Egészséges cigaretta?

2010. 06. 06.
Szimpatika Voltaren Emulgel Forte hirdetés
Japán tudósok beazonosították azt a gént, amely a dohánynövény gyökerétől a leveléig szállítja a nikotint. Ez a felfedezés közelebb vitte a tudósokat ahhoz, hogy létrehozzák a nikotinmentes, dohánytartalmú cigarettát.
Kazufumi Yazaki professzor, aki egyébként nem dohányzik, most fő céljának tekinti, hogy kifejleszthessenek egy olyan cigarettát, ami ízre ugyanolyan, mint a mostaniak, de nem okoznak függőséget és nem károsítják a szervezetet.

Ehhez alapvető volt, hogy megtalálja azt az Nt- JAT1 névre keresztelt gént, ami a nikotint szállítja a dohányban. Ez három évébe tellett. „Megpróbálunk olyan növényeket termeszteni, aminek a levele nem tartalmazza a nikotint”-mondta.

Bár tudja, hogy sokan épp a nikotinfüggés miatt dohányoznak, mégis szerinte nekik is megkönnyítheti a dohányzásról való leszokást a nikotinmentes cigaretta, mert sokaknak az hiányzik a legjobban, hogy elvégezhesse a megszokott mozdulatokat, és hogy a szájukban cigi legyen.

Az egyetlen akadályt a kutatásban most Yazaki professzor anyagi helyzete jelenti. A továbbiakban már nem tudja finanszírozni a kísérleteket, ezért azt tervezi, hogy megkéri a Japan Tobacco nevű céget, hogy segítsen. „ Ez egy nagyon fontos ügy, talán kapok tőlük segítséget”- mondta.

Az államnak is egyébként érdekében állna minden hasonló próbálkozást támogatni, hisz Japánban nagyon nagy százalékban dohányoznak az emberek. A férfiak 39,5 százaléka, a nők 12,9 százaléka füstöl és évente 63 ezer ember meg tüdőrákban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!