Két évvel tovább élhetnénk, ha kevesebbet ülnénk

2012. 07. 19.
Szerző: Szimpatika
Nyilvánvaló tény, hogy a helytelen életmód, a mozgásszegénység és a szénhidrátokban, cukorban és zsírban gazdag készételek, a tartósítószerekkel és vegyszerekkel teli környezet megrövidíti az életünket. Természetesen nem lehetséges az, hogy áttérjünk a halászó, vadászó, gyűjtögető életmódra. A 21 században élünk, ennek összes előnyét és hátrányát élvezzük. Mégis csupán azzal, ha naponta három óránál kevesebbet ülnénk, két évvel meghosszabbíthatnánk az életünket.

Csupán az, ha a napi tévézést két óra alá szorítanák, 1,4 évvel hosszabbítaná meg életüket – hangsúlyozta egy ameriakai kutatócsoport a British Medical Journal (BMJ) című folyóirat online kiadásában megjelent tanulmányában. Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint az amerikai felnőttek átlagosan napi 7,7 órát töltenek fizikai aktivitás nélkül.

"Valóban nagy kihívás ezen változtatni" – vélekedett Peter Katzmarzyk, a tanulmány társszerzője, a Pennington Bioorvoslási Kutatóközpont munkatársa.  Arra a felvetésre, hogy az emberek nagy része nem jószántából tölti az  íróasztal mellett vagy máshol, de ülve munkaidejét, a kutató felhívta a figyelmet más követhető stratégiákra. Véleménye szerint például az íróasztalokat ki lehetne cserélni pultokra, amelyek mellett állva dolgoznának, sőt futópadot is beállíthatnak mellé, a megbeszéléseket pedig akár sétálva is meg lehetne tartani. Email helyett a személyes megkeresést javasolja "házon belül" a szakember.

A számításokhoz életmódra vonatkozó felmérések adatait és népességi egészségügyi adatokat használtak fel, valamennyit az Egyesült Államokból.

Korábbi tanulmányok már összefüggést találtak egyfelől a hosszas ülés, televíziózás, másfelől a cukorbetegség, szívbetegség és szélütés nagyobb kockázata között.

 

forrás:MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!