A cukrosoknak ezentúl gyakrabban kell felülvizsgálatra menni

2012. 06. 29.
Szerző: Szimpatika
Egy hét múlva már új szabályok szerint támogatják a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereit. Egy hét múlva egyes gyógyszerek árának támogatásánál életbe lép a terápia eredményességén alapuló szabályozás, így a jövőben a cukorbetegeknek és a prosztatarákban szenvedőknek gyakrabban kell orvosi felülvizsgálatra menniük.

A gyógyszerek támogatási rendszerébe tavaly egy egészségügyi salátatörvényben vezették be a "beteg-együttműködés" kifejezést, ez a beteg egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedését jelenti a gyógyszerszedés, táplálkozás és az életvitel területén.

A cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedők gyógyszereinek támogatására vonatkozóan a terápia eredményességén alapuló új szabályozást egy április végén megjelent miniszteri rendelet rögzíti. Az egészségügyi államtitkárság akkor az MTI érdeklődésére azt közölte: a rendeletmódosítás a cukorbetegek és a prosztatarákban szenvedő betegek kiemelt és emelt, indikációhoz kötött, támogatott gyógyszereit érinti.

Mint írták, a pontosítások biztosítják, hogy az inzulinkezelésre szoruló betegek "a terápiás fokozatosság elve" alapján jussanak hozzá az úgynevezett analóg inzulinkezeléshez. Azt ugyanis egy évet követően július 1-jétől csak akkor lehet kiemelt támogatással rendelni, ha az orvos terápiás javaslatának betartása mellett a betegek elérik "a szakmai szabályok és a nemzetközi irányelvek alapján megkívánt szénhidrátanyagcsere-célértékeket". Ez alól kivételt jelenthetnek a 18 éven aluliak, illetve azok a súlyosabb állapotú betegek, akiknél gyakori a vércukorszint csökkenése miatti rosszullét – tették hozzá.

A módosítás biztosítja annak feltételét is, hogy "a betegek szorosabb szakmai kontroll alatt legyenek", az eddigi egyéves időtartamról fél évre változik a szakorvosi javaslat érvényessége – írta az államtitkárság.

A Magyar Diabetes Társaság elnöke, Winkler Gábor úgy nyilatkozott: egyetértenek azzal rendelkezéssel, amely szerint a jövőben azoknak a cukorbetegeknek az analóg inzulinos kezelését támogatják, akiknek az állapotán az valóban javít, és ennek érdekében a beteg is megfelelően együttműködik.

A társaság elnöke elmondta, hogy egy cukorbeteg helyesen felépített kezelése tartalmazza, naponta mennyi szénhidrátot és milyen elosztásban fogyasszon. Vannak viszont, akik ezt nem követik, mert nem képesek a rendszeres életvitelre, és akkor esznek, illetve adják be maguknak az inzulint, amikor ahhoz "kedvük van".

Az orvos arra is felhívta a figyelmet, hogy a cukorbetegeknél "elvárás a rendszeres vércukor-önellenőzés". Így ha valaki azt veszi észre, hogy vércukorértékei konzekvensen eltérnek a kezelési céltól, fel kell keresnie kezelőorvosát, hogy tisztázzák, mi lehet ennek az oka.

Az elnök szerint alapvetően jól átgondolt rendelkezés született, amelyet civil és szakmai szervezetekkel való egyeztetés előzött meg.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!