A válás és a stressz öregít minket leginkább

2009. 02. 10.
Egy ikerpárokat vizsgáló kutatásból kiderült, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a legtöbb ráncot rajzolják arcunkra.
186 női ikerpár arcáról készült felvételt vizsgáltak egy speciális számítógépes programmal, és megállapították, hogy nemcsak a géneken múlik, hogy ki mennyire hamar öregszik.

Az ikrek közötti különbség azokban az esetekben volt a legnagyobb, ahol az ikerpár egyik fele elvált volt, míg a másikuk nem. Az elváltak átlagosan két évvel tűntek idősebbnek testvérpárjuknál. A tapasztalatok szerint a válás jobban öregít annál is, mint, ha valaki egyedül él, vagy megözvegyül.

A másik két tényező, ami leginkább gyorsította az öregedés jeleinek kialakulását, az a stressz, és az antidepresszánsok szedése volt. Ez utóbbi valószínűleg azáltal öregít, hogy ellazítja az izmokat, és ez az arcizmainak idő előtti megereszkedéséhez vezethet.

A vizsgálatok kimutatták, hogy a túlsúly is szerepet játszik abban, hogy ki mennyi idősnek néz ki. Míg negyven év alatt a túlsúlyos nők idősebbnek tűntek normál testalkatú ikertestvérüknél, negyven év felett ez már éppen fordítva volt: a vékonyabbak látszottak öregebbnek.

Dr Bahman Guyuron, a kísérletet vezető orvos így összegezte a tapasztalatokat: Egy személy genetikai öröksége meghatározza ugyan, hogyan öregszik, de ha bizonyos faktorok belépnek az életünkbe, azok egyértelműen felgyorsítják ezt a folyamatot. Ugyanígy, ha elkerüljük ezeket a tényezőket, akkor „lelassíthatjuk” az időt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!