Nem érzem jól magam. Mi bajom van?

Szerző: Szimpatika
Vannak olyan fájdalmak, amelyeket gyakran érzünk életünk során. Többnyire nem is törődünk velük. Ha nagyon elviselhetetlennek érezzük, bekapunk rá valamilyen fájdalomcsillapítót. De tudjuk-e hogy a leghétköznapibb fájdalmak mögött milyen elváltozások állhatnak? Ezt sokszor nem könnyű megállapítani A leghétköznapibb panaszok esetében még az orvosnak is nehéz dolga van. Az egyes tünetek többféle betegségnek is kísérői lehetnek. Öt gyakori tünetről mondjuk el, hogy milyen betegségekre utalhatnak.

SZÉDÜLÉS
Oka lehet: fülfertőzés, vírus, több gyógyszer mellékhatása, nyakcsigolya-merevedés, magas vérnyomás. esetleg repülőút hatása, magas vércukorszint, kiszáradás, hormonok (a menstruáció alatt), allergia. Komoly mértékű és folyamatos a szédülésnél orvoshoz kell fordulni, mert daganat, multiplex szklerózis is lehet a háttérben


HASMENÉS
Oka lehet: vírus- vagy baktériumfertőzés, lejárt szavatosságú étel, tej- vagy más ételérzékenység. Ha két napnál tovább tart, különösen gyermekek esetében kiszáradás lehet a vége, ezért érdemes orvossal konzultálni.

ERŐS SZÍVDOBOGÁS
Oka lehet a szorongás, főleg, ha félelem kíséri, pánik. Reagálás bizonyos gyógyszerekre, szívbillentyű-hiba. Ha légszomjjal és mellkasi nyomással társul orvoshoz kell menni.

FEJFÁJÁS
Oka lehet nyak-, hát- vagy vállmerevség, koffeinelvonás, éhség. Homloküreg-gyulladás, depresszió. Időjárásváltozás, erős szél, front. Erős és nyilaló fájdalom, különösen akkor, ha  kettős látással társul, veszélyes is lehet, ezért orvoshoz kell fordulni.

DERÉKFÁJÁS
Oka lehet korral járó elhasználódás és kopás, az izmok, ínak vagy gerinc sérülése. Jelentkezhet súlyos tárgyak emelése után, reggel, rossz fekvés, kényelmetlen fekhely miatt is. Akut fájdalom esetén ritkán jelezhet mellrákot, mely kisugárzik a gerincbe.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!