Mi mindenre jó a méz?

Szerző: Szimpatika
Érdekes tény, hogy a méhészek között fordul elő a legkevesebb rákos és izületi gyulladásos megbetegedés az összes szakma közül az egész világon. A rendszeres mézfogyasztók a leghosszabb életű emberek közé tartoznak. Sokféle jótékony hatásának, tulajdonságának köszönheti ezt a méz Hiszen ásványi anyagokat (szilícium, kálium, vas, klór, réz, foszfor, magnézium, alumínium, nátrium), vitaminokat (B1, B2, B3, B6, C), enzimeket, illóolajokat, sőt fehérjét tartalmaz. A méz színe minél sötétebb, annál magasabb az ásványi-anyag tartalma.

Hogyan gyógyítsunk a mézzel

Égési sérülések - Kenjük be bőségesen mézzel a megégett bőrfelületet. Lehűti, nyugtatja, és gyors gyógyulást eredményez sebesedés nélkül. A baktériumok képtelenek túlélni a mézben.

Álmatlanság - Egy szűk evőkanálnyi méz egy bögre meleg tejben elkeverve csodákat tesz, igazi nyugtató.

Hiperaktivitás - Mindenben helyettesítsük a cukrot mézzel. A finomított cukor teljesen felpörgeti a szervezetet, megfosztja az idegrendszert a vitaminoktól, és akár viselkedési zavarokat is okoz, viszont tápértéke egyáltalán nincs.

Ágybavizelés - Egy teáskanálnyi méz lefekvés előtt segít a vízvisszatartásban, és nyugtatólag hat a félelmekkel szemben.

Orrdugulás - Egy szűk evőkanál mézet oldjunk fel egy kisebb lábos vízben, és inhaláljunk vele törölköző alatt. Nagyon hatékony!

Kimerültség - Az ókori görög sportolók is mézet fogyasztottak az állóképességük javítására versenyek előtt, és a regenerálódásra versenyzés után. Oldjunk fel egy rész mézet négy rész vízben, majd tartsuk a hűtőben, és abból kortyolgassunk egy-egy kanálnyit.

Mélytisztító arcra - Keverjünk el egy rész mézet egy rész zabliszttel, és kenjük fel az arcunkra. Hagyjuk hatni fél órát, majd mossuk le. Pattanásos, aknés bőrrel csodát tesz.

Hajkondicionáló - Keverjünk el egy rész mézet egy rész olívaolajjal, dörzsöljük be a hajba, majd csavarjuk meleg törölközőbe. Hagyjuk rajta legalább tíz percig, és öblítsük ki. Nagyon jót tesz a fejbőrnek is, fényes, rugalmas lesz tőle a haj.

Izületi gyulladás - Keverjünk el egy rész mézet egy rész almaecettel, majd hígítsuk fel vízzel ízlés szerint. Javítja az emésztést, és a fogyást is segíti.

Torokfájás - Egy teáskanál mézet olvasszunk meg a szánkban, majd csorgassuk le a torkunkon. Enyhíti a gyulladást.

Stressz - A vízben feloldott méz stabilizáló hatással bír, kiegyenlíti a lenteket és a fenteket. Egy rész mézet oldj fel négy rész vízben.

Tartósítószer - Ha cukor helyett mézet használunk a süteményekben, tovább maradnak frissek.

Babáknak - Egyéves kor felett keverhetjük az ételébe, esetleg az italába: négy teáskanállal  egy üveghez. Minél "darabosabb" a mozgása, annál több mézet érdemes adni a babának. Amikor jön a foga, bedörzsölhetjük az ínyét tiszta mézzel, ez nyugtatja és helyi érzéstelenítő hatása is van.

Csontritkulás - A kutatások szerint napi egy teáskanál méz segíti a kalcium felszívódását, így megelőzi a csontritkulást. 50 felett mindenkinek hasznos lenne naponta mézet fogyasztania.

Migrén - Egy evőkanálnyi mézet oldjunk fel fél pohár meleg vízben. Apránként kortyolgassuk el, amikor épp ránk törne a migrén, és ha szükséges, ismételjük meg 20 perccel később.

Szemgyulladás - Egy rész mézet oldjunk fel egy rész meleg vízben. Amikor kihűlt, ezzel borogassuk a szemünket.

Köhögés elleni szirup mézből


Alaposan keverjünk össze 15 dkg mézet, 5 dkg glicerint és két citrom levét. Tegyük kisebb üvegekbe, zárjuk le, és használjuk szükség szerint.

 

forrás: www.bojtoles.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!