Ér-e valamit az olimpikonok csodatapasza?

Szerző: Szimpatika
Ilka Semmler, német strandröplabda-játékos a fenekén viseli, s a rózsaszín színűt választotta. Johanna Wilberg, svéd kézilabda-játékos a kék színűt preferálja, és térdétől az ágyékáig tapasztatta fel. Dwain Chambers, brit sprinter ment el a legtovább: ő a brit zászló mintáját viseli.

A mindenféle színekben pompázó sporttapasz a legújabb, szinte kötelező divat a londoni olimpián – meglehet, hogy a sportolókat az is befolyásolta, hogy olyan nagy nevek is használják a tapaszt, mint Serena Williams és David Beckham. A Kinesio-tapasz nevű eszközt egy japán orvos találta ki több mint 30 éve, és egyik hatása állítólag az, hogy megtámasztja az ízületeket és az izmokat anélkül, hogy mozgásukat korlátozná, s így védi a sportolót a sérüléstől. A Kinesio-tapasz weblapja szerint olyan szakértőnek kell felhelyeznie a testre, aki egy tanfolyamon elsajátította a tapasztás helyes módját.

Nagy-Britanniában több mint 4000 ember végzi most a Kinesio tapasztási tanfolyamot, és sokan közülük az ország élsportolóinak segítői.

De vajon tényleg működik-e a tapasz?

Ahhoz képest, hogy használata mennyire elterjedt az utóbbi időben, a Kinesio-tapasszal kapcsolatban alig végeztek komoly tudományos vizsgálatokat. Az a néhány kutatási eredmény, ami mégis rendelkezésünkre áll, arra utal, hogy a tapasz nem csökkenti a fájdalmat és nem növeli az izomerőt.

„Vállfájdalom esetén a Kinesio-tapasz közvetlenül feltevése után kissé megnövelheti a váll fájdalommentes mozgási tartományát” – írták az egyik vizsgálat kutatói a Journal of Orthopaedic and Sports Physiotherapy-ban, de ugyanakkor hangsúlyozták, hogy eredményeik nem támasztják alá, hogy vállprobléma esetén a Kinesio tapasz csökkentené a fájdalmat vagy javítaná a váll működését.

Februárban a Sports Medicine-ben megjelent egy áttekintő közlemény a Kinesióval kapcsolatos eddigi tudományos eredményekről, s a szerzők „nemigen találtak olyan jó minőségű bizonyítékokat, amelyek alátámasztanák, hogy a Kinesio tapasz felülmúlna más rugalmas tapaszokat a sportsérülések megelőzésében vagy kezelésében.”

Kevin Anderson, a Kinesio UK ügyvezető igazgatója (ez a cég forgalmazza a Kinesio tapaszt Nagy-Britanniában és oktatja a tapasz alkalmazását) szerint a tudományos vizsgálatoknak messzebbre kell jutniuk ahhoz, hogy igazolják azt, amit a sportolók és fizioterapeuták állítanak a Kinesio előnyeiről. Egyértelműen azt állítja, hogy a Kinesio a tapasztalatok alapján pozitív hatású. „Nincs a tapaszban semmi csodálatos, nyilvánvalóan nem képes javítani a teljesítményt vagy Supermant faragni a sportolókból, de ha jól alkalmazzák, akkor megemeli a bőrt, csökkenti a nyomást, és ezzel enyhíti a fájdalmat és a duzzanatot” – mondja Anderson.

Legyen bármi is a tudomány álláspontja, a július 31-i olimpiai strandlabda meccsen Sara Goller, német játékos bal lábán két hosszú, rózsaszín tapasz volt, míg partnerének, Laura Ludwignak a gyomra fölött két vízszintes kék tapasz. „A szín nem igazán fontos nekem, csak a tapasz hatása. Megfeszítheti és el is lazíthatja az izmokat, attól függően, hogy mit akar az ember. A mi fizioterapeutánk igazán nagyon ért a tapasz használatához” – mondta Goller.

Steve Harridge, a King's College London alkalmazott élettan professzora és John Brewer, a Bedfordshire-i Egyetem sporttudományi professzora kételkednek a tapasz hatásában, mivel hiányoznak a tudományos bizonyítékok és a feltételezett hatás hátterében levő mechanizmusok ismeretlenek. Úgy vélik, egy olyan hóbortról lehet szó, amilyenek időről időre felbukkannak a sportban. Abban azonban mindketten egyetértettek, hogy placebohatása lehet a Kinesiónak, és „mivel a sportolók azt gondolják, hogy jót tesz nekik, jótékony pszichológiai hatása valóban lehet.”

 

forrás: Medicalonline/Reuters

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!