Mire jó az alga?

alga 
2012. 07. 18.
Szerző: Szimpatika
Az algakivonat az állatmodellekben emelte a védő, HDL-koleszterin szintjét, ami azt jelenti, hogy hatékony szer lehet a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében – állapították meg amerikai kutatók.

A Wayne Állami Egyetem munkatársai a ProAlgaZyme elnevezésű algakészítmény hatását tesztelték egereken, amelyek ivóvízéhez adagolták a folyékony szert.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy az algakivonatot fogyasztó állatok vérében emelkedett a HDL-koleszterin szintje, sőt a koleszterin szállítási folyamataiban részt vevő gének kifejeződése, aktivitása is megváltozott.

A jelenleg használt gyógyszerek, például a sztatinok, valamint a javasolt étrendi szabályok is az ártó koleszterin (LDL-koleszterin) szintjének csökkentését célozzák meg, miközben kevés figyelem fordul a védő koleszterin szintjének az emelésére.

Az algakivonattal a jó koleszterin szintjét lehetne növelni, azt azonban, hogy a szer pontosan hogyan, milyen biológiai útvonalon keresztül hat az embereknél, és kellően biztonságos-e, a későbbiekben még vizsgálni kell – idézte Smiti Gupta kutatásvezetőt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.


Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!