Hogyan válasszunk vércukormérőt?

Szerző: Szimpatika
Az eszköz vércseppigénye, a mérési idő, valamint a készülék mérete és kezelhetőségének egyszerűsége mellett a legalapvetőbb elvárás az otthon használatos vércukormérőkkel szemben a mérés pontossága – válaszolja meg röviden Dr. Hosszúfalusi Nóra, diabetológus a címben feltett kérdést. Tíz, de akár öt évvel ezelőtt is elképzelhetetlen volt, hogy a cukorbetegek az otthoni önellenőrzés során a ma használatos készülékekhez szükséges vérmennyiségből ennyire pontos és megbízható adatokat kapjanak – teszi hozzá a szakértő.

A minél tökéletesebb anyagcsere-egyensúly eléréséhez fontos, hogy a cukorbetegek naponta többször, akár négyszer-hatszor is ellenőrizzék vércukorszintjüket. A megfelelő mennyiségű és pontos adat ismeretében ugyanis hatékonyabban kezelhető a betegség, a szövődmények kockázata pedig csökkenthető. Ebben segítik a betegeket a könnyen kezelhető modern diagnosztikai eszközök, melyek rengeteget fejlődtek az elmúlt tíz évben, és ma már szinte minden feladatot elvégeznek a használójuk helyett. A mai készülékek nemcsak a pontos méréssel járulhatnak hozzá a kívánatos anyagcsere-állapot eléréséhez, hanem segítséget nyújthatnak az eredmények értékelésében is.

“Az első készülékem csíkja kis túlzással még majdnem akkora volt, mint egy gyufásdoboz. Akkor is komolyan vettem a rendszeres mérést, így szerintem “rekordfogyasztó” voltam csíkokból, naponta 6-8-szor mértem, mert nagyon figyeltem az értékekre, ráadásul friss cukorbetegként (és még humáninzulin használóként) sokat hypóztam. Csodálatos a fejlődés, amit a készülékek területén tapasztalok. Gyorsabbak, még pontosabbak, kisebbek, és nagyon trendik. Sokszor azt hiszik, hogy valamilyen okostelefont használok, pedig csak a vércukormérőmet veszem elő” – osztja meg tapasztalatait kérdésünkre Erős Antónia.Hasonlóan érzékeli a technikai fejlődést Dr. Hosszúfalusi Nóra is: az otthoni vércukormérés forradalmian megújult az elmúlt években, a fejlődés mértékét leginkább a mobiltelefonok piacán megfigyelhető újításokkal lehet összevetni. Míg alig öt éve 5-10 mikroliter volt a minimális vérmennyiség, amely még pontos mérést biztosított a betegnek, ma a jobb készülékek esetében ehhez csupán 0,6-0,8 mikroliter vér szükséges. A mérési idő, amely azt jelzi, hogy mennyi idő telik el a vérminta készülékbe juttatásától az eredmény leolvasásáig, szintén harmadára (kb. 5 másodpercre) csökkent a fejlesztéseknek köszönhetően. Pontosság tekintetében is óriási az előrelépés, hiszen ma már van olyan készülék, amely klinikai laboratóriumi pontosságú vércukormérést tesz lehetővé az otthoni önellenőrzés során.

A szakértő szerint a készülék kiválasztásakor érdemes odafigyelni arra is, hogy az aktuálisan használt reagenscsík kódjának beállítása kézzel, vagy (jobb esetben) automatikusan történik, és, hogy hány mért adatot képes tárolni a rendszer. Ugyancsak általános szempontnak tekinthető a készülék mérete (minél kisebb helyen férjen el), kezelhetőségének egyszerűsége, valamint a gyengébben látók számára a minél nagyobb kijelző, amely megkönnyíti a leolvasást. A modern vércukormérők további jó tulajdonsága a régebbi modellekhez képest, hogy hidegben és kánikula idején is végezhető velük pontos mérés, míg korábban csak szobahőmérsékleten működtek megfelelően. A legjobb készülékekkel ráadásul ma már a csecsemők vércukorszintje is pontosabban mérhető, mivel az újszülötteknél jellemző nagyon magas hematokrit értéket is képesek kiküszöbölni.

Kényelem és biztonság szempontjából is fontos továbbá, hogy az eszköz minden eseményt hanggal jelezzen, és a vérrel történő érintkezés elkerülése érdekében csík-kidobó funkcióval rendelkezzen, tehát a csíkot érintés nélkül távolíthassuk el a készülékből.

 

Az oldalhoz a következő linken lehet csatlakozni: www.facebook.com/TartsdaSzintet

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!