A konyhánkban szennyezettebb a levegő, mint a városközpontban
Az írást a Journal of Indoor and Built Environment (Beltéri és Épített Környezet) folyóirat közölte.
"Életünk 90 százalékát épületen belül töltjük. Az otthonunkat igyekszünk kellemes meleggé, biztonságossá, komfortossá tenni, de ritkán gondolunk a szennyezésre, amit belélegzünk. Az energia az egyik legjelentősebb forrása a beltéri szennyezett levegőnek. És ahogy egyre jobban szigeteljük a lakásunkat, hogy csökkentsük a fűtési költséget, egyre jobban ki vagyunk téve a beltéri légszennyezés magasabb szintjének, ami károsíthatja az egészségünket" – magyarázza Vida Sharifi professzor, a kutatás vezetője.
A kutatás összehasonlította egy vidéki ház levegőjét két lakás levegőjével: az egyik Sheffield központjában volt, a másik egy forgalmas út közelében. A vidéki háznak elektromos tűzhelye volt, a két városi lakásnak gáztűzhelye. Mintát vettek mindegyik konyha levegőjéből és az ingatlanon kívülről, négyhetes időszakot véve alapul.
Azokra a szennyezőanyagokra koncentráltak a kutatók, amelyek közismerten káros hatást váltanak ki, főként az öregekben és a légzőszervi és kardiovaszkuláris betegségben szenvedőkben: nézték a szénmonoxid (CO), a nitrogén-dioxid (NO2), az illékony szerves vegyületek (VOCs), a szilárd apró porrészecskék (PM2,5) koncentrációját.
A két lakás konyhájában, ahol gázzal főztek, az átlagos porrészecske-koncentráció magasabb volt, mint a szabadtéri levegőre felállított 'biztonságos' érték Londonban és Angliában. Jelenleg nincs szabályozás a lakások szilárd porszennyezésének (PM2,5) biztonságos értékére nézve.
"Az aggályaink odáig terjednek a levegő minőségét illetően, hogy a levegő, amit az épületen kívül belélegzünk, milyen. Csakhogy időnk nagy részét a belső térben töltjük, többet kell tudnunk a lakások légszennyezettségéről. Egyelőre nagyon kevés az adat a különféle berendezésekről és készülékekről, amiket használunk, és nincs szabvány a beltéri szennyezőanyagokra."
"A miénk egy kis, előzetes tanulmány volt, de rávilágít a további kutatás szükségességére."
Forrás: EurekAlert/ fuggetlen.hu
A cikkben hivatkozott linkek:
Olvasna még a témában?
A nyitólapról ajánljuk
Friss cikkeink
- Egy kézzel élők mindennapjait segíti a Semmelweis Egyetem videósorozata
- Egy betegség, amely fellángol a kávétól
- Ha próbára tesz a hőség
- Utazás ételallergiával
- Miért vagyunk boldogabbak, ha nyaralunk?
- Az első csonttörést újabb követheti, ha csontritkulás áll a hátterében
- 6 esti szokás, amitől boldogan indul majd a reggel
- Ingadozó testsúly, rossz közérzet, hiányzó nyári csúcsforma?
- Ezért fáradtak nyáron a magyarok
- Egészségünk „ujjlenyomata”, a mikrobióta
- Egy új korszak apái
- Janicsák Veca: „Tartani az egyensúlyt testben és lélekben”
Hírlevél
Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!