Az ingyenes egészségügyi szűrések tapasztalatai és az új helyszínek

Szerző: Szimpatika
Több mint 1000 vizsgálatot végeztek el a Generali Egészségügyi Szűrőprogram balatoni állomásain a szakemberek a Generali a Biztonságért Alapítvány speciális szűrőbuszán. Több olyan problémát találtak az egészségügyi szakemberek, amelyek, ha nem kezelik őket, akár súlyos betegséget is okozhatnak. Az ingyenes szűrőprogram célja, hogy felhívja a figyelmet az egészséges életmód és a megelőzés fontosságára.

Rekkenő hőségben, ugyanakkor hamisítatlan strandidőben és hatalmas érdeklődéssel kísérve érkezett Balatonfüredre a Generali Egészségügyi Szűrőprogram, amelyen ingyenes szemészeti és bőrgyógyászati szűrővizsgálatokkal, vérnyomás, vércukor, koleszterinszint és testzsír-százalék méréssel, háziorvosi tanácsadással, valamint színes programokkal várták az érdeklődőket.


A leggyakoribb problémák a különféle szembetegségek és a gyanús bőrelváltozások voltak. A szűrésen részt vevők között akadt extrém magam vérnyomás probléma, itt a háziorvos azonnali sürgős kivizsgálást javasolt. A bőrgyógyász szakorvos egy kezdődő melanómát és két bazalióma-gyanús bőrelváltozást talált, ezek akár bőrrákot is okozhatnak, ha nem kezelik őket időben. Ezen túl a szakember öt további vizsgálatot igénylő bőrelváltozást azonosított. A szemvizsgálat során két szürkehályogot és egy zöldhályogot – magas szemnyomást – talált a szakorvos. Sajnos jellemző volt a magas vagy éppen túl alacsony vérnyomás, és rendre magas volt a szűrésen résztvevőknél a vércukorszint is. Nem egy súlyproblémára is adott a háziorvos életvezetési tanácsokat.

 

Magyarország egészségügyi mutatói jelenleg sajnos a legrosszabbak között vannak Európában. A KSH felmérése szerint a leggyakrabban előforduló egészségprobléma Magyarországon a magas vérnyomás, és a mozgásszervi-, szív és érrendszeri megbetegedések. A magas vérnyomás előfordulási aránya 32%, a krónikus szívbetegeké 16%. Annak ellenére, hogy az egészséges életmód fontossága egyre inkább beépül a köztudatba, a Generali felmérése azt mutatja, az elméleti ismereteket még nem alkalmazzuk a mindennapok során. Az adatok szerint a felnőtt lakosság mindössze 55%-a figyel oda az egészséges táplálkozásra, 52%-a jár valamilyen szűrővizsgálatra, 37%-a sportol rendszeresen, és csupán 26%-a szed vitaminokat.

„A Generali Egészségügyi Szűrőprogrammal a betegségek megelőzhetőségére szeretnénk felhívni a figyelmet. Sajnos a közelmúltban végzett felmérésünk is azt az eredményt mutatta, hogy jelenleg hazánkban annak ellenére sem kap kellő hangsúlyt a rendszeres szűrővizsgálatok fontossága, hogy a leggyakoribb egészségügyi problémák, mint például a szív- és érrendszeri megbetegedések, a magas vérnyomás kockázata jelentősen csökkenthető lenne a rendszeres vizsgálatokkal.” – mondta el Paál Zoltán, a Generali a Biztonságért Alapítvány kuratóriumi tagja.

 

Kiemelten javasolt szűrővizsgálatok:

 

szív és érrendszer – kis kockázat esetén kétévente, 40 év felett vagy ismert betegség esetén évente

tüdőbetegségek – évente

méhnyak rák – évente

mellrák - 40 év felett kétévente, önvizsgálat havonta

melanóma – évente

prosztata daganat – 45 év felett évente

ajak és szájüregi daganatok – dohányosoknak 2 évente, önvizsgálat havonta

 

 

 

A Generali Egészségügyi Szűrőprogram következő állomása a budapesti Ramada Aquaworld előtt lesz, ahol az érdeklődők ezúttal is szemészeti és bőrgyógyászati vizsgálatra, vércukorszint- és vérnyomásmérésre jelentkezhetnek, igénybe vehetnek háziorvosi tanácsadást, valamint koleszterinszint- valamint testzsír-százalék mérésen is részt vehetnek. A szűrővizsgálatok mellett egész napos gyermekprogramokkal és könnyűzenei koncertekkel – Káosz Központ, Janicsák Veca, Varga Viktor, Tóth Gabi, Kocsis Tibor, Kasza Tibi, Hooligans – várnak mindenkit a szervezők.


A Generali Egészségügyi Szűrőprogram további időpontjai és helyszínei:

Július 21. szombat Budapest, Ramada Aquaworld

Augusztus 4. szombat Győr- Aranypart Szabadstrand

Augusztus 18. szombat Debrecen, Kossuth tér

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!