Segítsünk bőrünknek legyőzni az idő múlását!

Szerző: Szimpatika
Az évek múlásával a bőr szöveteinek rugalmassága csökken, vízháztartása felborul, és a rostok, a bőr alatti izmok meglazulnak, emiatt a bőr ráncos lesz. Gyakran száraz, viszket, és esetleg barnás vagy fehéres foltok jelenhetnek meg rajta. Ezt az összetett folyamatot számos belső és külső ok válthatja ki.

Főleg a lazább, szárazabb bőrrészek ráncosodnak gyorsan. Ilyenek  például a nyakon és a szem körül lévő bőrfelületek. A mimikai izmok kifáradása miatt is hamar kialakulnak a barázdák. De az első számú ellensége bőrünknek a napsugár, amelynek egy részét megállítja a felhámszövet, de a többi az irhaszövetig hatol, és nagymértékben csökkenti e szövetek rugalmasságát.

Az életmód is fontos tényező a ráncok kialakulásában. A késői fekvés, a kialvatlanság, a gyors és mértéktelen evés, a kevés  mozgás, az alkohol, a nikotin - mind-mind káros hatású.

Ha szeretnénk elkerülni az idő előtti öregedést, rendszeresen aludjuk ki magunkat! A jól kiszellőztetett levegőjű lakásban, megfelelő hőmérséklet és páratartalom mellett regenerálódhat bőrünk. Szabadidőnket okosan használjuk fel. Ne üljünk bent a szobában, menjünk a szabad, friss levegőre minél gyakrabban.

A napsugár árthat bőrünknek, s így a szolárium is. Soha ne tegyük ki bőrünket "meztelenül" a nap sugarainak. Fokozatosan, árnyékban napozzunk lehetőleg a délelőtti órákban. Mindig kenjük be bőrünket védőfaktoros krémekkel. Gondoljunk az étkezésre is. A tej, a vaj, a tojás, a csukamájolaj A-vitamin-tartalma miatt szépíti a bőrt. A hús, a hal, száraz  főzelékek P-vitamin tartalmuknál fogva hatékonyak. A szükséges  E-vitamin a növényi olajokban, a gabonacsírában, a mogyoróban  találhatók. Naponta két liter folyadékot – lehetőleg csapvizet vagy  ásványvizet – igyunk meg!

A bőrtípusnak megfelelően választott bőrtápláló, éjszakai, nappali hidratáló krémek mellett használjunk rendszeresen  ráncosodás elleni készítményeket is. Hangsúlyozzuk, hogy csak az állandó, tartós gondozás, ápolás – például masszírozás, arcpakolás –  hozza meg a kívánt eredményt.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!