Melyek a legveszélyesebb sportok?

Szerző: Szimpatika
Az olimpiai játékok idején a sporté la főszerep az egész világon. Ugyanakkor a versenysportolókon kívül is egyre többeknek fontos az egészséges életmód és a rendszeres sportolás, a veszélyekkel, melyeket a sportsérülések jelentenek, azonban sokan nincsenek tisztában. Egy nemrég publikált felmérés szerint például több olimpiai sportág esetében is minden 100 ember közül általában 1-2 fő komolyabb balesetet is szenved, amennyiben rendszeresen űzi az adott sportot legalább egy évig. A Generali ebben az évben eddig több mint másfélmillió forint kártérítést fizetett ki a kollektív sportbiztosításai kapcsán kórházi kezelésre, műtéti térítésekre és csonttörésekre.

Egy nemrég publikált amerikai tanulmány szerint az extrém sportokat leszámítva is számos olyan, egyébként az olimpia programján is szereplő sportot űznek versenyszerűen és tömegsport jelleggel egyaránt a világban, melyek komoly veszélyeket jelenthetnek.


Ilyen sport a  kosárlabda, a kerékpársport különösen, de meglepő módon a röplabda vagy a tenisz is jelentős sérülésveszélyekkel járhat. Azt is megállapította a felmérés, hogy sportolás közben leginkább a fej, a boka és az ujjsérülésektől tarthatunk. A Generali a Pajzs kollektív sportolói élet-, baleset és egészségbiztosítás keretében évek óta biztosít sportolókat. A biztosító emellett a különösen veszélyes (extrém) sporttevékenységekre vonatkozó balesetbiztosítással is rendelkezik. Ebből következően a társaság azt is fel tudta mérni, mely típusú sportbalesetek voltak a leggyakoribbak ez elmúlt egy évben. Az adatok alapján megállapítható, hogy a rándulások, és az izomszakadások a leggyakoribb balesetek, míg csonttörés például csupán minden tizedik esetben következik be.



Forrás: Advanced Physical Medicine (2012)

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!