Munkahelyi veszedelmek. Hogyan küzdhetünk ellenük?

Szerző: Szimpatika
Nyak- és hátfájás, látásromlás és más egészségkárosodások. A munkahelyen „összeszedhető” betegségek listája elég hosszú. Persze nem kell megadni magunkat. Lehet orvosolni ezeket. Az íróasztal mellett, számítógépnél dolgozót is – éppúgy, mint a veszélyes helyeken, gépeken dolgozókat, érhetik munkahelyi ártalmak. Célszerű védekezni ellenük, amíg nem okoznak nagyobb bajt.

Figyeljen a fejére. A túl magasra helyezett számítógép arra kényszeríti, hogy a monitor nézése közben fejét túlzottan felemelje. A következmény: nyaki fájdalmak, görcsök. Tekintetének, a fej megemelése nélkül a monitor közepére kell esnie. Ennek megfelelően állítsa be széke vagy a számítógép magasságát!

Védje szemét. Ha hosszú időn át egy közeli tárgyra, vagy például a monitorra koncentrál, a szemizmok nagyon kifáradnak. Ez fejfájást és fáradtságérzetet okoz. Ezért időről időre nézzen a távolba és egy kis pontra összpontosítsa figyelmét; változtassa a monitor dőlési szögét és magasságát; az asztali lámpát igazítsa hozzá!

Tornáztassa ujjait. A folyamatosan a számítógép egerén tartott ujjak merev állapotban vannak, állandóan készen a klikkelésre. Ez görcsöt vagy a könyök tájékán íngyulladást okozhat. A kezét kényelmesen, lazán tartsa az egéren. Naponta többször végezzen ujjgyakorlatokat, rázogassa kézfejét, hogy a belső feszültséget megszüntesse.

Tartson rendet az iratok közt. A sok munka és a kevés szabadidő következtében a különféle dossziék, papírok halmokba gyűlnek össze. Foglalják a helyet, a rendetlenséget sugallnak. Már maga a látvány is stresszt okozó tényező. Ezért, ha munkáját egy adott anyaggal befejezte, akkor a dossziét rögtön tegye a helyére. A félbehagyott, vagy még folyamatban lévő ügyek anyagait tartsa egy különálló asztalon vagy egy szekrény meghatározott polcán!

Telefonáljon kihangosítóval. Sokan úgy telefonálnak, hogy a kagylót fülük és nyakuk közé szorítják, hogy kezük szabadon maradjon, és hogy a beszélgetés közben is tudjon csinálni valamit. Ez a helytelen tartás erősen fárasztja a nyakizmokat, hát- és nyakrándulásokhoz, görcsök kialakulásához vezethet. Ha hosszabb ideig telefonál, akkor használjon fülhallgatót, vagy használja a kihangosító gombot.

Üljön egyenesen. Az összegörnyedés, a megemelt vállak, a ferdén ülés feszültségeket, sérülést, izomhúzódást okozhat a gerincoszlopban, a nyak, és a medence tájékán. Ezért: tartása legyen egész nap egyenes, a háta mögé helyezzen egy kis párnát!

Állítsa be a székét. Ha túl alacsony a széke, akkor be kell hajlítania lábát. Ettől hamar elzsibbad. Ha túl magas, lába nem ér le, nem tudja derékszögben behajlítani, akkor a háta fog megfájdulni, a térdében pedig görcsös feszültségérzés keletkezhet. Ezért széke legyen állítható, és testmagasságának megfelelően szabályozza. Ügyeljen arra, hogy a szék háttámlája jó erősen tartsa az ágyéktájat.

Időnként álljon fel. Ha túl hosszú ideig ül egy helyben, mindenképpen elfárad. Amikor egyik feladatról a másikra vált, használja ki a kis szünetet, és mozogjon! Rendszeresen engedélyezzen magának néhány perc lazítást. Álljon fel, nyissa ki az ablakot és nyújtózzon néhányat, végezzen kéz-, fej- és nyakkörzéseket.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!