Az allergiások jó, ha tudják

2012. 03. 29.
Szerző: Szimpatika
A kései téli fagy miatt később kezdődött az idén az allergén fák pollenszórása, de a mostani meleg idő alapján erős pollenszezonra készülhetünk - mondta Apatini Dóra, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) biológusa egy sajtótájékoztatón, Budapesten.

Paller Judit országos tisztifőorvos kiemelte: a magyar lakosság körülbelül 10 százaléka allergiás, a pollenallergia mintegy kétszázezer embert érint. Köztük viszont sokan egyszerre több allergénre is érzékenyek.    

Mint kifejtette, a mogyoró és az éger már január elején elkezdte szórni a polleneket, a februári fagy viszont megakadályozta, hogy ezek napi koncentrációja elérje a tüneteket okozó szintet. A meleg idő hatására viszont most 7-8 allergén fa virágzik egyszerre, míg áprilisban, a tavaszi szezon csúcsidőszakában akár 15 fa virágpora is jelen lehet egyszerre a levegőben – tette hozzá Paller Judit. A tisztifőorvos megjegyezte továbbá, hogy az OKI és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján naponta frissítik a pollenszezon alakulásának adatait. Emellett az allergiások számára számos hasznos tanácsot is közzétettek. Egyebek mellett felhívják a figyelmüket arra, hogy ebben az időszakban kiemelten fontos az ágynemű és a ruházat gyakori cseréje, s az átlagosnál többször javasolt tisztálkodni, hajat mosni, takarítani.  A sajtótájékoztatón Apatini Dóra azt mondta: a tavaszi pollenszezon legfontosabb tényezője a hőmérséklet. Az idei tél eleje enyhe volt, decemberben és januárban nem volt jelentős fagy, de a februári hideg visszavetette a virágzásnak indult növények pollenszórását. Március közepe óta melegszik az idő, jelenleg is melegebb van, mint tavaly ilyenkor volt. Így, ha az időjárás a következő időszakban is hasonlóan alakul, erősebb lehet a tavaszi pollenszezon, mint a tavalyi. A biológus hozzátette: jelenleg a legnagyobb gondot a ciprus- és a tiszafafélék jelentik. Áprilisban viszont beindul a pázsitfűfélék virágzása is, amelyek nagyon erős allergénnek számítanak, s ez a pollenallergiások közül sokakat érint.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!