Az igazság a növényvédőszer-maradékok egészségügyi kockázatáról

Szerző: Szimpatika
A növényvédő szerek kémiai vagy biológiai anyagok, melyek segítségével a kártevők (pl. rágcsálók, rovarok, gombák és gyomnövények) elpusztíthatók. Az inszekticidekkel a rovar-, a fungicidekkel a mikroszkópikus gomba-, míg a herbicidekkel a gyomnövény-fertőzöttséget lehet csökkenteni. Növényvédelmi munkák nélkül a termés egy része tönkremenne, s ez súlyos gazdasági károkat okozna.

Megváltozott világban élünk, ahol  a növekvő számú világnépesség a korábbinál sokkal nagyobb mennyiségű élelmiszert igényel, mely jó minőségben már nem  állítható elő növényvédő szerek alkalmazása nélkül.

 

Mennyire veszélyesek a növényvédő szerek?

A növényvédő szerek egy része erősen mérgező anyag. Vannak köztük olyanok, amelyek a helytelenül végzett növényvédelmi munkák, belélegzés, szándékos vagy véletlen lenyelés esetén  – mennyiségtől  függően – azonnali mérgezést okozhatnak. Ezért mind az engedélyezés, mind a felhasználás és az ellenőrzés rendkívüli gondossággal történik. Ha a növényvédő szereket előírás szerint alkalmazzák, akkor azok  használata, és az így kezelt termények fogyasztása biztonságos.

 

Ki ellenőrzi a zöldségek, gyümölcsök szermaradék-tartalmát?

A forgalmazott termékek vizsgálatát a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságainak  munkatársai az éves ellenőrzési  tervnek megfelelően végzik.

 

Mit nevezünk növényvédőszer-maradéknak?

A növényvédőszer-maradékok a növényvédő szerek, vagy más néven  peszticidek, illetve bomlástermékeik kis mennyiségei, melyek a terményekben vagy azok felületén a betakarítást, szüretelést, illetve tárolást követően is megmaradhatnak. Az elvárt hatás kifejtéséhez a növényvédő  szerek bizonyos mennyiségének esetenként a kezelt terményeken is jelen kell lennie. Nem minden élelmiszer tartalmaz szermaradékot. Azokban az  élelmiszerekben is, melyekben  kimutathatóak, általában csak nagyon kis  mennyiségben vannak jelen, így nem jelenthetnek kockázatot a fogyasztó egészségére nézve.

 

A bio élelmiszerek teljesen mentesek a növényvédőszer-maradékoktól?

A bio (ökológiai) élelmiszerek termesztésének különleges szabályai vannak, az alkalmazható növényvédő szerek köre korlátozott. Időnként a bioélelmiszerekben is találnak növényvédőszer-maradékot az ellenőrzések során.

 

Megbetegszem, ha szermaradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztottam?

Ez attól függ, hogy az elfogyasztott termék milyen és mennyi növényvédőszer-maradékot tartalmazott, mennyit fogyasztott belőle, és ki (életkor, testsúly, fejlettség stb.) fogyasztotta. Minden  egyes engedélyezett szerre megadják azt a mennyiséget, amelyet az életünk során – akár naponta – elfogyasztva sem betegednénk meg (megengedhető napi bevitel), valamint  azt az értéket,  amely  egyszeri alkalommal történő, nagy mennyiségű zöldség-, gyümölcsfogyasztás esetén sem okozhat  egészségkárosodásra utaló tüneteket (ún. akut referencia dózis).  Növényvédő szerek esetén a határérték  (MRL) nem azonos az egészségügyi korláttal.  Tehát, ha esetenként a határértéket kismértékben meghaladó szermaradékot tartalmazó terméket fogyasztunk, az még nem kockáztatja az egészséget.

 

Mire ügyeljek vásárláskor?

Zöldséget, gyümölcsöt mindig megbízható helyről (üzletben, piacon) szerezzük be! Ne vásároljunk ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.  Gyanakodjunk, ha egy árut az utcán, aluljáróban illegális  árusok kínálnak. A növényvédőszeres kezelést követően szigorúan be kell tartani az  élelmezésegészségügyi várakozási időt, ami a permetezés és fogyasztás időpontja közötti időtartamot jelöli. Sajnos előfordul, hogy olyan terméseket lopnak, majd értékesítenek az utcán, melyek élelmezés-egészségügyi várakozási ideje még nem járt le. A növényvédő szer címkéjén feltüntetett dózisra és az élelmezés-egészségügyi várakozási idő betartására a saját kiskertünkben megtermelt zöldség,  gyümölcs permetezését követően is ügyeljünk!

 

Mosással, hámozással eltávolíthatók a szermaradékok?

Bizonyos szermaradékok mosással, hámozással teljesen eltávolíthatók, más szereknek a mennyisége  csökkenthető ily módon. Egyes szerek maradéka azonban nem a zöldség, gyümölcs felületén, hanem annak belsejében van, vagyis a mosás, hámozás nem távolítja el  azokat. Az alapos mosás – és nem csak a felületi öblítés – azonban mindig ajánlott!. Javasolt két percig  tiszta vízben áztatni úgy, hogy az egyes darabok  egymástól történő elkülönítésével a teljes felületükről eltávolítható legyen minden szennyezés, s ezt követően még egyszer tiszta vízben átmosni.

forrás: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!