Nagy-Kálózy Eszter a jógára esküszik

2012. 05. 04.
|
Jelenleg nyolc darabban játszik, előfordul olyan hónap is, amikor majd minden nap. Közben tv sorozatban, filmen is rendszeresen látjuk őt. A törékeny, bájos, tehetséges színésztőt. Nagy-Kálózy Esztert Kalmár András kérdezte 2012 áprilisában munkáról, családról és annak forélyairól, miként maradhat az ember fiatal.

A közelmúltban jótékonysági előadást szerveztetek a gerincsérültek javára.

Színházak ritkán tesznek felajánlásokat, talán elsősorban azért, mert ők szorulnak inkább rá arra, hogy segítsenek nekik. Honnan jött az előadás ötlete?

Már többször játszottam olyan előadásban, melynek bevételét jótékonysági célra ajánlottuk fel. Most azért különleges ez az eset, mert akinek a javára felajánlottuk, Antall Zsuzsáról van szó, végigkísérte a Mégis, kinek az élete? című előadás próbafolyamatát. Többször megnézte a kész darabot is. Több mint tíz évvel ezelőtt egy balesetben lebénult mind a négy végtagja. A gazdasági válság következményeként a romló gazdasági helyzetben nem képes előteremteni a létfenntartásához szükséges anyagiakat. Szerencsére képes volt a baleset után is dolgozni, így „a maga ura” maradhatott, a saját lakásában élhetett továbbra is, nevelhette a gyermekét, persze segítséggel, folyamatos, 24 órás nővérszolgálattal. Az előadás bevételét neki ajánlottuk fel.  Remélem, hogy ezen keresztül felhívjuk a figyelmet a hozzá hasonló helyzetben lévő emberekre.

A Mégis, kinek az élete? című darabban a férjed, Rudolf Péter egy nyaktól lefelé mozgásképtelenné vált szobrászművészt alakít. Úgy gondoltátok, kerestek valakit, aki segít a hitelesebb megformálásban?

 

Még nem volt meg a bemutató, a próbák elején jártunk, amikor Zsuzsa hallott arról, hogy a Centrál Színházban játszani fogjuk ezt a darabot. Ő ajánlotta fel a segítségét, hiszen ugyanabban a helyzetben van, mint a darab főszereplője. Azt mondta, ha úgy gondoljuk, akkor szívesen beszélget velünk. Meglátogattuk, és egy fantasztikus, csodálatos embert ismertünk meg. Először csak ketten mentünk, azután jött velünk az egész társulat, és azóta is megmaradt ez a kapcsolat.

 

Érdekes, mert valahogy azt hinné az ember, hogy egy színésznek nincs arra szüksége, hogy a valóságot ilyen részletekig megismerje. Rosszul gondolom?

 

Nagyon sokszor nincs szükség rá, de ehhez az előadáshoz muszáj volt segítséget kérnünk. Szakképzett ápolókkal is kapcsolatban voltunk, megtanítottak minket olyan gyakorlati dolgokra, amiket mi magunk nem tudtunk volna kitalálni. Egy kórházi környezethez muszáj felépítenünk, megmutatnunk a professzionalizmust, hiszen a darab pont arról szól, hogy ebben a jól működő gépezetben nem vesszük észre, vagy nem hisszük el, hogy valaki ezt nem hajlandó, vagy nem képes elfogadni. Zsuzsa az állapot lelki hátteréről beszélt, elsősorban Péterrel, a darab főszereplőjével.

 

Köztudott, hogy szociálisan érzékeny vagy, de mi a személyes motivációd?

 

Ahogy a kérdésedben megfogalmaztad, valóban szociálisan érzékeny vagyok, mint nyilvánvalóan nagyon sokan, akik esetleg nem tudnak egy ügyhöz embereket, segítőket találni. A mi dolgunk az, hogy ilyen ügyek mellet felsorakozzunk. Nemcsak annak, azoknak az embereknek nyújtunk ezzel segítséget, akik rászorulnak, de érintettekké válnak a segítők is, és ez talán egy öngerjesztő folyamat is lehet, sokkal empatikusabbakká válunk, és más ügyek mellé is hamarabb csatlakozunk. Amerikában egy sztár anyagi értelemben sokkal inkább tud segítséget nyújtani. Nekünk össze kell fognunk.

 

Vannak olyan civil szervezetek, akikkel kapcsolatban álltok? Akik a művészek, színházak holdudvarában vannak?

 

Akikkel én kapcsolatban vagyok, az a Csodalámpa Alapítvány – már sok-sok éve működik, és rászoruló beteg gyerekek rengeteg kívánságát teljesítették ez idő alatt. Hol az előadásunkat ajánlottuk fel, hol a kapcsolatainkkal tudtunk segíteni, amikor arról szólt a kívánság, hogy a gyerekek a film vagy a színház köréből szerettek volna találkozni valakivel. A Tűzoltó utcába a Gyermekonkológiára évek óta járnak a színészek mesét olvasni. Ez is egyfajta segítség.

 

Ha már a meseolvasásnál tartunk, hogy alakultak nálatok a családban az esték? Nektek előadásaitok voltak – esti mesét ki olvasott?

Amikor a gyerekek kicsik voltak, nem ugyanabban a színházban voltunk társulati tagok, nagyon sokáig nem játszottunk együtt a színpadon. Váltottuk egymást, ami kettőnknek rossz volt, mert keveset találkoztunk, a gyerekekkel való együttlétek szempontjából viszont jó volt. Manapság úgy alakult, hogy Péterrel nagyon sok előadásban játszunk együtt. Mivel már nagyok a gyerekek, nekik is programjaik vannak, nincs olyanfajta igényük, hogy az estének azt a részét velük töltsük. Sajnos, ilyen értelemben már nincs szükség ránk. Sokkal több feladatot merek vállalni, mint azelőtt...

Kicsit soknak tartod ezt a rengeteg előadást, vagy élvezed és pezsegsz benne?

 

Néha, mikor húsz napig egyfolytában előadás van, és nincs egy szabad estém, akkor nagyon vágyom rá, hogy kicsit  otthon legyek. Az a vágyam, hogy például színházba elmenjek, az utolsó helyre kerül, pedig nagyon szeretek színházba járni, de ez szinte megoldhatatlan ennyi előadás mellett. Valójában nagyon élvezem, és nagyon szeretem azokat az előadásokat, amikben mostanában játszom. Változatos, hogy hét-nyolc darabban szerepelek, és ritka az, hogy egymás után ugyanabban a darabban lépjek fel.

 

Könnyen tanulsz szerepet?

 

Igen, de az a próbát nem helyettesíti. Ugyanannyi próbára van szükségem, mint bárki másnak, ez két külön dolog. De hamar be tudom fényképezni az agyamba a szöveget.

 

A gyerekek hogy állnak a színházzal? Nem akarnak színészek lenni?

 

A nagylányom most végez a színművészetin külföldön, ő biztos, hogy előbb-utóbb ezen a pályán köt ki. De ha mégsem, akkor is mindenféleképpen köze lesz a színészethez. Sosem fordult elő, hogy azt mondtam volna, nem lehet színésznő. Szeretem ezt a pályát, a mai napig örülök, hogy ezt csinálhatom, boldog vagyok, ha egy este jól sikerül, és rágódom, ha nem úgy alakul, ahogy szerettem volna. Nem tudok neki rosszat mondani. Ha tehetséges, akkor csinálja. Csinálja azt, amitől boldog lesz. Szerintem pedig nagyon tehetséges. De ő egy másik országban fogja elkezdeni az életét, nem ismerem az ottani körülményeket, teljesen egyedül kell küzdenie.

 

Ő miattatok, „színészszülők árnyéka” miatt ment külföldre?

 

Nem, így alakult. Itthon is jelentkezett kétszer, de nem vették fel, kint viszont sikerült a felvételije. Kanadában van, nagyon izgalmas az iskola, azt mondja, hogy Észak-Amerika egyik legjobb iskolája. Montrealban két osztály működik, egy francia és egy angol nyelvű – ő az angol osztályba jár. Valószínűleg el kell majd költöznie, hogy el tudja kezdeni a pályáját, mert Montrealban inkább franciául beszélnek, és nagyon nehéz állást, munkát találni.

 

Hogy bírod a távolságot a lányodtól?

 

Nehezen, de megkönnyíti a dolgot, hogy tudom, hogy jól van, és nagyon szereti az iskolát. Ha szenvedne, és nem érezné jól magát, akkor nyilván én is azon aggódnék, hogy hogyan tovább. Ő amúgy is egy nagyon önálló személyiség, tudom, hogy neki a saját tapasztalataira van szüksége, hogy megtalálja a saját útját. Persze boldogabb lennék, ha mondjuk Európában élne, de hát így alakult. Mivel nem szeretek repülni, most először fogjuk meglátogatni kint Montrealban, ugyanis májusban veszi át a diplomáját.

 

Sokat segít a technológia, az internet abban, hogy tudjátok tartani a kapcsolatot egymással?

 

Az időeltolódás miatt nem olyan egyszerű megoldani, én sokszor játszom, amikor ő éppen ráérne. Általában csak hétvégén tudunk skype-olni, úgyhogy néha inkább felemelem a telefont és felhívom. Hosszabban valóban skype-on beszélünk. A kisebbik lányom is kint van, ő Franciaországban, de elég beülnöm a kocsiba és ott vagyok Párizsban; igaz, hogy egy nap az út, de itt van, elérhető közelségben. A fiam itthon tanul, zenei pályára készül, most végez a konzervatóriumban, Hát, kérdés az, hogy hogyan tovább.

 

Nagyon jól nézel ki – mi a titkod, tornázol, diétázol?

Világéletemben sportoltam, gyerekként atletizáltam, nagyon szerettem futni. A legegyszerűbb dolog az, hogy felveszem a futócipőmet és elindulok… A félmaratont többször lefutottam, szerettem volna a maratont is lefutni, de az sosem jött össze. Aztán kiderült, hogy nem is fog már összejönni, mert szétment a térdem, sajnos nem bírta a kemény kiképzést. Váltanom kellett, ami nehéz volt, meg kellett találnom, mi az, amit a futáson kívül tudok csinálni. Ez volt a jóga. Kb. két és fél évvel ezelőtt kezdtem el, folyamatosan tanít, folyamatosan fejlődsz, és közben rájössz, hogy tényleg csak rajtad múlik, hol húzod meg a határt. Jó lenne, ha már egészen kicsi korukban a gyerekek megismerkedhetnének a jógával. Sportolóként elsajátítottam a fegyelmezettséget, a kitartást, de a jógában még tovább lehet menni. Mindig híve voltam annak, hogy próbáljunk meg egészségesen étkezni – mivel gyerekeim vannak, igyekeztem ránevelni őket is arra, hogy egészségesen éljenek, de velük ez kudarcba fulladt. Ha nem állsz mellettük mindennap, és nem tudod ezt következetesen végigcsinálni, akkor nem működik. Biztos eljön majd egy olyan időszak az ő életükben is, amikor rájönnek arra, szeretnének egészségesebben élni, és akkor majd emlékezni fognak a mi törekvéseinkre.

 

Szeretsz főzni?

 

Ha mindennap főznöm kéne ebben a rohanásban, akkor nem szeretnék főzni, mert nem lenne időm kitalálni. Amikor kicsik voltak a gyerekek, akkor természetesen főztem, mostanában kevesebbet szoktam. Próbáltam mindenféle különböző irányzatokat kipróbálni, a vegetáriánus étrendet évekig csináltuk, aztán úgy éreztem, hogy elég volt, és valami mást szeretnék, szükségem van húsra. Többször csináltam már böjtöt, amikor csak levet iszik az ember, és az ötödik vagy a hetedik nap után mindig rájövök, hogy milyen jó, nem fáradtabb leszek tőle, hanem energikusabb. Néha be kell iktatni egy-egy böjtöt az étrendbe: észrevettem, hogy tisztább lesz a látásom, jobban érzem magam, a bőrömnek is jót tesz. Vannak olyan adalékanyagok, amelyeket a szervezet elraktároz, és nem tudnak rendesen kiürülni a testünkből, szükség van olyan időszakokra, amikor az ember pihenteti a szervezetét. Abszolút hiszek abban, hogy nem szabad mértéktelenül mindenfélét ennünk, meg szoktam nézni, hogy az ételben, italban mi van, tudatos vásárló vagyok.

Színészként ez sem lehet egyszerű: gondolom, te is többnyire bekapsz valamit a büfében előadás előtt vagy után.

 

Előfordul, hogy viszek be ételt a színházba, vagy otthon eszem, és ide már csak az előadásra jövök be. Ami nálunk nehéz, az az éjszakai evés: egy kimerítő darab után, ha hazamész, nem szabad felfalni az egész hűtőt, mivel nagyon egészségtelen teli hassal lefeküdni aludni. Ez fegyelem kérdése, csak nagyon nehéz, pontosan a rendszertelenség miatt, hiszen nem tudod beosztani az idődet. Igyekszem reggel jógázni, nekem szükségem van arra, hogy beiktassak olyan pontokat a napomba, amelyek rendszerességet adnak. Meg kellett tanulnom, hogy az előadások miatt nem tudok akkor lefeküdni, amikor a szervezetem már szeretne aludni, ugyanakkor korán kelő típus vagyok.

 

Általában érdekelnek ezek a keleti dolgok, a vallás, a filozófia, vagy a jóga csak úgy jött?

 

Valószínűleg a jóga iránti érdeklődésemben az is szerepet játszott, hogy amikor kicsi voltam, akkor láttam néha az apukámat jógázni, csak akkor ez még nem volt ennyire elterjedt dolog. Fogta magát, kinyitotta a könyvet és különféle pózokat gyakorolt. Volt bennem egy kép, hogy ez biztosan valami jó dolog. Hatha jógát tanulok, ez az, amiből minden jógairányzat kiindul. A lényeg az, hogy magadra figyelj, tudatosítsd magadban, hogy a tested mit tud, mire képes.

Májusi akció

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 320 Ft

66 Ft/db
Heveny, hirtelen kialakuló hasmenés tüneteinek (pl. hasi diszkomfortérzés, puffadás, görcsök) kezelésére. Már az első adag megszüntetheti a panaszokat
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 220 mg filmtabletta

20 db

815 Ft

40,8 Ft/db
Enyhe és középsúlyos fájdalmak pl. izom- és ízületi fájdalom, hátfájás rövid távú kezelésére javallott. Csökkenti a gyulladást és a fájdalmat.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Erős Original műfogsorrögzítő krém

40 g

1 225 Ft

30,6 Ft/g
Cinket nem tartalmazó, mentolos ízesítésű műfogsorrögzítő, teljes és részleges műfogsorhoz
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Orvostechnikai eszköz*

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 270 Ft

42,3 Ft/ml
Komplex összetételével hatékonyan támogatja az immunrendszert és segít a betegségek megelőzésében
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nizoral® korpásodás ellen 20 mg/g sampon

100 ml

2 970 Ft

29,7 Ft/ml
Sampon gomba okozta bőrfertőzések, pl. hajkorpásodás helyi kezelésére és megelőzésére. Felnőttek, 12 év feletti serdülők és idősek is alkalmazhatják
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 165 Ft

72,2 Ft/g
Gyorsan enyhíti a viszketést, már napi 1×-i használat mellett képes elpusztítani a gombát és számos baktérium ellen is hatásos
Sandoz Hungária Kft.,
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corega Bio Formula műfogsortisztító tabletta

30 db

960 Ft

32 Ft/db
Műfogsortisztító tabletta, mely elpusztítja a kellemetlen szagot okozó baktériumok 99,9%-át***, eltávolítja a lepedéket és elszíneződéseket. ***laboratóriumi tesztek alapján
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Orvostechnikai eszköz*

Béres Szemerő FORTE filmtabletta

90 db

5 040 Ft

56 Ft/db
A normál látás megőrzéséért. Időskori szembetegség (pl.:makuladegeneráció), illetve az erős fénysugárzás oxidatív szemkárosító hatása esetén a különleges táplálkozási igény kielégítésére szolgáló komplex készítmény
Béres Gyógyszergyár Zrt.,
1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4. www.beres.hu
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Curiosa® sebkezelő gél

15 g

1 430 Ft

95,3 Ft/g
Segíti a problémás és sérült bőr regenerálódását, a különböző eredetű sebek gyógyulását pl. kisebb hámsérülések, égési sérülések, krónikus sebek és műtéti sebek esetén
Richter Gedeon Nyrt.
1103 Budapest, Gyömrői út 19-21.
Gyógyszerbiztonsági Osztály: 505-70-32, drugsafety@richter.hu
Orvostechnikai eszköz*

Salvequick® tyúkszemtapasz

6 tapasz

525 Ft

87,5 Ft/tapasz
Csökkenti a fájdalmat, enyhíti a nyomást, megelőzi a dörzsölést és segít a tyúkszem eltávolításában. A védőtapasz 0,04 g (40 %) szalicilsavat tartalmaz
Orvostechnikai eszköz*

Brufen® 800 mg retard tabletta

30 db

2 120 Ft

70,7 Ft/db
Csillapítja a fájdalmat, csökkenti a gyulladást, akár 24 órán át
Mylan EPD Kft.
1138 Budapest, Váci út 150., +36 1 465-2100
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 375 Ft

23,8 Ft/ml
Kiegészítő kezelésként a bél normál baktériumflórájának helyreállítására antibiotikummal való vagy antimikrobiális terápia során kialakuló eltérések esetén
SANOFI-AVENTIS Zrt.
1045 Budapest, Tó utca 1-5.
Gyógyszerinformáció
tel.: (+36 1) 505 0055
Web: www.sanofi.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gaviscon borsmenta ízű rágótabletta

48 db

1 835 Ft

38,3 Ft/db
Segítség reflux és gyomorégés esetén. Cukor-, laktóz- és gluténmentes. 12 éves kortól adható
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

815 Ft

34 Ft/db
Optizorb® formulával a gyorsabb felszívódásért – a hagyományos paracetamol tablettákhoz képest
GlaxoSmithKline-Consumer Kft.,
1124 Budapest, Csörsz u. 43.
Tel.: 225-5800 www.gsk.hu
Vény nélkül kapható gyógyszer

Prospan® szirup

100 ml

1 585 Ft

15,9 Ft/ml
Cukormentes szirup a borostyánlevél erejével elősegíti a letapadt nyák felszakadását és kiürülését, csökkenti a köhögés gyakoriságát. Gyulladáscsökkentő és hörgőtágító hatása hozzájárul, hogy újra szabadon lélegezzen. Már 2 éves kortól adható
Engelhard Arzneimittel GmbH & Co. KG.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nurofen Junior narancs ízű 100 mg lágy rágókapszula

12 db

1 450 Ft

120,8 Ft/db
Egyedülálló gyógyszerforma, mely könnyen bevehető bárhol és bármikor a fájdalom enyhítésére. 7 éves kortól
Reckitt Benckiser Kft.,
1113 Budapest, Bocskai út 134-146.
Tel.: (+36) 1 880 1870
E-mail: gyogyszer@rb.com
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium Magnézium B6 tabletta

60 db

1 040 Ft

17,3 Ft/db
A magnézium és a B6-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. A magnézium hozzájárul a normál izomműködéshez, illetve részt vesz a normál csontozat fenntartásában
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 660 Ft

55,3 Ft/db
Növényi gyógyszer, amely természetes hatóanyagával (441,35 mg macskagyökér száraz kivonat) enyhítheti az alvászavarokat
Pfizer
1123 Budapest, Alkotás utca 53.
Vény nélkül kapható gyógyszer

Optive szemcsepp

10 ml

3 150 Ft

315 Ft/ml
Kettős hatású komfort szemcsepp, amely hosszantartó komfortérzetet nyújt a vörös, irritált, száraz szem számára
Orvostechnikai eszköz*

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 740 Ft

17,4 Ft/g
Hatásos megoldás izom – és ízületi fájdalom esetén: gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, hűsítő hatású
Vény nélkül kapható gyógyszer

Anthelios SPF 50+ naptej babáknak

50 ml

4 125 Ft

82,5 Ft/ml
Nagyon magas védelem a babák és gyerekek érzékeny bőrére, arcra és testre
Napozókészítmény

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 795 Ft

1518 Ft/ml
Segít legyőzni a körömgombát! Széles spektrumú gombaölő hatóanyaga a körömlemezbe és a körömágyba hatolva fejti ki hatását. Elég csak heti egyszer használni!
TEVA Gyógyszergyár Zrt.,
4042 Debrecen, Pallagi út 13.
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Felhasználási feltételek, adatkezelés » Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2018. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el