Környezetbarát tisztítószerek a kamrából

2012. 06. 07.
Szerző: Kalocsai kristóf
A boltok kínálata és a különböző reklámok miatt akár úgy is gondolhatjuk, hogy lakásunk tisztántartásának egyetlen módja, hogy különféle vegyszerekkel öntsük le az összes felületet, és lehetőleg még ruháinkat is alaposan itassuk át velük. A veszprémi székhelyű Csalán Egyesület alaposan rácáfol ezekre a feltételezésekre, és tippjeiknek hála, nemcsak zöldülhetünk, de spórolhatunk is. A Csalán képviseletében Kiss Renáta alelnök és Ring Júlia kommunikációs munkatárs mesélt nekünk az egyesület munkájáról és a különleges takarítási módszerekről.

Elmondták, hogy a Csalán Egyesületet lelkes egyetemisták hívták életre 1997-ben, mely kiemelkedően közhasznú, nonprofit szervezet. Az elmúlt 15 év során az egyesület munkaszervezete változó létszámmal működött, ami napjainkra hatfős, stabil munkatársi csapattá nőtte ki magát. Munkájuat lelkes önkéntesek segítik, akik közreműködése nélkül a nagyobb rendezvények lebonyolítása lehetetlen vállalkozás lenne.

 

A környezetbarát tisztítószereken kívül mivel foglalkoztok még?

Állandó szlogenünk: Élj zölden! Mi segítünk. Segítünk a komposztálásban, a zöldhomlokzatok kialakításában, faültetésben, és állandó programjaink közt szerepel a gyermekek környezeti nevelése is. Tehát, összefoglalva a küldetésünket: praktikus tanácsokkal, ötletekkel igyekszünk segíteni az otthonok zöldítésében.

 

Mielőtt rátérnénk a leghasznosabb háztartási tippekre, mondjátok el, hogy mi a baj a „hagyományos tisztítószerekkel”?

Erről nagyon sokat lehetne beszélni, csak néhány példa: jelenleg a világban több mint 100 000 mesterséges vegyület kerül forgalomba, ezek egy része a mindennapjainkban is jelen van a mosó-, mosogató- és tisztítószereken keresztül. Ezek a szintetikus szerek számos olyan összetevőt tartalmaznak, amelyek részben az emberek egészségére, részben a természetre, elsősorban az élővizekre jelentenek veszélyt. Ezekben a szerekben a vízlágyító sokszor foszfáttartalmú, amely a vizek algásodásáért („vízvirágzás”), minőségének romlásáért mindenképpen felelős. A mosószerek enzimeket tartalmaznak (a folteltávolítás elősegítésére), amelyek az arra érzékenyeknél allergiás reakciókat váltanak ki. A kereskedelemben kapható öblítők bevonatot képeznek a textílián, ezzel azok nedvszívó képességét erősen rontják, törülközőknél így jobb mellőzni a használatukat. Ez csak pár apróság, de a lista még nagyon hosszan folytatódik.

 

Nézzük akkor, hogy mit is ajánlotok a megszokott szerek helyett.

Sokkal kevesebb mosószerre lenne szükség például, ha a mosóporadag 1/3-át, vagy akár felét mosószódával helyettesítenénk. Ez a nagyanyáink által is jól ismert „mosószer” vízlágyító hatású, tisztít, nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható. Ajánlott mosási hőfok: 40, 60 Celsius-fok. Környezetbarát, mert olyan körfolyamatokban állítják elő, amelynek nincs káros mellékterméke. (Túl nagy mennyiségben a talaj szikesedését okozhatja, ezért olyan helyeken, ahol nincs csatornázás, használata nem ajánlott.)

Szinte varázsszernek nevezhető a szódabikarbóna. Csillogóvá varázsolja a réz- és vasedényeket, elveszi a hűtő vagy a foltos szőnyeg kellemetlen szagát, könnyebben tisztítható vele a zuhanyzófüggöny és -ajtó, de izzadásgátlónak is használható. Egyes helyeken a félkilós kiszerelést már kb. 250 forintért meg lehet kapni.

 

Széles körben használható még a citromsav és az ecet is. Mindkettő kiváló vízkő eltávolítására, és a ruhák egyszerűbb, környezetbarát tisztításában is nagy segítséget nyújtanak.

 

Az ötleteknek és tippeknek itt csak egy töredékét említjük, de minden hasznos tanács megtalálható az egyesület honlapján, a www.csalan.hu oldalon, a Zöld tippek menüpont alatt.

 

Nehezebb-e a környezetbarát tisztítószerekkel dolgozni?

A felhasznált anyagtól függ, bizonyos esetekben ugyanolyan, mint a kereskedelemben kapható szerekkel, néha meg kell az erő és a türelem. A használat ezen anyagok esetében is attól függ, mennyire szennyezett a tisztítandó felület vagy ruha – jó, ha rendszeresek vagyunk a mosásban, takarításban. A javasolt szerek közül az ecet például nagyon jó vízkőoldó, makacsabb helyeken hagyni kell hatni, de használata nem nehezebb, mint a szintetikus anyagoké. Por alakú tisztítószerekkel lehet, hogy időnként súrolni kell, de ha több hatóidőt hagyunk, ez sem megterhelő. Javasoljuk, hogy különösen mosószóda használatakor, viseljünk mosogatókesztyűt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!