Milyen problémák operálhatók egynapos sebészettel?

2012. 03. 22.
|
„Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire…” – miként ezt a Bikini együttes is énekli, életünk állandó rohanással van tele, mindennapi - munkahelyi és családi - teendőink mellett nem mindegy számunkra, mennyi időbe telik egészségügyi problémáink kivizsgálása, főként annak kezelése, esetleg műtéti úton történő orvoslása. Létezik erre megoldás: az egynapos sebészet!

Szeretnénk rövid idő alatt, esztétikai szempontból jó eredménnyel gyógyuló, lehetőleg kis fájdalommal, és ritkán szövődményekkel járó orvosi beavatkozások, operációk által gyógyulni? Esetleg a műtétet követően néhány napon belül újra teljes életet élni, és ismét munkaképessé válni? Napjaink ezen természetes elvárásainak a minimál invazív sebészeti technikák alkalmazása felel meg leginkább. Jelenleg ezek tekinthetők a legmodernebb műtéti beavatkozásoknak, melyek során a legkorszerűbb műszerekkel műtve az orvoscsoport lerövidíti a műtéti beavatkozást követően a fájdalom és a rehabilitáció időtartamát, a kozmetikai eredmény is lényegesen jobb, a későbbi szövődmények (pl. sérvek, gyulladások) előfordulása is ritkább. Nézzük, pontosan mit is jelent ez a kifejezés!

A minimál invazív sebészeti technikák egy gyűjtő fogalom, voltaképp az endoszkópia egyik fajtája. A hagyományos endoszkópiát már az 1800-as évek végén is ismerték, és a természetes testnyílásokon - mint például a szájüreg, végbél, húgycső stb. – diagnosztikai és terápiás céllal történő, lencsével szerelt cső alakú eszközök bevezetését értjük alatta. Azaz az egyes testüregekbe merev vagy hajlékony „csöveket” juttatnak be finoman, melyeken keresztül fényforrást, kamerát, fogó- és vágóeszközöket, szöveti mintavételre alkalmas tűket is vezethetnek az operálandó területekhez, szervekhez. Mostanság gyakran alkalmazzák gyomor vagy vastagbéltükrözésnél, esetleg hólyagtükrözéssel egybekötött kőeltávolításkor.

Az endoszkópia, azon belül is a minimálisan invazív sebészet (rövidítve MIS) az 1900-as évek második felében megfigyelhető technikai újításokkal érte el mai színvonalát, amikor is olyan úttörő orvosi technológiák jelentek meg, melyek alkalmazásával a beteget nem kell felnyitni az orvos számára, hanem az orvost lehet úgymond "bejuttatni" a megbetegedés helyére, a lehető legkisebb műtéti sebzéssel.

 

A MIS tárgykörbe tartoznak a minilaparotómiából (nagyon kicsi metszésből) végzett műtétek, a laparoszkópos beavatkozások („kulcslyuk sebészet”), továbbá a Magyarországon sajnos még nem elérhető, természetes testnyílásokon keresztül végzett beavatkozások - N.O.T.E.S. - és a sebészeti robotok segítségével végzett beavatkozások. Meg kell jegyeznünk, hogy utóbbi két módszer közül a N.O.T.E.S. világszerte is csak inkább fejlesztési, tesztelési stádiumban van, míg a sebészeti robotok széles körű alkalmazását a működtetés rendkívüli költségei akadályozzák. A minilaparotómiát használó technika pedig csak néhány betegség műtéti kezelésére alkalmas, mivel a néhány cm-es metszés nem nyújt lehetőséget pl. a hasüreg teljes körű átvizsgálására. Meghatározott lokalizációkban jelentkező betegségek (lágyéksérv, epekövesség) esetén lehet választási alternatíva, többnyire azokban az esetekben, amikor a laparoszkópos technika valamilyen oknál fogva nem alkalmazható. Ilyen ok lehet a beteg általános állapota, kísérő betegségei, melyek veszélyessé tehetik a laparoszkópiát, illetve növelhetik a szövődmények előfordulását, esetleg a technikai feltételek, vagy a laparoszkópos gyakorlat hiánya.

MIS itthon…

A minimál invazív sebészeti technikák közül Magyarországon a 90-es évektől végeznek laparoszkópos beavatkozást, mely mára bizonyos területeken egyeduralkodó módszerré vált (pl. epehólyag eltávolítás). Az egyéb minimál invazív technikák (NOTES, Robot Asszisztált Sebészet) még nem kerültek rutinszerű alkalmazásra hazánkban. A laparoszkópos eljárásról és az alkalmazási területekről részletesebben Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatója beszélt nekünk.

A "kulcslyuk-sebészeti" megoldások eredményeképpen egyes vélemények szerint a sebészeti műtétek több mint hatvan százaléka végezhető ebben az ellátási formában. Ön mit gondol erről?

(Kulcslyuk-sebészet mint megoldás)


„A gyakorlatilag csaknem minden sebészeti jellegű beavatkozás elvégzésére alkalmas laparoszkópia az első számú(!) választandó módszer orvosaink számára.
A laparoszkópos technológia alkalmazása minden sebészeti szakma esetében megegyezik néhány jellemzőben. Alapvető, hogy a műtétet végző „team” a műtéti területet egy videó kamerán keresztül látja, ennek eredményeként részletgazdag, nagyított képet kap a műtét helyszínéről.”

Mi biztosítja a módszer igen kedvező kozmetikai eredményét?

(„Kis” műtét akár kulcslyuknyi metszéssel nagy problémákra?)

„A beavatkozásokat speciálisan laparoszkópos beavatkozásokhoz kifejlesztett eszközökkel végzik. A módszer hatékonyságát esztétikai szempontból az biztosítja, hogy a kamerát és az eszközöket is maximum 1 cm-es bőrmetszéseken keresztül vezetik a műtéti területre, de több eszköz számára akár egy mindössze 5 mm-es bőrmetszés is elegendő.
Egyes műtéti típusoknál, amikor is egy beteg szervet vagy szerv részletet kell eltávolítani, annak mérete természetesen nem mindig teszi lehetővé, hogy valamelyik metszést ne kelljen meghosszabbítani, de még ezekben az esetekben is általában elegendő egy néhány cm-es metszés. Példaként említem, hogy egy daganatos vese - mely tokjával együtt általában 15-20 cm legnagyobb átmérőjében - is eltávolítható egy nagyjából 10 cm-es metszésből, vagy akár egy ökölnyi méretű mióma is kioperálható laparoszkópos műtéttel. Összehasonlításként egy ugyanilyen vese, vagy egy ekkora mióma eltávolítása hagyományos technikával 30 cm-es metszést igényel. Bár a műtéti idő hosszabb lehet ezen műtéti technikával, azonban a beteg csak jól járhat, és ez mindannyiunk érdeke.”

 

Milyen további előnyei vannak ennek az eljárásnak?

(Kisebb sebfelület = gyorsabb gyógyulás)


„A kicsi behatolásoknak köszönhetően, a hagyományos műtétekkel szemben a sebgyógyulással kapcsolatos szövődmények száma is minimálisra csökkent, hiszen a kisebb sebfelületek jóval kisebb behatolási kaput biztosítanak esetleges sebfertőzések számára, valamint csökkent a műtéti utóvérzések száma is. A kis behatolások mindemellett biztosítják azt is, hogy a laparoszkópos technikával operált betegek műtét utáni fájdalma minimális, így fájdalomcsillapító igényük jelentősen kisebb, mint a hagyományos műtéti technikával operált betegek esetében.
Mindezen előnyök eredménye pedig, hogy a laparoszkópos műtétek után a páciensek gyakran már a műtét másnapján úgy mehetnek haza a kórházból, hogy átlagos napi életüket élhetik, és munkába való visszaállásuk sem haladja meg a 7-10 napos időtartamot.”

Hány ilyen jellegű műtétjük volt már megközelítőleg?

„Intézményünkben az általános sebészeti hasi műtétek többségét laparoszkópos technikával végezzük, ugyanakkor emelkedik az ilyen jellegű nőgyógyászati beavatkozások aránya is, valamint térd-, és vállízületi arthroszkópiás beavatkozásokat is végzünk. A kórház egyéves fennállása alatt ilyen jellegű műtéteink száma 80-100 beavatkozás.”
Végezetül összefoglalásképpen néhány kiemelt terület, ahol biztonsággal lehet alkalmazni a MIS- eljárásokat:

Sebészet:
- cholecystectomia (epehólyag eltávolítás)
- lágyék-, hasfali-, köldöksérv műtétek
- appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása, „vakbélműtét”)
- fundoplicatio (reflux betegség kezelése)
- mellékvese-műtétek
- vékonybélműtétek
- vastagbélműtétek
- végbélműtétek
- hasinyirokcsomó-biopszia
- diagnosztikus, exploratív laparoscopia

Nőgyógyászat
- petefészek műtétek (cysta, tumor)
- méhen végzett műtétek (myoma-eltávolítás)
- endometriosis miatt végzett beavatkozások
- méhen kívüli terhesség műtétek
- sterilizáció

Ortopédia
- arthroscopos beavatkozások (térdműtétek, porc-, keresztszalag sérülések)

Urológia
- veseműtétek (tumor, cysta)
- prosztataműtétek

Novemberi akció

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Baldivian® Night bevont tabletta

30 db

1 760 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

C-vitamin Béres 1000 mg filmtabletta

90 db

2 490 Ft

27,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 350 Ft

47 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Systane® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 610 Ft

261 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Exoderil® 10 mg/g krém

30 g

2 380 Ft

79,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 430 Ft

715 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flebaven® 500 mg filmtabletta

60 db

3 420 Ft

57 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 360 Ft

33,6 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 900 Ft

19 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 950 Ft

195 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ambroxol-Teva 3 mg/ml szirup szájfecskendővel

100 ml

1 640 Ft

16,4 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Corsodyl alkoholmentes szájöblögető oldat

300 ml

1 550 Ft

5,2 Ft/ml
Kozmetikum

Septolete® Extra 3 mg/1 mg szopogató tabletta

16 db

1 560 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 260 Ft

26,8 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

10 db

1 280 Ft

128 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

NiQuitin® Minitab 4 mg préselt szopogató tabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D Forte 3000NE kapszula

60 db

2 850 Ft

47,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Coldrex® citrom ízű por belsőleges oldathoz

14 db

2 120 Ft

151,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium® 2 mg kemény kapszula

30 db

1 800 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rubophen® 500 mg tabletta

20 db

1 230 Ft

61,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

CalciTrio® filmtabletta

60 db

2 430 Ft

40,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2019. novemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el