Az emésztési problémák oka

2012. 07. 27.
Szerző: Szimpatika
Bizony előfordul, hogy többet eszünk a kelleténél. Egy esküvő, egy hétvégi családi összejövetel, vagy csupán a túl jól sikerült töltött káposzta a bűnös. Bármi lehet az oka annak, hogy többet ettünk, mint amennyire szükségünk volt – hasunk megbosszulja magát. Ég, felfúvódik, fáj. Az emésztőrendszert nem lehet büntetlenül túlterhelni. Mit lehet tenni?

A felfúvódás, a böfögés a rossz emésztés tünete. Ilyenkor az ételt nem megfelelően emészti a szervezet. A gyomor tartalma erjedni kezd, s eközben hidrogén és széndioxid szabadul fel, ami felelős a kellemetlen tünetekért. A fő ok az esetek többségében az ételallergia (például tejérzékenység), de kiválthatja a komplex szénhidrátokban gazdag fogások, vagy hüvelyesek fogyasztása is. Az emésztőrendszert irritáló alkohol, koffein, zsíros, fűszeres ételek, ecet szintén ludas lehet. Ritkábban az is előfordul, hogy a tünetegyüttest idegesség váltja ki. Ilyen esetben ne egyen gyorsan! Étkezés közben ne beszéljen, és ne igyon, amikor tele van a szája.

Gyomorégés az étkezés után, de éhgyomorra is jelentkezhet. Az égető érzés a nyelőcsőben, garatban émelygéssel és böfögéssel párosulhat. Fő oka a gyomorsav, amely irritálja a nyelőcsövet, sőt föl is marhatja azt. Leggyakrabban a fokozott gyomornedv-termelődés vagy savtúltengés okozza a panaszt, de savhiányos állapotban is előfordulhat. Sok zsíros vagy sült étel, citrusfélék, csoki, paradicsom idézi elő leggyakrabban, de a kávé és az alkohol is produkálhatja a kellemetlen tüneteket.

Mivel fekéllyel kapcsolatos lehet, feltétlenül ki kell vizsgálni.

Szódabikarbóna bevételével csökkennek, illetve megszűnnek a tünetek.

 

A gyomorssavhiány ritka betegség, de komolyan kell venni, mert gyakori következménye a gyomorrák. Rendszeresen ellenőriztetni kell az orvossal. A betegség fő tünetei a hasmenés, görcsök, emésztési zavarok, puffadás, étvágytalanság. Savkészítményekkel gyógyítható, de előzőleg ki kell zárni a fekély jelenlétét. Gondoskodni kell a rendszeres gyógyszeres gyomorsavpótlásról.

 

A heveny gyomorrontást lehet kapni a sok evéstől, főleg zsíros, sült ételek, nagy mennyiségű édesség fogyasztásakor, esetleg kiválthatja ételfertőzés, ételmérgezés vagy akár nagy mennyiségű alkohol is. A „káros” fogás elfogyasztása után 2-3 óra múlva jelentkeznek a tünetek. Érezhetnek gyomortáji görcsöt, hányingert, de szédüléssel, verejtékezéssel is járhat a betegség. Ha kiürül a gyomor, a beteg megkönnyebbül. A heveny gyomorrontás után 1-2 napi koplalást (sós, főtt burgonya) ír elő az orvos. A heveny gyomorhurut órák alatt rendeződik és hasmenés csak akkor alakul ki, ha a károsító anyag már a belekbe is eljutott.

A normál étrendre csak lassan szabad visszatérni.

Idősebb korban még gyakoribb a gyomorrontás, mert a szervezet a kiadós étkezésnél már nem tud hirtelen megfelelő mennyiségű emésztőnedvet előállítani.

 

Az epehólyag fájdalmának hátterében legtöbbször epekő áll. Epehólyag gyulladás után mindig műtétet javasolnak. A kő ugyanis állandó gyulladást tart fenn. Kő jelenléte nélkül is kialakulhat epehólyagirritáció vagy gyulladás. Sajnos az esetek zömében a gyulladás következtében összenövések keletkeznek, és az epe működése tökéletlenné válik. Az epehólyag eltávolítása után epecsorgás jelentkezhet. Ilyenkor a gyomrot irritálja. Az ilyen betegnek sokszor keveset kell ennie. Epe megbetegedésre utal, ha a jobb alsó borda alatt jelentkezik a fájdalom, az epe kitapinthatóan megnagyobbodik, a beteg lázas lesz, szeme besárgul, széklete fehér, vizelete vörös lesz.

Ilyen esetben kerülni kell a fűszereket, és a k betűvel kezdődő (káposzta, karalábé, stb.) ételeket! A kávét is!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!