Jó még a tavalyi napolaj?

Szerző: Szimpatika
Az első erősebb tavaszi napsugarak is okozhatnak csúnya leégést. Sőt, ilyenkor még óvatlanabbak vagyunk, mint nyáron. Kevésbé érezzük a meleget, hiszen ritkán van kánikula, sokkal hosszabb ideig vagyunk a napon. Ne gondoljuk azonban, hogy a nap kevésbé ártalmas, mint nyáron. Ezért, ha hosszabb időt tölt a szabadban, keressen elő sapkát és naptejet. De vajon jó-e még a tavalyi?

A napvédő szereket úgy tervezték, hogy akár három évig is elállnak, tehát a tavalyi naptej még használható. A legtöbb fényvédő készítményen fel van tüntetve a lejárat ideje, vagy valami arra utaló felirat, hogy mikor jár le. Ha a naptej vagy krém szavatossági ideje lejárt, vagy a termék több mint három éves, dobjuk ki.

Ugyanakkor azonban ne feledjük, hogy ha megfelelően alkalmazzuk a fényvédő készítményeket, nemigen marad a következő évre, ugyanis általában 30 millilitert fogyasztunk el alkalmanként, hogy bőven jusson mindenhova, így aztán egy egyhetes intenzív vízparti nyaralás alatt a negyede elfogy. Ha családdal nyaralunk, akár az egész tubust elhasználhatjuk egyetlen nyaralás alatt.

 

A jó hatás elérése érdekében használjunk legalább 15-ös faktorszámú napvédőt, de érzékeny bőrre inkább 30-asat vagy még magasabb faktorszámút. Napozás előtt 20-30 perccel kenjük be magunkat, és kétóránként, vagy ha vízbe megyünk, ismételjük meg, jól bedörzsölve a bőrbe.

 

Forrás: Health.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!