Aki fizet, meggyógyulhat?

Szerző: Szimpatika
Egy törvényi változásnak köszönhetően 2012-től adó- és járulékmentessé váltak a munkáltató által kötött egészségbiztosítások. Mindez a munkavállalók széles körének jelenthet hozzáférést magasabb színvonalú, gyorsabb és hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz. A Generali biztosító elindította egyéni és munkáltatói Egészségprogramját, melyek segítségével elkerülhetővé válnak a várólisták és a hálapénz, ráadásul preventív szűrőprogramokon is részt vehetnek a biztosítottak. A társaság szerepvállalásával az állami ellátórendszer is többletbevételhez jut.

Az egészségügyi szakma évek óta hangoztatja, hogy a magánszektor szerepvállalása hosszú távon elkerülhetetlen, a forráshiányos ellátórendszernek külső segítségre is szüksége van. A pár hónapja életbelépett törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltatók 2012-től adó- és járulékmentesen, a béren kívüli juttatások körében nyújtsanak munkavállalóiknak egészségügyi szolgáltatásokra szóló biztosítást. A Generali – felmérve a lakossági igényeket – úgy döntött, elindítja egészségprogramját, mely mögött az országos hálózattal rendelkező Medicover magánszolgáltató és több mint 20 állami partnerkórház áll.

„A Generali célja az, hogy minőségi egészségügyi ellátást tudjon biztosítani. Meggyőződésem, hogy a biztosítók bekapcsolódásával mindenki nyer az egészségügyben: az jó a magánszolgáltatóknak, az állami intézményeknek, és ami a legfontosabb, a betegeknek” – mondta Erdős Mihály, a Generali biztosító elnök-vezérigazgatója az Egészségprogramot bemutató sajtótájékoztatón. „A biztosítók szerepvállalása plusz bevételhez juttatja az állami intézményeket is. A beáramló pénzt az állami kórház infrastruktúrára vagy bérfejlesztésre fordíthatja, így javulhat az ellátás, és megtartó erőként szolgálhat az orvosok számára is” – tette hozzá.

A Generali elmúlt hónapokban elvégzett felméréséből kiderült: jelentős igény mutatkozik a kényelmes, a megszokottnál jobb minőségű, gyors és hatékony egészségügyi ellátásra. A megkérdezettek évente átlagosan 5-6 alkalommal fordulnak meg magán- vagy állami szakrendeléseken, illetve háziorvosuknál, ehhez adódnak hozzá a szűrővizsgálatok. Elsősorban a fogorvoslás és a nőgyógyászat területén járnak többen magánrendelésre, de más területeken is megfigyelhető, hogy ha az életvitelt, életminőséget befolyásoló gondról van szó, és gyors és hatékony megoldást akarnak, akkor gyakran a magánrendelést választják. Ami a megelőzést illeti, a nőgyógyászati szűrést, tüdőszűrést, fogászati ellenőrzést és a vérkép- illetve vizeletvizsgálatot kisebb-nagyobb rendszerességgel elvégeztetik, a szemészeti, EKG és a mammográfiai szűrést kevesebben, míg a hasi ultrahang, bőrrákszűrés, urológiai szűrés és az általános „menedzser”-szűrés azok, melyekre az emberek többsége nem jut el. A Generali egészségprogramjába ezért számos preventív szűrővizsgálatot is beépített.

Akár megelőzésről, akár gyógyításról van szó, nem mindegy, hogy milyen körülmények között, milyen színvonalú ellátást kapunk, és hogy mennyi időt töltünk az egészségügyi intézményekben várakozással. A Generali a felmérés során azt is vizsgálta, milyen szempontok számítanak igazán az embereknek az egészségügyi ellátás során. A legfontosabbak között említették, hogy szánjanak rájuk kellő időt és figyelmet, érezzék a törődést, rendezett környezetben, harmonikus körülmények között történjen a vizsgálat, jól felszerelt rendelőben kapjanak gyors és szakszerű ellátást, és ne legyen zsúfolt váróterem, hosszú és értelmetlen a várakozással töltött idő. Az igények felmérése után a Generali Egészségprogramot úgy alakították ki, hogy baj esetén teljes körű betegút-szervezést és korlátlan hozzáférést biztosítson a legkorszerűbb diagnosztikához, a minőségi ellátáshoz, várakozás és hálapénz nélkül.

Az egészségügyi ellátás ma sincs ingyen: az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) 2010-ben publikált adatai szerint hazánkban a háztartások közvetlen egészségügyi kiadása 685,9 milliárd forint, ez évente 180 ezer forintot jelent háztartásonként. A lakosság a felmérés szerint több mint 76 milliárd forintot költ hálapénzre.

Jellemző hálapénz-tarifák

Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján   30 ezer Ft        Sebészeti műtét          30-50 ezer Ft

Vényköteles gyógyszer kórházi ápolótól       10 ezer Ft        Altatóorvos     10 ezer Ft

Szülés  40-300 ezer Ft

Ápolónő          1000 Ft hetente

Szemműtét      70 ezer Ft

Betegszállító   5-600 Ft

A hálapénz mellett a másik nehézséget a hosszú várólisták jelentik. Egy CT vizsgálatra jelenleg akár több hónapot is várni kell, egy MRI vizsgálat esetében akár fél éves is lehet a várólista, míg egyes szemészeti beavatkozásokra 100 nap után kerülhet csak sor. Szürke-hályog műtétekre például, jelenleg is nagyságrendileg 25 ezren várakoznak, de a csípőprotézis-műtétre várók száma is meghaladja a 16 ezer főt.

A várólisták elkerülésére jelentős összeget költünk el magánrendeléseken is. A Generali egészségbiztosításával betegség esetén most azok is hozzájuthatnak ezekhez a szolgáltatásokhoz, akik azt korábban nem engedhették meg maguknak.

 

Várólisták hossza                                   Magánellátások jellemző díja

 

CT       akár több hónap                          belgyógyászati vizsgálat        8 – 20 ezer Ft

MRI    akár 184 nap                                allergia teszt   23 – 70 ezer Ft

belgyógyászati ellátás akár 120 nap          kardiológia      8 – 38 ezer Ft

kardiológiai ellátás     akár 170 nap           fogkőlevétel    8 – 20 ezer Ft

szemészet, ultrahang  akár 98 nap

 

„A paciensek számára komoly előnyökkel jár a Generali Egészségprogram, hiszen a szolgáltatás igénybevételekor a beteg „helyett” a biztosító fizet a szolgáltatónak, ráadásul a különféle egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos „betegút” szervezési feladatokat is átvállaljuk. Többféle szűrővizsgálaton is részt vehetnek a biztosítás terhére, és ami véleményem szerint különösen fontos a pácienseknek, hogy ebben a rendszerben megszűnik a hálapénz intézménye, és nő az egy betegre fordított idő az orvosok részéről. Emellett rövidülhetnek a várólisták, és az állami rendszerben maradók is hamarabb jutnak ellátáshoz” – mondta Paál Zoltán, a Generali biztosító vezérigazgató-helyettese.

Havi 5-10 ezer forint közötti összegért már elérhető az alapcsomag járóbeteg-ellátással, labor- és diagnosztikai vizsgálatokkal, 8-16 ezerért a biztosítás a terhesgondozást, házivizitet, betegszállítást és ambuláns műtéteket is fedezi, míg az extra csomag VIP-szintű kórházi fekvőbeteg-ellátást is tartalmaz. Ha egy munkáltató csoportosan köt biztosítást, a dolgozók életkorától függetlenül egységes díjjal, már dolgozónként havi 7 ezer forintos biztosítási díj mellett hozzájuthatnak a legkorszerűbb szakellátáshoz és diagnosztikai szolgáltatásokhoz. Kivétel nélkül mindenkinek jár a személyre szabott preventív szűrőprogram, a szájüreg- és bőrrák szűrés, valamint az e-pszichológiai tanácsadás. A biztosítottak betegség esetén korlátlanul juthatnak egészségügyi ellátáshoz az ország egész területén. A Generali Egészségvonal 24-órában elérhető, telefonos egészségügyi tanácsadással, az ellátás megszervezéshez szükséges időpontfoglalással, ahol orvos is folyamatosan rendelkezésre áll.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!