Figyeljünk a horkolókra!

2008. 12. 10.
Persze, hogy figyelünk a horkolókra, nem is tehetünk mást, hisz miattunk nem tudunk aludni éjszakánként. De a bosszankodáson túl érdemes orvoshoz is küldeni a horkolót, mert betegség is okozhatja a horkolást.
Sokszor nemcsak a horkoló mellett alvó kel reggel fáradtan, hanem maga a horkoló is. Ennek az az oka, hogy a horkoló embereknek körülbelül fele alvási apnoe-ban szenved, ami azt jelenti, hogy a légzése többször is leáll alvás közben.

A horkolás keletkezésének oka, hogy a ki-be áramló levegő mozgásba hozza a felső légutak lágy szöveteit. Ha valahol a levegő útjában dugulás, elkeskenyedés van, az jobban megterheli a szívet, ráadásul alvás közben a kötőszövetek és izmok ellazulnak. Ezt a hatást erősítheti, ha lefekvés előtt ittunk, vagy nyugtatót szedtünk be, ezért ezeket jobb, ha kerüljük.

Valamint horkolást okozhat a túlsúly, a megfázásos betegségek, az allergia is. Ezért ezeket a légúti betegségeket javasolt mindig kikezelni. A horkolás rosszabbodhat a kor előrehaladtával, nőknél a menopauza beálltával.

Az orvosok is ritkán kérdeznek alvási szokásainkról, és mi magunk is sokszor apróságként kezeljük a horkolás ügyét, ami nem tartozik az orvosra, azonban tanulmányok kimutatták, hogy a horkolók esetében 40 százalékkal nagyobb az esély magas vérnyomás, 34 százalékkal nagyobb az esély szívinfarktus kialakulására, és 60 százalékkal nagyobb az esély egy agyvérzésre, mint a nem horkolók esetében.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!