Milyen problémák operálhatók egynapos sebészettel?

2012. 03. 22.
|
„Modern világ, rohanó élet, nem jut időm semmire…” – miként ezt a Bikini együttes is énekli, életünk állandó rohanással van tele, mindennapi - munkahelyi és családi - teendőink mellett nem mindegy számunkra, mennyi időbe telik egészségügyi problémáink kivizsgálása, főként annak kezelése, esetleg műtéti úton történő orvoslása. Létezik erre megoldás: az egynapos sebészet!

Szeretnénk rövid idő alatt, esztétikai szempontból jó eredménnyel gyógyuló, lehetőleg kis fájdalommal, és ritkán szövődményekkel járó orvosi beavatkozások, operációk által gyógyulni? Esetleg a műtétet követően néhány napon belül újra teljes életet élni, és ismét munkaképessé válni? Napjaink ezen természetes elvárásainak a minimál invazív sebészeti technikák alkalmazása felel meg leginkább. Jelenleg ezek tekinthetők a legmodernebb műtéti beavatkozásoknak, melyek során a legkorszerűbb műszerekkel műtve az orvoscsoport lerövidíti a műtéti beavatkozást követően a fájdalom és a rehabilitáció időtartamát, a kozmetikai eredmény is lényegesen jobb, a későbbi szövődmények (pl. sérvek, gyulladások) előfordulása is ritkább. Nézzük, pontosan mit is jelent ez a kifejezés!

A minimál invazív sebészeti technikák egy gyűjtő fogalom, voltaképp az endoszkópia egyik fajtája. A hagyományos endoszkópiát már az 1800-as évek végén is ismerték, és a természetes testnyílásokon - mint például a szájüreg, végbél, húgycső stb. – diagnosztikai és terápiás céllal történő, lencsével szerelt cső alakú eszközök bevezetését értjük alatta. Azaz az egyes testüregekbe merev vagy hajlékony „csöveket” juttatnak be finoman, melyeken keresztül fényforrást, kamerát, fogó- és vágóeszközöket, szöveti mintavételre alkalmas tűket is vezethetnek az operálandó területekhez, szervekhez. Mostanság gyakran alkalmazzák gyomor vagy vastagbéltükrözésnél, esetleg hólyagtükrözéssel egybekötött kőeltávolításkor.

Az endoszkópia, azon belül is a minimálisan invazív sebészet (rövidítve MIS) az 1900-as évek második felében megfigyelhető technikai újításokkal érte el mai színvonalát, amikor is olyan úttörő orvosi technológiák jelentek meg, melyek alkalmazásával a beteget nem kell felnyitni az orvos számára, hanem az orvost lehet úgymond "bejuttatni" a megbetegedés helyére, a lehető legkisebb műtéti sebzéssel.

 

A MIS tárgykörbe tartoznak a minilaparotómiából (nagyon kicsi metszésből) végzett műtétek, a laparoszkópos beavatkozások („kulcslyuk sebészet”), továbbá a Magyarországon sajnos még nem elérhető, természetes testnyílásokon keresztül végzett beavatkozások - N.O.T.E.S. - és a sebészeti robotok segítségével végzett beavatkozások. Meg kell jegyeznünk, hogy utóbbi két módszer közül a N.O.T.E.S. világszerte is csak inkább fejlesztési, tesztelési stádiumban van, míg a sebészeti robotok széles körű alkalmazását a működtetés rendkívüli költségei akadályozzák. A minilaparotómiát használó technika pedig csak néhány betegség műtéti kezelésére alkalmas, mivel a néhány cm-es metszés nem nyújt lehetőséget pl. a hasüreg teljes körű átvizsgálására. Meghatározott lokalizációkban jelentkező betegségek (lágyéksérv, epekövesség) esetén lehet választási alternatíva, többnyire azokban az esetekben, amikor a laparoszkópos technika valamilyen oknál fogva nem alkalmazható. Ilyen ok lehet a beteg általános állapota, kísérő betegségei, melyek veszélyessé tehetik a laparoszkópiát, illetve növelhetik a szövődmények előfordulását, esetleg a technikai feltételek, vagy a laparoszkópos gyakorlat hiánya.

MIS itthon…

A minimál invazív sebészeti technikák közül Magyarországon a 90-es évektől végeznek laparoszkópos beavatkozást, mely mára bizonyos területeken egyeduralkodó módszerré vált (pl. epehólyag eltávolítás). Az egyéb minimál invazív technikák (NOTES, Robot Asszisztált Sebészet) még nem kerültek rutinszerű alkalmazásra hazánkban. A laparoszkópos eljárásról és az alkalmazási területekről részletesebben Dr. Illanitz Elemér, a Dr. Rose Magánkórház orvosigazgatója beszélt nekünk.

A "kulcslyuk-sebészeti" megoldások eredményeképpen egyes vélemények szerint a sebészeti műtétek több mint hatvan százaléka végezhető ebben az ellátási formában. Ön mit gondol erről?

(Kulcslyuk-sebészet mint megoldás)


„A gyakorlatilag csaknem minden sebészeti jellegű beavatkozás elvégzésére alkalmas laparoszkópia az első számú(!) választandó módszer orvosaink számára.
A laparoszkópos technológia alkalmazása minden sebészeti szakma esetében megegyezik néhány jellemzőben. Alapvető, hogy a műtétet végző „team” a műtéti területet egy videó kamerán keresztül látja, ennek eredményeként részletgazdag, nagyított képet kap a műtét helyszínéről.”

Mi biztosítja a módszer igen kedvező kozmetikai eredményét?

(„Kis” műtét akár kulcslyuknyi metszéssel nagy problémákra?)

„A beavatkozásokat speciálisan laparoszkópos beavatkozásokhoz kifejlesztett eszközökkel végzik. A módszer hatékonyságát esztétikai szempontból az biztosítja, hogy a kamerát és az eszközöket is maximum 1 cm-es bőrmetszéseken keresztül vezetik a műtéti területre, de több eszköz számára akár egy mindössze 5 mm-es bőrmetszés is elegendő.
Egyes műtéti típusoknál, amikor is egy beteg szervet vagy szerv részletet kell eltávolítani, annak mérete természetesen nem mindig teszi lehetővé, hogy valamelyik metszést ne kelljen meghosszabbítani, de még ezekben az esetekben is általában elegendő egy néhány cm-es metszés. Példaként említem, hogy egy daganatos vese - mely tokjával együtt általában 15-20 cm legnagyobb átmérőjében - is eltávolítható egy nagyjából 10 cm-es metszésből, vagy akár egy ökölnyi méretű mióma is kioperálható laparoszkópos műtéttel. Összehasonlításként egy ugyanilyen vese, vagy egy ekkora mióma eltávolítása hagyományos technikával 30 cm-es metszést igényel. Bár a műtéti idő hosszabb lehet ezen műtéti technikával, azonban a beteg csak jól járhat, és ez mindannyiunk érdeke.”

 

Milyen további előnyei vannak ennek az eljárásnak?

(Kisebb sebfelület = gyorsabb gyógyulás)


„A kicsi behatolásoknak köszönhetően, a hagyományos műtétekkel szemben a sebgyógyulással kapcsolatos szövődmények száma is minimálisra csökkent, hiszen a kisebb sebfelületek jóval kisebb behatolási kaput biztosítanak esetleges sebfertőzések számára, valamint csökkent a műtéti utóvérzések száma is. A kis behatolások mindemellett biztosítják azt is, hogy a laparoszkópos technikával operált betegek műtét utáni fájdalma minimális, így fájdalomcsillapító igényük jelentősen kisebb, mint a hagyományos műtéti technikával operált betegek esetében.
Mindezen előnyök eredménye pedig, hogy a laparoszkópos műtétek után a páciensek gyakran már a műtét másnapján úgy mehetnek haza a kórházból, hogy átlagos napi életüket élhetik, és munkába való visszaállásuk sem haladja meg a 7-10 napos időtartamot.”

Hány ilyen jellegű műtétjük volt már megközelítőleg?

„Intézményünkben az általános sebészeti hasi műtétek többségét laparoszkópos technikával végezzük, ugyanakkor emelkedik az ilyen jellegű nőgyógyászati beavatkozások aránya is, valamint térd-, és vállízületi arthroszkópiás beavatkozásokat is végzünk. A kórház egyéves fennállása alatt ilyen jellegű műtéteink száma 80-100 beavatkozás.”
Végezetül összefoglalásképpen néhány kiemelt terület, ahol biztonsággal lehet alkalmazni a MIS- eljárásokat:

Sebészet:
- cholecystectomia (epehólyag eltávolítás)
- lágyék-, hasfali-, köldöksérv műtétek
- appendectomia (féregnyúlvány eltávolítása, „vakbélműtét”)
- fundoplicatio (reflux betegség kezelése)
- mellékvese-műtétek
- vékonybélműtétek
- vastagbélműtétek
- végbélműtétek
- hasinyirokcsomó-biopszia
- diagnosztikus, exploratív laparoscopia

Nőgyógyászat
- petefészek műtétek (cysta, tumor)
- méhen végzett műtétek (myoma-eltávolítás)
- endometriosis miatt végzett beavatkozások
- méhen kívüli terhesség műtétek
- sterilizáció

Ortopédia
- arthroscopos beavatkozások (térdműtétek, porc-, keresztszalag sérülések)

Urológia
- veseműtétek (tumor, cysta)
- prosztataműtétek

Februári akció

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

4×30 ml

4 580 Ft

38,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

30 db

1 740 Ft

58 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Ocutears® szemcsepp

10 ml

2 300 Ft

230 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Neogranormon kenőcs

25 g

1 315 Ft

52,6 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Normaflore belsőleges szuszpenzió

20×5 ml

2 400 Ft

24 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

1 980 Ft

99 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Kaloba® belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 770 Ft

88,5 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

1 990 Ft

124,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 375 mg kemény kapszula

50 db

2 070 Ft

41,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nicorette Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

1 adagoló tartály

3 970 Ft

3970 Ft/adagoló tartály
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Vita-D3 FORTE 3200 NE tabletta

60 db

1 790 Ft

29,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Mebucain Mint 2 mg/1 mg szopogató tabletta

20 db

1 560 Ft

78 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Bánó® -féle fokhagyma-galagonya-fagyöngy kapszula

100 db

3 500 Ft

35 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Ocuvite® LUTEIN forte tabletta

30 db

2 900 Ft

96,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

1 990 Ft

39,8 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol® Femina kemény kapszula

40 db

3 790 Ft

94,8 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Tebofortan® 120 mg filmtabletta

30 db

3 800 Ft

126,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-D-Sandoz® 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 750 Ft

87,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Novo C Plus Liposzómális C-vitamin lágykapszula

60 db

3 495 Ft

58,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin ANTITUSSICUM szirup száraz köhögés enyhítésére

100 ml

1 660 Ft

16,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

***Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. februári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el