Ahol csak a bivalyok járnak…

2012. 08. 10.
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
A tiszai táj egykor nyüzsgött a madaraktól, legelő állatok seregeitől. A vízben halak sokasága ficánkolt, de az elégedett halászok és a földjeiket művelő gazdák is az ártér képének részei voltak. A természetes adottságoknak megfelelő gazdálkodás folyt itt, a legelők, rétek, mocsarak, gyümölcsligetek, erdők egyvelege nemcsak a helyi lakosok megélhetését biztosította, de a folyó is meg tudta őrizni értékeit. Az ember azonban a több száz éves harmónia után megpróbálta összemérni erejét a természettel.

Az ember számára a megélhetési forrást a folyó és ártere biztosította. A halászat, az ártéri gyümölcsösök a mindennapi élet elemei voltak. A 19. század derekától azonban új szántóföldek jöttek létre, és sajnos a természetes adottságokat sokszor figyelmen kívül hagyták, és megműveltek olyan területeket is, amelyek korábban mocsaras élőhelyek, legelők voltak. A szabályozások is tovább rontották a folyó esélyeit, a Tiszát megfosztották kanyarulataitól, árterétől, és töltések közé szorították. Ezzel a dinamikája is teljesen megváltozott. A korábbi ártér képe átalakult, jelentősen csökkent az itt élő fajok száma, ami egyúttal a folyó gazdasági értékének csökkenésével is együtt járt.

A gyümölcsligetek és természetes erdők gyakorlatilag eltűntek, és megjelentek a gyorsan terjedő tájidegen növények, melyek kiszorították a hazai fa- és cserjefajokat. Az egykor tökéletesen működő természetes egyensúly teljesen felborult. Ma már világjelenség, hogy az ember figyelmen kívül hagyja az élővilág igényeit, és így a korlátok közé szorított természeti erők nem képesek megőrizni saját kincseiket. Ezáltal az ember sem képes már a saját hasznára fordítani a környezet adta lehetőségeket, és az időnként „kitörő” erő kezelésére sincs felkészülve.
Ennek helyreállításán dolgozik több éve a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete, a WWF. 2007-ben a szervezet hazai csapata, a WWF Magyarország egy olyan programot indított el egy kis faluban, Tiszatarjánban, amelynek célja a természetvédelem és a gazdaság érdekeinek összehangolása volt. A Tiszaújvárostól nem messze található Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben egykor a Tisza ártere biztosította a megélhetést a tarjáni családoknak. A WWF Magyarországnak az volt a célja, hogy egy újfajta megoldással, gazdasági együttműködéssel állítsa helyre a Tisza árterének régi értékeit.

A falu egy elszegényedett térség része, ahol a munkahelyteremtés is problémát jelent. A WWF koordinálásával nekiálltak a területek jelentős részét elborító tájidegen gyalogakácot kiirtani, mivel a növény tökéletes alapanyag zöldenergia előállításához. Az elszaporodott idegenhonos cserjéket az önkormányzat helyi munkaerő alkalmazásával levágja, kévékbe köti, majd a hullámtéren összegyűjtött biomassza-alapanyagot a falu közintézményeiben elhelyezett kazánokban hasznosítják, így biztosítva a fűtést és a meleg vizet. Így a projekt segítségével csökkentek az energiaköltségek, és a településen új munkahelyek nyíltak.
A falu két karizmatikus vezetője, Bögre Lajosné polgármester (akit mindenki csak Babának szólít) és Burainé Hajdú Éva jegyző fogta össze a munkát, koordinálta a folyamatokat, és vágott bele az egyedi vállalkozásba.

A megtisztított területek egy részén energiaültetvényeket hoznak létre, kizárólag hazai fafajtákból. A hullámtér fennmaradó részét pedig érintetlenül hagyják, ezzel a vizes élőhelyekkel és fás legelőkkel tarkított vadregényes területet visszakapja a természet. Ember nem műveli, csupán az ide telepített vízibivalyok és magyar szürke marhák tartják rendben, hogy a korábban levágott gyalogakác ne jelenjen meg újra. A természetes folyamatok évek alatt beindultak, magára talált az élőhely, és újra benépesedett. A vízi madarak ismét otthonra leltek, sőt a WWF Magyarország 2008-ban még néhány hódcsaládot is betelepített.

A bivalyok lakta területet ma bárki megtekintheti[w2] , és a későbbiekben egy kilátó építését is tervezik, hogy az ökoturizmus számára még vonzóbb úti cél legyen Tiszatarján. Ez nem utolsósorban az elszegényedett település gazdaságát is fellendítheti. Az ebből származó bevétel mellett persze a projekt munkahelyteremtő képessége és a biomasszából származó olcsó energia jelentik elsősorban a gazdasági hasznot.

A WWF Magyarország emellett a tarjáni lakosság szemléletformálására is nagy hangsúlyt fektet, és ennek jegyében itt rendezik meg 2008 óta a Nagy Ugrást, amely az élővizek ünnepe – ilyenkor Európa-szerte egyszerre vetik be a vízbe magukat az emberek.

A Nagy Ugrás célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a folyók, holtágak, vizes élőhelyek rossz állapotára, az emberek és a folyó kapcsolatának megszakadására. Ez idén július 8-án lesz, ezt megelőzően, 6-tól kezdve pedig Tarjánban rendezik meg Magyarország első igazi ökotudatos rendezvényét is. A Föld!Föld Fesztivál a kistérséget felzárkóztató program részeként szeretné felhívni a figyelmet Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű, de legaktívabb régiójára. A fesztivál keretében az idelátogatók megismerhetik a térség lakóit, az őket körülvevő világot, és egész napos ingyenes programokon és koncerteken vehetnek részt, továbbá a helyiek vendégül látják őket a saját portájukon. A fesztivál keretein belül pedig az ugrás mellett a WWF Magyarország projekt-területe is megtekinthető.

„Ez persze csak egy kis sikertörténet, nem befolyásolja a Tisza menti régió egészét. A projekt azonban pont azért különleges, mert a Tiszatarjánban kialakított mintaterület egy olyan gazdasági modellt mutat be, amely számos település gyakorlatába átültethető” – nyilatkozta Vaszkó Csaba, a WWF tiszatarjáni projektjének vezetője.

A program lényege éppen az volt, hogy egy olyan mechanizmust hozzon létre, amely egy mintaterület alapján máshol is megvalósítható, és így nagyobb területek bevonásával valóban változtasson az árterek képén, és megoldást nyújtson az elszegényedett kistérségek problémáira. Sok Tisza-parti település hasonló gazdasági helyzetben van. A WWF szeretné, ha idővel ezek is olyan természetvédelmi programot indítanának, amely bevételt is termel, miközben egy mindenki által élhetőbb környezetet hoz létre.

A következő tervezett lépés tehát, hogy Tiszatarján mellett több település is elinduljon a kijelölt úton, amelyek azután a hullámtéren megtermelt biomasszát tudják hasznosítani a helyi iskolában, óvodában és más közintézményekben. Ehhez persze sok víz folyik még le a Tiszán, de a WWF projektjének sikereit egyértelműen mutatja a tiszatarjáni példa. A jövő generációinak vitathatatlanul lételeme lesz, hogy megtanulja tisztelni a természetet.

 

 

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el