A brit Királyi Bábakollégium is Áder Jánoshoz fordult Geréb Ágnes érdekében

Szerző: Szimpatika
A brit Királyi Bábakollégium elnöke, Lesley Page professzor is azt kéri Áder Jánostól, adjon elnöki kegyelmet Geréb Ágnes szülész-nőgyógyásznak, akit a Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházra ítélt négy otthonszüléses esete miatt – közölte az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom szerdán az MTI-vel.

Mint kiemelték, a Királyi Bábakollégium "mélyen megrendült a szigorú ítélet" hallatán. Lesley Page professzor ez ügyben még április végén küldött levelet Áder Jánosnak, Magyarország leendő köztársasági elnökének. Ebben a professzor elismerte a magyar kormány erőfeszítéseit az intézményen kívüli szülés szabályozása terén, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Geréb Ágnes és bábatársai ellen folyó büntetőügyek megelőzték az új otthonszülés törvény életbe lépését. Ennek fényében a Királyi Bábakollégium felkérte Áder Jánost, hogy "gyakorolja hivatali hatáskörén belül jogait, és részesítse dr. Geréb Ágnest teljes körű elnöki kegyelemben, valamint töröljön minden ellene indított büntetőeljárást" – olvasható a mozgalom közleményében.

Geréb Ágnest a Fővárosi Ítélőtábla február 10-én jogerősen két év letöltendő fogházra ítélte négy otthonszüléses esete miatt. Leghamarabb büntetése kétharmad idejének letöltése után szabadulhatna, és tíz évre eltiltották hivatása gyakorlásától is.

Az államfői kegyelem érdekében korábban több kormánypárti képviselő is kiállt Geréb Ágnes mellett. A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség kezdeményezésére több civil szervezet szolidaritási nyilatkozatot fogalmazott meg, amelyben leszögezték: kiállnak Geréb Ágnes mellett és elutasítják "meghurcolását".

A Magyar Nemzet szerdán számolt be arról, hogy Áder János leendő köztársasági elnöktől kéri Geréb Ágnes kegyelmi kérelmének támogatását hétszáz magyar orvos és egészségügyi dolgozó. A több száz orvos, köztük szülész-nőgyógyászok és gyermekorvosok arra kérik az államfőt, adjon helyt Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász, szülésznő, bába és pszichológus korábban benyújtott kegyelmi kérelmének.

A Fővárosi Törvényszék március 8-án a benyújtott kérelem alapján már három hónapos halasztást adott és úgy döntött, Geréb Ágnesnek csak májusban kell megkezdenie kétéves fogházbüntetését. Ettől függetlenül viszont a szülész-nőgyógyász más ügyek miatt továbbra is házi őrizetben van.

Szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) azt közölte: a jogerős ítélet ellenére csütörtökön nem kell megkezdenie börtönbüntetése letöltését Geréb Ágnesnek. Mint írták, a halasztás addig az időpontig szól, amíg a köztársasági elnök döntést hoz Geréb Ágnes korábban beadott kegyelmi kérelméről.

A bírósági eljárásban érintett esetektől függetlenül februárban újabb ügyekben vádolták meg Geréb Ágnest, mert a korábbi tiltás ellenére folytatta szülész-nőgyógyászi tevékenységét. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivőjének akkori tájékoztatása szerint azokban a további otthonszüléses ügyekben, amelyek miatt a szülész-nőgyógyász már több mint egy éve házi őrizetben van, a Budapesti II. és III. kerületi Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége, felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és kuruzslás vétsége miatt nyújtott be vádiratot.

 

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!