A Kárpát-medencében a NASA szerint is szokatlanul forró lesz a nyár

Szerző: Szimpatika
Az Esőtánc.hu időjárási portál öt nemzetközi intézet, többek között az amerikai NASA, a brit Meteorológiai Intézet és a Nemzetközi Klíma- és Társadalomkutató Intézet szezonális előrejelzéseit vetette össze, hogy képet adjon arról, milyen lesz az időjárás hosszú távon.

A hosszú távú időjárás-előrejelzés célja, hogy bemutassa fél évre előre a várható időjárást. Fontos tudni, hogy a hosszú távú előrejelzés nem tud konkrét értékeket és időpontokat előre jelezni, hanem csak a várható tendenciákat, azaz, hogy hosszú távon melegebb, vagy éppen hűvösebb lesz-e az időjárás. A nemzetközi kutatóintézetek szerint az átlagosnál sokkal forróbb és némileg szárazabb nyár lehet az idei. Különösen a július–augusztus várható extrém melegnek. Egész Európában a szokatlan forróság dominálhat, de a legmelegebb terület éppen a Kárpát-medence lehet.

Több nemzetközi kutatóintézet ún. szezonális előrejelzése szerint az átlagosnál kissé melegebb és kissé szárazabb tavasz áll előttünk. A március még átlagosnak ígérkezik, majd egyre növekszik a melegebb hónapok valószínűsége.

Igen ritka, hogy az összes kutatóintézet előrejelzése megegyezik abban, hogy a megszokottnál is melegebb nyárra kell felkészülni. Az egyik legmegbízhatóbb előrejelző az amerikai NOAA (Nemzeti  Óceán és Légkörkutató Ügynökség) éppen a Kárpát-medencére jelzi szokatlanul nagy bekövetkezési valószínűséggel a forró nyarat. De meleg nyarat jósol a többi nemzetközi intézet is. Különösen a július és augusztus ígérkezik forrónak.

Csapadék tekintetében is egyöntetűen az átlagosnál kissé szárazabb tavaszt és határozottan szárazabb nyarat vetítenek előre a szezonális előrejelzések. Mind brit, mind amerikai modellek a június–július csapadékszegénységét jósolják. Az idei nyárra vonatkozó előrejelzések szokatlanok, mivel igen nagy valószínűséggel jelzik előre a forró nyarat..

 

forrás: esőtánc.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!