A teljes szaruhártya-átültetés helyett

2012. 05. 21.
|
Világszerte a szaruhártya a leggyakrabban átültetett szövet. Az orvoslás gyors fejlődése folytán ma már azonban sokszor nincs szükség az átültetés régóta alkalmazott módjára, a teljes szaruhártya-átültetetésre, azaz a penetráló keratoplasztikára (PK).

Dr. Donald Tan, a Szingapúri Országos Szem Központ és dr. John Dart professzor, az angol University College London munkatársa, valamint kutatócsoportjaik a Lancet-ben publikálták a korneatranszplantációval kapcsolatos legújabb fejleményeket.

Az USA-ban 2010-ben 42.000 szaruhártya-transzplantációt végeztek (összehasonlításul: 2008-ban 12.600 szolid szervet [pl. szívet, májat, vesét, tüdőt, hasnyálmirigyet, belet] ültettek át). Az Egyesült Királyságban 2010-ben és 2011-ben 3565 korneaátültetés történt (összehasonlításul: ugyanebben az időszakban 2671 vese- és 689 májtranszplantációt végeztek). A szembankok nem tudják mindenütt kielégíteni az igényeket, s ezért a fejlődő országokban általában nagyon hosszú a várólista.

A legutóbbi években alapvető változás tanúi lehettünk: a szemsebészek egy újfajta,lamelláris transzplantációs módszert kezdtek használni, aminek az a lényege, hogy csak a szaruhártya beteg rétegét helyettesítik a donorból származó szövettel.

Az olyan szembetegségek esetében, amelyek a szaruhártya strómáját érintik, a PK-t a mély anterior lamelláris keratoplasztika (ALK) váltja fel, aminél nem áll fenn az endotélréteg kilökődésének kockázata. Ha a szaruhártya endotélrétege beteg, akkor a PK helyett endoteliális keratoplasztikát (EK) végeznek, amellyel jobb vizuális funkciók érhetők el, és gyorsabban, mint a PK esetében.

A PK előnye az, hogy potenciálisan a legjobb optikai eredményt adja, mivel a kornea egyes rétegeinek találkozásánál nem lépnek fel problémák, hiszen a szaruhártyát egészben ültetik át. Emellett az operációt viszonylag könnyű végrehajtani és bármilyen indikáció esetén alkalmazható. A hátránya viszont a szövődmények kockázata, köztük a kilökődésé. Ezek aránya nagyban függ attól, hogy milyen betegség miatt végzik a transzplantációt.

Mivel az ALK esetén a műtétet a szemnek azon a részén végzik, amely nem találkozik az immunrendszer sejtjeivel, sok szövődmény kockázata nagyon kicsi. A műtét azonban technikailag nehezebben kivitelezhető, és ha az endotél nem egészséges, akkor sikertelen lesz a beavatkozás. Az EK után általában gyorsan helyreáll a látás, és jobbak az eredmények és ritkábbak a szövődmények, mint a PK esetében. Itt azonban fennáll a lehetősége annak, hogy a látás nem lesz tökéletes – ez akkor következik be, ha a kornea strómájában jelentősebb homályok vannak.

Mint azt dr. Tan elmondta, ha az endotél-diszfunkció tartósabban áll fenn, akkor a szaruhártya strómája krónikusan megduzzad és hegesedések alakulnak ki benne. Ilyen esetekben a stróma még akkor heges marad, ha az EK-val kicserélik az endotélréteget, és ez ronthatja a látást. Az EK során emellett, mivel a recipiens strómájára egy új endotélréteg kerül, a két réteg okozta kettős törés olykor befolyásolhatja a látást, s ezért EK esetén kevesebb beteg nyeri vissza tökéletes (6/6) látását, mint a PK végzésekor. A PK-nál viszont a sebészeknek több korneális varratot is be kell helyezniük, amelyek eltorzíthatják a szaruhártya alakját és ez asztigmatizmust okoz. Emellett, mivel nem lehet tudni, hogy milyen a donor korneája, sok esetben különféle fénytörési hibákat eredményez a műtét. Ezek általában sokkal súlyosabbak, mint az EK okozta kettős törés.

Mivel a PK elvégzése után ki kell venni a varratokat, a vizuális rehabilitáció hónapokig tart; akár fél év is eltelhet, amíg a stabil jó látás kialakul. Az EK-nál ezzel szemben nincsenek varratok, a kornea alakja nem torzul, és nem kell kiszámíthatatlan fénytörési hibákra számítani; ennek folytán a vizuális rehabilitáció csak néhány hétig tart. Valamennyi, az EK-val foglalkozó publikáció szerint összességében az EK sokkal jobb látást eredményez, mint a PK.

Léteznek más újfajta terápiák is, ilyen a szemfelszín rekonstrukciója vagy a műkornea beültetése. A technikák gyors fejlődésének köszönhetően ma már mindkettő széles körben elérhető. Nagyon jó eredményeik vannak, és ezekkel többféle eredetű korneális vakságot lehet sikeresen kezelni, mint a PK-val. És a fejlődésnek nincs vége: a további, elvileg is új módszerek kifejlesztése ma is folyik.

Októberi akció

Otrivin Rapid Menthol 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Actival Extra filmtabletta

120 db

4 700 Ft

39,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 330 Ft

26,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres C MAX 1500 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 3000 NE D3-vitamin

90 db

3 780 Ft

42 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 950 Ft

39 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neogranormon kenőcs

25 g

1 340 Ft

53,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Multivitamin 50+ tabletta

60 db

1 640 Ft

27,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Oscillococcinum® gólyócskák

10×3 adag

6 260 Ft

208,7 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 900 Ft

118,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cetebe 500 mg retard kemény kapszula

120 db

3 800 Ft

31,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 180 Ft

59 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 350 Ft

45 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 690 Ft

8,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 db

2 530 Ft

253 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 460 Ft

41 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

ACC Instant 600 mg belsőleges por

10 db

2 300 Ft

230 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 960 Ft

98,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 450 Ft

204,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® menta 3 mg szopogató tabletta

20 db

1 690 Ft

84,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 900 Ft

95 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LINEX® FLORA élőflórát tartalmazó kapszula

14 db

1 750 Ft

125 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény*

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. októberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el