Mi a manó az a múmijó

Szerző: Szimpatika
A múmijó a görög mumia szóból ered, amely épen megőrzött testet, múmiát jelent. A múmijó egy természetes anyag, amely főleg Oroszország ázsiai területeinek világtól elzárt, magas hegyeiben (2000-5000 méteres magasságban) található, illetőleg a szomszédos országokban (Kazahsztán, Kirgizisztán) is előfordul, mint a kőzetek repedéseiben raktározódott gyantás anyag.

A helyi lakosok a kemény kőzetekből, barlangok mélyéről gyűjtik össze. Több hétig maradnak távol az emberek, ezalatt mindössze néhány csomaggal sikerül összegyűjteniük. A helyi lakosoknak sokszor ez az egyetlen jövedelemforrásuk, akik titokban tartják lelőhelyeiket, és ez a titok apáról fiúra száll. A múmijó a barlangok mennyezetén, falain, a sziklák repedéseiben képződött „kőcseppek” , kis méretű sztalaktitok formájában fordul elő, amelyek könnycseppekre emlékeztetnek, és ezért a helyiek a „hegyek könnyének” nevezik.

A múmijó eddig ismert története több mint 3 000 évvel ezelőttre nyúlik vissza. Görögország, Róma és minden bizonnyal Ázsia területén is használatos volt, valamint a sumérok is alkalmazták a gyógyításban, sőt az indiai kultúrkör „bibliája”, a Védák könyve is említést tesz róla. A Susruta-Samhita, a Charaka-Samhita, és több kínai könyv is ír róla, komolyabb problémák kapcsán. A múmijót és annak használatát orvosdinasztiák kezelték családi titokként. A múmijót Arisztotelész, Nagy Sándor tanítója is említi műveiben, aki vizsgálta a hatását, és feljegyezte a különféle felhasználási területeit is.

Az egyház is jól ismerte a múmijót, csakúgy, mint az orvostudományok legkiválóbb középkori képviselői: Avicena, Paracelsus, Agricola, Quiricus stb.

Egyik legrégebbi részletes leírását Al-Imam al Azam Abu Hanifah Muhammad (699–767) művében olvashatjuk, aki korának legjelentősebb iszlám tanítója volt. Követői az „Iszlám igehirdetők legnagyobbika” (Imam al-Aadham) névvel illeték. Abu Hanifah Muhammad megfigyelte, hogy a méhek a méhpempőt mézzel keverték össze és fekete anyaggal vonták be. Abu Hanifa feljegyezte, hogy ez a fekete anyag, amely múmijó néven ismert, egyike a leghatásosabb szereknek a sebek és horzsolások gyógyítására. A múmijó erejéről írt megfigyelés nyomán számos követője jegyezte fel tapasztalatait, melyek szerint a múmijó az egész test erősítő szere, különösen a szívre van jó hatással. Segíti a szervek funkcionális működését, jó hatással van a szexuális életre, emésztésre, keringési zavarokra és egy sor egyébre.

Az orosz nemzeti sportválogatott 40 éve használja a múmijót az erőnlét és az erő növelésére, az izomtömeg fejlesztésére, izomregenerálásra. Az olimpiára készülő atléták is rendszeresen szedték. A múmijó erősítő és anabolikus hatása segíti mind fizikailag, mind mentálisan a sportolókat. A szovjet költségvetés 1988-ban a szöuli olimpiára való felkészülés jegyében az Állami Sportbizottság részére mintegy öt millió rubelt különítet el a múmijó mint természetes anabolikus szer alkalmazási lehetőségeinek a kutatására, az atléták felkészítése érdekében. Az atlétika területén, azóta is jelentős a múmijó szerepe.

Az orosz légierő is használja, teljesítménynövelő hatása miatt. Nagy segítséget jelent a kozmonauták felkészítésénél és az űrutazás során is.

Oroszország számos egyetemén tanulmányozták a múmijót és úgy találták, hogy jelentős mértékben (mintegy 15-27%-kal) képes növelni a munkabírást, a terhelhetőséget, a regenerációs idő lerövidítése által.

A finomított múmijó fekete színű fényes felületű, az aszfalthoz hasonló állagú. Testhőmérsékleten majdnem azonnal olvad (a tenyérben). Összetéveszthetetlen keserű íze van, szaga szokatlanul jellegzetes. Vízben könnyen oldódik, de alkoholban nem. A finom üledék keveréssel csökkenthető. Kémiai szempontból a múmijó szerves és szervetlen anyagok természetes keveréke. 26 mikroelemet, 10 fémoxidot, 6 aminosavat, szteroidokat, foszfolipideket, egy sor vitamint, olajokat és más biológiailag aktív anyagot tartalmaz.

A múmijó sokoldalú, természetes biológiai regulátor, amely széles skálán alkalmazható az egészség megóvása érdekében. Jó hatással van az anyagcsere-folyamatokra és az immunrendszerre, igazodva a testfunkciók megváltozásához. A múmijó az egyetlen megelőzésre is alkalmas, kiváló gyógyító hatású biológiailag aktív anyag.

Hosszú ideje használják Ázsiában és Oroszországban a hagyományos gyógyászat területén csakúgy, mint napjaink orvosi gyakorlatában. Széles spektrumon fejti ki gyógyhatását. Mégis, az évtizedeken át folytatott tudományos kísérletek ellenére, a hivatalos medicina csak élelmiszer-adalékanyagként tartja számon. Egyaránt használatos általános erősítőként és erősítő gyógyszerként is. A múmijónak semmilyen mellékhatása nem mutatható ki. A múmijónak szerény mértékben igazolható daganat-gátló hatása is van, valamint immunrendszert serkentő anyagokat is tartalmaz.

 

https://www.lifecons.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!