Autizmust okoz az eső?

2008. 11. 29.
Egy nemrég megjelentetett kutatás furcsa összefüggést sejtet az eső és az autizmus között. Az amerikai Cornell Egyetem egyik szakértője, Michael Waldman professzor kimutatta, hogy azokon a területeken, ahol több csapadék esik, több az autista gyerek száma is.
Míg harminc évvel ezelőtt 2500 gyerekből egy volt autista, ma ez a szám 150. A növekedés köszönhető a diagnózis felállítás terén bekövetkezett változásoknak is, de bizonyára más okai is vannak. A mostani furcsa összefüggés arra hívja fel a figyelmet, hogy a betegség kialakulásában a biológiai tényezők mellett nagy szerepet játszhatnak a környezeti tényezők is.

Azt, hogy a csapadékos területeken több az autista gyerek magyarázhatja az is, hogy ezeken a helyeken a gyerekek több időt töltenek bent, kevesebb napfényhez jutnak, és többet néznek tévét is, aminek szintén lehet köze az autizmus kialakulásához, hisz befolyásolja a gyerekek viselkedési és gondolkodásbeli fejlődését. További okként felsorolják azt, hogy akik több időt töltenek zárt helyen, jobban ki vannak téve a tisztítószerekben és a lakásban használt egyéb vegyszerekben lévő kemikáliák okozta egészségkárosodásoknak. De az is lehet, hogy maga az eső hoz le az atmoszféra felsőbb régióiból olyan anyagokat, amik növelhetik a betegség kialakulásának esélyét.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!