Évente tizenötmillió gyerek születik idő előtt

Szerző: Szimpatika
Világszerte minden kilencedik gyerek koraszülöttként jön világra – derül ki a The Lancet című orvosi folyóirat legújabb számában közzétett tanulmányból, amelyben 65 ország mutatóit elemzik a kutatók.

A jelentés szerint 2010-ben világszerte az újszülöttek 11,1 százaléka, csaknem 15 millió gyerek született meg a 37. terhességi hét előtt. A koraszülések 60 százaléka Dél-Ázsia és a szubszaharai Afrika fejlődő országaiban történt, ahol egyébként az összes szülés 52 százaléka zajlott le. Magas az idő előtti születések aránya egyes fejlett országokban is; az Egyesült Államokban például 12 százalék.

A tanulmányba bevont 65 ország közül csupán háromban – Horvátországban, Ecuadorban és Észtországban – csökkent a koraszülések száma 1990 és 2010 között, és 14 országban maradt változatlan. A többi vizsgált országban emelkedett a koraszülések száma. Az 1990-től eltelt időszakban éves átlagban az európai országokban a legnagyobb az arány növekedése: Cipruson 2,8 százalék, Szlovéniában 2,6 százalék, Belgiumban 2,5 százalék, Ausztriában 2,3 százalék, Spanyolországban 2,2 százalék, Írországban 2,1 százalék, Portugáliában és Görögországban 1,9 százalék, Franciaországban 1,6 százalék, Nagy-Britanniában és Boszniában pedig 1,5 százalék.

A legtöbb európai országban azonban még így is jóval alacsonyabb a koraszülések aránya, mint az Egyesült Államokban, ahol 2010-ben 12 százalék volt. A most vizsgált 65 országban 2010-ben átlagosan 8,6 százalék volt a koraszülések aránya, miközben 1990-ben ez az arány csak 7,5 százalék volt.

A koraszülés az újszülöttek halálozásának vezető oka világszerte, és a második leggyakoribb halálok az ötévesnél fiatalabb gyerekek körében – írta a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Magyarországon az Egészségügyi Világszervezet (WHO) májusban közzétett adatai szerint 2010-ben 8,6 százalék volt a koraszülések aránya, az 1990-2010-es időszakra vetítve évente átlagosan 0,5 százalékkal emelkedett az arány. A globális statisztikában szereplő 184 ország közül Magyarország a koraszületések aránya tekintetében a mezőny második felében van, a 119. helyet foglalja el.

 

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!