hogy a környezettudatos életforma költséges, drága, „úri huncutság”, pláne, ha ismert emberek művelik. Valami olyasmi, amit az egyszeri ember nem engedhet meg magának.

Ez butaság, számoljon mindenki utána egy kicsit. De kifogás persze mindig van. Úgyis összeöntik a szelektíven gyűjtött szemetet, úgyis mások is szennyezik a levegőt... És amit te is mondtál, hogy drága. A lustaságra és a „valamit meg nem csinálni”-ra mindig van indok. Én azt mondom, hogy ez racionális kérdés, nem lehet egy frizsiderből mindig csak kivenni, egyszer vissza kell tenni bele. Ez ilyen egyszerű.

Te vagy Magyarország egyik legismertebb színésznője, de talán a hangod még ismertebb, mint az arcod. Rengeteg hangoskönyved jelent meg, ugyanakkor kevés zenei lemezt csináltál, három CD-d van.

Igen, a közelmúltban jelent meg a tizedik hangoskönyvem kicsi, NAGY, közÉpső címmel, Tóth Krisztina és Müller Péter Sziámi versei vannak rajta tesóknak és egykéknek. A zeneszerző Veres Andrea, Debreczeni Csaba kollégámmal énekelünk, szavalunk rajta. Nagy boldogság hangoskönyvet készíteni, legyen szó a Sörgyári capriccióról, Mazsoláról, Agatha Christie-ről vagy Janikovszky Éváról.

Zenei CD-m igazából kettő van. Az egész annak köszönhető, hogy a főiskola első évétől van nekem egy csodálatos énekmesterem, Bagó Gizella, aki úgy áll mellettem, úgy foglalkozik velem, mint jó edző a sportolóival. Neki köszönhetem, hogy egyáltalán éneklésre merem nyitni a számat. Madáchos koromban sok nagyszerű musicalszerepet elénekelhettem, többek között az Oliver! Nancyjét. Tizenkét éve történhetett, hogy az egyik előadást látták a barátaim, és azt mondták, milyen jól énekelek. Megkérdezték, hogy miért nincs nekem lemezem. Mondtam, hogy egyrészt még nem gondoltam rá, másrészt pedig az pénzbe kerülne. Azt válaszolták, hogy ez utóbbit megszerzik, nekem csak szerzőgárdát kell verbuválnom. Mondanom sem kell, nekem volt könnyebb dolgom. Bereményi Gézához régi becses barátság fűz, így adta magát, hogy őt kérjem fel a dalszövegek megírására. Vannak nagyszerű színészlemezek, amelyeket Géza írt Dés Lászlóval, például Udvaros Dorottya Átutazója vagy Básti Juli–Cserhalmi György lemeze, de én olyat szerettem volna, amilyen még nem volt. Gondolkoztam, hogy kit lehetne felkérni a zeneszerzőnek. Hrutka Robit barátaimon keresztül ismertem meg, és egyből beleszerettem a zenéibe. Azt gondoltam, hogy a kettejük találkozásából születhet valami új szín ezen a palettán. Az eredmények engem igazoltak, mert az első CD-m szakmailag is várakozáson felül jó kritikát kapott. Ez volt a Nőstény álom, amely azóta aranylemez is lett. A szkeptikusok azt mondják, hogy ez már nem olyan, mint régen, hiszen már ötezer eladott lemez után is jár ez az elismerés. Erre azt szoktam mondani, hogy fordítsuk meg a dolgot, hiszen ezekben az időkben csak azt nem töltesz le az internetről, amit nem akarsz. Már az is nagy dolog, hogy egyáltalán megvesznek egy CD-t. Azóta már elkészült ugyanazon szerzőgárda közreműködésével a második lemezem, a Kitalált Világ. Nagy örömömet lelem benne, és amikor csak lehet, koncertezünk is. Külön köszönet Dorozsmai Péternek, aki 2000-ben bizalmat szavazott nekem, és az ő gondozásában jelent meg a legelső, Alattam a fák című 3 dalos CD, és most a Kitalált Világ is.

A másik műfaj, amiben a hangodé a főszerep, az a szinkronizálás. Ezt sokan nagyon misztikusnak tartják, sok fiataltól hallom, hogy szinkronszínész szeretne lenni...

Igen, pedig olyan nincs, hogy szinkronszínész. Persze van, hogy valaki sokat szinkronizál, és kevesebbet játszik színházban. A szinkronizáláshoz pont olyan kvalitások kellenek, mint a színpadi játékhoz. Ugyanúgy eljátsszuk a szerepet, csak nem látszunk, itt nem gesztusokkal, arckifejezésekkel, „csak” a hangunkkal játsszunk.
Voltak-vannak nagyon érdekes munkáim, például a Bergmann-filmek és Fassbinder számos filmje. Aztán ott a Született feleségek, ami olyan ismerőseimet is leültette a tv elé, akik addig sosem néztek sorozatot. Időnként kérdezik, hogy mi fog történni ezzel vagy azzal a szereplővel a következő részben, de erre sosem tudok válaszolni, mert én csak azokat a jeleneteket látom, amelyekben a figurám megjelenik. Telitalálat minden karakter.

Amikor Cameron Diaz a Maszk című filmben debütált, akkor engem választottak az ő hangjának. Azóta is nagyjából mindig én beszélek magyarul helyette. Kevesen tudják, hogy egyes produkcióknál a szinkronhangot jóvá kell hagyniuk a külföldi producereknek, ezért ilyenkor nincs mese, casting van, aztán a hangmintákat kiküldik, és várjuk a döntést. Ez volt a helyzet a Shreknél is, Fiona szerepére behívtak jónéhányunkat. Az amerikaiak engem választottak. És ki Fiona eredeti hangja? Cameron Diaz. Ők persze nem tudták, hogy itthon én szinkronizálom az ő filmjeit. Ez a magyar szinkronrendezők stílusérzékét és tehetségét dicséri. Sandra Bullock és Uma Thurman is régi barátnőim, csak azt szoktam mondani, hogy kár, hogy nem fordítva van. Ettől jó a magyar szinkron. Nincsenek szinkronszínészek, hanem nagyon jó magyar színészek szinkronizálnak.

Miben láthatunk a közeljövőben?

Újra lesz Örkény kert augusztus 25-én. Ez a program tavaly indult el az Örkény Színház és a VII. kerület szervezésében. Nagy siker volt az egész napos kulturális programsorozat a Madách téren. Nyugodtan nevezhetjük példaértékű kezdeményezésnek, ami arról szól, hogy mi is lehetne ott, ahelyett ami jelenleg van. A por, a szürke aszfalt és a parkolóautórengeteg helyett. Egy kicsit szeretnénk felrázni a kedélyeket. Zenélünk, felolvasunk, játszunk a gyerekekkel, irodalom és zene van műsoron, hiszen ehhez értünk, mégpedig interaktív módon. Aztán augusztus 6-tól kezdjük a Liliomfit próbálni Mohácsi Jánossal, októberben lesz a bemutató. Majd Bagossy Lászlóval indul Mrozek Tangója – ezt karácsonykor tervezzük bemutatni. Előtte pedig augusztus végén, szeptember elején Japánban vendégszerepelünk az Ascher Tamás által rendezett Jógyerekek képeskönyvével.

Hogyan tartod karban magad? Sportolsz valamit?

Odafigyelek, hogy mit és mennyit eszem, étkezésem alfája és omegája a saláta, mindenféle elképzelhető változatban. De nálam ez nem valami divat, kiskoromban is nagyon sok zöldséget ettünk és kevés húst, azt is könnyen elkészítve, olyannyira, hogy egyszer egy amolyan jófajta flekkentől majdnem sárgaságot kaptam. De nem vagyok vegetáriánus, rajongok a jó ízekért, bár sokan azt gondolják, hogy ez összeegyeztethetetlen az egészséges táplálkozással. De ezt cáfolnom kell.

Régebben nagy szerelmem volt a futás, de sajnos szakítanunk kellett a gerincem és a térdem miatt, de aztán rátaláltam a pilatesre, ami nagyszerű dolog. Új kedvencem a curves, ami természetesen amerikai őrület. Azon felfedezésen alapul, hogy a gyorsítás-lassítás sokkal hatékonyabb, mint a monoton mozgás. Csupán fél óra az edzés, tízféle gép van, és 10 közbülső állomást kell váltani félpercenként. Curves, azaz ívek, egyrészt mert kör alakban helyezkednek el a stációk, másrészt három kör egyenlő egy edzés. Ha alaposan csinálja az ember, a második körnél már jócskán elfárad. Időbe telt, amíg a három kört meg tudtam csinálni. A mai kor rohanó nőjének nem utolsó szempont, hogy öltözéssel, vetkőzéssel zuhanyozással egy óra alatt letudta a szükséges testmozgást. Ajánlani tudom azért is, mert mindent átmozgat, erősít, formál, kardióedzés is, és ami számomra nagyon fontos, bármikor mehetek, amikor időm és kedvem engedi.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!