A konyhánkban szennyezettebb a levegő, mint a városközpontban

Szerző: Szimpatika
A Sheffieldi Egyetem mérnök-tudósai a légszennyezettséget mérték három lakóépületben, bent és kívül. A lakásokban kétféle típusú energiát használtak: gázt vagy villanytűzhelyet. Méréseik szerint a gáztűzhelyet használóknál háromszor akkora volt a nitrogén-dioxid koncentrációja a város központjában levő lakásban, mint az épületen kívül. Nem mellékesen, a gáztűzhelyes lakások NO2 szintje jóval fölötte volt az angol Beltéri Levegőminőségi Irányelvekben foglalt értéknek.

Az írást a Journal of Indoor and Built Environment (Beltéri és Épített Környezet) folyóirat közölte.

"Életünk 90 százalékát épületen belül töltjük. Az otthonunkat igyekszünk kellemes meleggé, biztonságossá, komfortossá tenni, de ritkán gondolunk a szennyezésre, amit belélegzünk. Az energia az egyik legjelentősebb forrása a beltéri szennyezett levegőnek. És ahogy egyre jobban szigeteljük a lakásunkat, hogy csökkentsük a fűtési költséget, egyre jobban ki vagyunk téve a beltéri légszennyezés magasabb szintjének, ami károsíthatja az egészségünket" – magyarázza Vida Sharifi professzor, a kutatás vezetője.

A kutatás összehasonlította egy vidéki ház levegőjét két lakás levegőjével: az egyik Sheffield központjában volt, a másik egy forgalmas út közelében. A vidéki háznak elektromos tűzhelye volt, a két városi lakásnak gáztűzhelye. Mintát vettek mindegyik konyha levegőjéből és az ingatlanon kívülről, négyhetes időszakot véve alapul.

 

Azokra a szennyezőanyagokra koncentráltak a kutatók, amelyek közismerten káros hatást váltanak ki, főként az öregekben és a légzőszervi és kardiovaszkuláris betegségben szenvedőkben: nézték a szénmonoxid (CO), a nitrogén-dioxid (NO2), az illékony szerves vegyületek (VOCs), a szilárd apró porrészecskék (PM2,5) koncentrációját.

A két lakás konyhájában, ahol gázzal főztek, az átlagos porrészecske-koncentráció magasabb volt, mint a szabadtéri levegőre felállított 'biztonságos' érték Londonban és Angliában. Jelenleg nincs szabályozás a lakások szilárd porszennyezésének (PM2,5) biztonságos értékére nézve.

"Az aggályaink odáig terjednek a levegő minőségét illetően, hogy a levegő, amit az épületen kívül belélegzünk, milyen. Csakhogy időnk nagy részét a belső térben töltjük, többet kell tudnunk a lakások légszennyezettségéről. Egyelőre nagyon kevés az adat a különféle berendezésekről és készülékekről, amiket használunk, és nincs szabvány a beltéri szennyezőanyagokra."

"A miénk egy kis, előzetes tanulmány volt, de rávilágít a további kutatás szükségességére."

Forrás: EurekAlert/ fuggetlen.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!