Aki fizet, meggyógyulhat?

2012. 03. 18.
Szerző: Szimpatika
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Egy törvényi változásnak köszönhetően 2012-től adó- és járulékmentessé váltak a munkáltató által kötött egészségbiztosítások. Mindez a munkavállalók széles körének jelenthet hozzáférést magasabb színvonalú, gyorsabb és hatékonyabb egészségügyi ellátáshoz. A Generali biztosító elindította egyéni és munkáltatói Egészségprogramját, melyek segítségével elkerülhetővé válnak a várólisták és a hálapénz, ráadásul preventív szűrőprogramokon is részt vehetnek a biztosítottak. A társaság szerepvállalásával az állami ellátórendszer is többletbevételhez jut.

Az egészségügyi szakma évek óta hangoztatja, hogy a magánszektor szerepvállalása hosszú távon elkerülhetetlen, a forráshiányos ellátórendszernek külső segítségre is szüksége van. A pár hónapja életbelépett törvénymódosítás lehetőséget teremt arra, hogy a munkáltatók 2012-től adó- és járulékmentesen, a béren kívüli juttatások körében nyújtsanak munkavállalóiknak egészségügyi szolgáltatásokra szóló biztosítást. A Generali – felmérve a lakossági igényeket – úgy döntött, elindítja egészségprogramját, mely mögött az országos hálózattal rendelkező Medicover magánszolgáltató és több mint 20 állami partnerkórház áll.

„A Generali célja az, hogy minőségi egészségügyi ellátást tudjon biztosítani. Meggyőződésem, hogy a biztosítók bekapcsolódásával mindenki nyer az egészségügyben: az jó a magánszolgáltatóknak, az állami intézményeknek, és ami a legfontosabb, a betegeknek” – mondta Erdős Mihály, a Generali biztosító elnök-vezérigazgatója az Egészségprogramot bemutató sajtótájékoztatón. „A biztosítók szerepvállalása plusz bevételhez juttatja az állami intézményeket is. A beáramló pénzt az állami kórház infrastruktúrára vagy bérfejlesztésre fordíthatja, így javulhat az ellátás, és megtartó erőként szolgálhat az orvosok számára is” – tette hozzá.

A Generali elmúlt hónapokban elvégzett felméréséből kiderült: jelentős igény mutatkozik a kényelmes, a megszokottnál jobb minőségű, gyors és hatékony egészségügyi ellátásra. A megkérdezettek évente átlagosan 5-6 alkalommal fordulnak meg magán- vagy állami szakrendeléseken, illetve háziorvosuknál, ehhez adódnak hozzá a szűrővizsgálatok. Elsősorban a fogorvoslás és a nőgyógyászat területén járnak többen magánrendelésre, de más területeken is megfigyelhető, hogy ha az életvitelt, életminőséget befolyásoló gondról van szó, és gyors és hatékony megoldást akarnak, akkor gyakran a magánrendelést választják. Ami a megelőzést illeti, a nőgyógyászati szűrést, tüdőszűrést, fogászati ellenőrzést és a vérkép- illetve vizeletvizsgálatot kisebb-nagyobb rendszerességgel elvégeztetik, a szemészeti, EKG és a mammográfiai szűrést kevesebben, míg a hasi ultrahang, bőrrákszűrés, urológiai szűrés és az általános „menedzser”-szűrés azok, melyekre az emberek többsége nem jut el. A Generali egészségprogramjába ezért számos preventív szűrővizsgálatot is beépített.

Akár megelőzésről, akár gyógyításról van szó, nem mindegy, hogy milyen körülmények között, milyen színvonalú ellátást kapunk, és hogy mennyi időt töltünk az egészségügyi intézményekben várakozással. A Generali a felmérés során azt is vizsgálta, milyen szempontok számítanak igazán az embereknek az egészségügyi ellátás során. A legfontosabbak között említették, hogy szánjanak rájuk kellő időt és figyelmet, érezzék a törődést, rendezett környezetben, harmonikus körülmények között történjen a vizsgálat, jól felszerelt rendelőben kapjanak gyors és szakszerű ellátást, és ne legyen zsúfolt váróterem, hosszú és értelmetlen a várakozással töltött idő. Az igények felmérése után a Generali Egészségprogramot úgy alakították ki, hogy baj esetén teljes körű betegút-szervezést és korlátlan hozzáférést biztosítson a legkorszerűbb diagnosztikához, a minőségi ellátáshoz, várakozás és hálapénz nélkül.

Az egészségügyi ellátás ma sincs ingyen: az Európai Lakossági Egészségfelmérés (ELEF) 2010-ben publikált adatai szerint hazánkban a háztartások közvetlen egészségügyi kiadása 685,9 milliárd forint, ez évente 180 ezer forintot jelent háztartásonként. A lakosság a felmérés szerint több mint 76 milliárd forintot költ hálapénzre.

Jellemző hálapénz-tarifák

Diagnózis gyorsított laborvizsgálat alapján   30 ezer Ft        Sebészeti műtét          30-50 ezer Ft

Vényköteles gyógyszer kórházi ápolótól       10 ezer Ft        Altatóorvos     10 ezer Ft

Szülés  40-300 ezer Ft

Ápolónő          1000 Ft hetente

Szemműtét      70 ezer Ft

Betegszállító   5-600 Ft

A hálapénz mellett a másik nehézséget a hosszú várólisták jelentik. Egy CT vizsgálatra jelenleg akár több hónapot is várni kell, egy MRI vizsgálat esetében akár fél éves is lehet a várólista, míg egyes szemészeti beavatkozásokra 100 nap után kerülhet csak sor. Szürke-hályog műtétekre például, jelenleg is nagyságrendileg 25 ezren várakoznak, de a csípőprotézis-műtétre várók száma is meghaladja a 16 ezer főt.

A várólisták elkerülésére jelentős összeget költünk el magánrendeléseken is. A Generali egészségbiztosításával betegség esetén most azok is hozzájuthatnak ezekhez a szolgáltatásokhoz, akik azt korábban nem engedhették meg maguknak.

 

Várólisták hossza                                   Magánellátások jellemző díja

 

CT       akár több hónap                          belgyógyászati vizsgálat        8 – 20 ezer Ft

MRI    akár 184 nap                                allergia teszt   23 – 70 ezer Ft

belgyógyászati ellátás akár 120 nap          kardiológia      8 – 38 ezer Ft

kardiológiai ellátás     akár 170 nap           fogkőlevétel    8 – 20 ezer Ft

szemészet, ultrahang  akár 98 nap

 

„A paciensek számára komoly előnyökkel jár a Generali Egészségprogram, hiszen a szolgáltatás igénybevételekor a beteg „helyett” a biztosító fizet a szolgáltatónak, ráadásul a különféle egészségügyi ellátásokkal kapcsolatos „betegút” szervezési feladatokat is átvállaljuk. Többféle szűrővizsgálaton is részt vehetnek a biztosítás terhére, és ami véleményem szerint különösen fontos a pácienseknek, hogy ebben a rendszerben megszűnik a hálapénz intézménye, és nő az egy betegre fordított idő az orvosok részéről. Emellett rövidülhetnek a várólisták, és az állami rendszerben maradók is hamarabb jutnak ellátáshoz” – mondta Paál Zoltán, a Generali biztosító vezérigazgató-helyettese.

Havi 5-10 ezer forint közötti összegért már elérhető az alapcsomag járóbeteg-ellátással, labor- és diagnosztikai vizsgálatokkal, 8-16 ezerért a biztosítás a terhesgondozást, házivizitet, betegszállítást és ambuláns műtéteket is fedezi, míg az extra csomag VIP-szintű kórházi fekvőbeteg-ellátást is tartalmaz. Ha egy munkáltató csoportosan köt biztosítást, a dolgozók életkorától függetlenül egységes díjjal, már dolgozónként havi 7 ezer forintos biztosítási díj mellett hozzájuthatnak a legkorszerűbb szakellátáshoz és diagnosztikai szolgáltatásokhoz. Kivétel nélkül mindenkinek jár a személyre szabott preventív szűrőprogram, a szájüreg- és bőrrák szűrés, valamint az e-pszichológiai tanácsadás. A biztosítottak betegség esetén korlátlanul juthatnak egészségügyi ellátáshoz az ország egész területén. A Generali Egészségvonal 24-órában elérhető, telefonos egészségügyi tanácsadással, az ellátás megszervezéshez szükséges időpontfoglalással, ahol orvos is folyamatosan rendelkezésre áll.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el