Mi a hisztamin szerepe a szervezetben?
A hisztamin az élő szervezetben jelen lévő természetes anyag, mely részben a szervezetben termelődik, részben pedig élelmiszerekkel kerül be. A hisztamin talán legismertebb funkciója az allergiás reakciókban betöltött szerepe. Az allergiás rohamok alatt a hisztamin hirtelen és nagy mennyiségben szabadul fel, és közvetítő anyagként játszik szerepet a jellegzetes tünetek – orrviszketés, orrdugulás, orrfolyás, csalánkiütés, gyomor- és bélrendszeri panaszok – kialakulásában. Bizonyos élelmiszerek is tartalmaznak hisztamint eltérő mennyiségben, így az étkezések során is emelkedhet szervezetünkben a hisztamin szint mértéke. Mindez problémát akkor jelent, ha a hisztamin lebontása nem történik meg megfelelően. Ezt a jelenséget hisztamin-intoleranciának nevezzük.
Milyen tüneteket okoz a hisztamin-intolerancia?
A hisztamin normális esetben a májban bomlik le, lebontását a diamino-oxidáz nevű enzim végzi. Akinél ez az enzim csökkent mértékben termelődik, hisztaminban gazdag étel fogyasztása után allergiaszerű tüneteket tapasztalhat: fejfájás, kiütések, viszketés, hányás, hasmenés, hasi fájdalom jelentkezhet.
Melyek a magas hisztamintartalmú ételek?
Hisztaminban gazdag élelmiszerek a vörösbor és a sör, a sajtok, különösen a camambert, brie, gruyere, cheddar, roquefort, parmezán. A kagyló, a halak többsége, a halkonzerv is. Ezenkívül a paradicsom (különösen a konzerv, paradicsompüré, ketchup), a spenót, csirke, sertés/marhakolbász és -sonka, különösen a szárított termékek. A csokoládé, fermentáltszója-termékek, szójaszósz, minden fermentált zöldség és a savanyú káposzta. Egyes ételek a szervezet saját hisztamintermelését fokozzák. Ilyen a nyers tojásfehérje, kagyló, eper, paradicsom, hal, csokoládé, ananász és az alkohol.
Milyen lépésekből áll a hisztamin-intolerancia vizsgálata és a kezelés?
A kórtörténet felvétele után, amennyiben az allergiát kizártuk és hisztamin-intolerancia gyanúja megalapozottnak tűnik, vérvételt végzünk. Laboratóriumi vizsgálattal igazolható a diamino-oxidáz enzim csökkent szintje. Diéta mellett étkezés előtt az enzim tabletta formájú bevétele jelent megoldást.