5 tipp a szép és egészséges bőrért

Szerző: Szimpatika
Ahhoz, hogy a bőrünk szép és egészséges legyen vagy maradjon, nem elég csupán a természetre bíznunk magunkat. A legfontosabb bőrápolási, bőrvédelmi és bőrfiatalítási tippeket Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza osztja meg az olvasókkal.
  1. Télen is fontos a fényvédelem – megfelelő készítményekkel
  2.  

    Az UV-sugárzás még felhősebb időben is megjelenik a Föld légkörében, a téli sízés, szánkózás helyszínein pedig ilyenkor is kifejezetten erős lehet a napsütés. Vagyis a fényvédelem elengedhetetlen, és még abban a tévhitben sem ringathatjuk magunkat, hogy ha fényvédelemmel ellátott sminket viselünk, mindent megtettünk, amit a bőrünk megkíván.

    A modern fényvédő készítményeknek egyaránt védeniük kell a bőrt az UVA- és az UVB-sugarakkal szemben, azonban úgy tűnik, ez már nem elég. A legújabb tudományos kutatások szerint létre kell hozni egy második védelmi vonalat is, amely véd az UV-sugárzás által kiváltott immunrendszer-gyengítő hatás és a DNS-károsodás ellen is. Ezért a legújabb készítmények eleget tesznek a klasszikus követelményeknek, vagyis a bőr felszínén megkötik, vagy onnan visszaverik az UVA- és UVB-sugarakat, ugyanakkor tartalmaznak egy olyan sejtvédő faktort is (Ectoin), amely az említett két következményes probléma ellen vethető be.

     

  3. Szappan helyett használjunk arclemosót
  4.  

    A szappanos arcmosás nemcsak a piszkot, de számos védő hatású olajat, és más természetes védőfaktort is eltávolít a bőrről. A túlzásba vitt zsírtalanítás pedig éppen faggyútermelésre ösztönzi a bőrt, ez viszont elősegíti a kiütések, pattanások és gyulladt mitesszerek megjelenését. Szappan helyett tehát érdemes megkeresni a bőrtípusunkhoz illő arclemosó készítményt, amelyek használata után hidratálóval tehetjük teljessé az ápolást.

     

  5. A pattanásokat nem ajánlott házilag nyomkodni
  6.  

    Bár gyakran nehéz megállni a pattanások nyomkodását, de tudnunk kell, hogy a szakszerűtlen „tisztítás” az esetek nagy részében csak még mélyebbre juttatja a gennyet. Ennek következtében a gyulladás is mélyebb rétegekbe jut, és tovább terjed a bőr felszínén. Ezért aztán amint elmúlik az egyik pattanás, azonnal jelentkezik egy másik. Ha csak egy-egy bőrhibáról van szó, ajánlatos előbb felpuhítani, esetleg felgőzölni az arcbőrt, így könnyebben kitisztítható a pattanás. Amennyiben azonban komolyabb a helyzet, feltétlenül érdemes felkeresni a kozmetikust, illetve a bőrgyógyászt.

     

  7. A legdrágább készítmények sem forgatják vissza az időt
  8.  

    A bőrfiatalítás terén sincsenek csodák, ma még nem ismert olyan készítmény, amelynek hatásfoka vetekedhetne egy plasztikai sebész eredményeivel. Ráadásul az olcsóbb termékek is nagyjából hasonló összetevőket tartalmaznak, mint az exkluzívak. Sokszor az egyébként kiváló minőségű termékeknél borsosan meg kell fizetni a márkanevet, a csomagolást, és a reklámkampányt. A legtöbb ránctalanító sem tünteti el a ráncokat, egyszerűen csak hidratálja a bőrt, teltebbé, és ezért kissé simább megjelenésűvé teszi. Léteznek azonban valóban hasznos összetevők is, mint például a retinol és a tretinoin, amelyek bejutnak a bőrbe, és aktívan segítik a sejtképződést. Hatásuk abban áll, hogy regenerálják a sérült bőrsejteket és növelik a kollagéntartalmukat, valamint megelőzik a korai ráncképződést. Beválhatnak még a C-vitamin- és antioxidáns-tartalmú készítmények is, de mivel a szerkezetük nagyon gyorsan destabilizálódhat, nagyon nehéz megbízható készítményeket előállítani.

     

  9. A lézerrel látványos eredmények érhetők el
  10.  

    Ma már számos típusa létezik a lézeres kezelésnek, akár foltok eltüntetéséről, akár arcfiatalításról van szó. Mivel ezek elég közismertek és széles körben elfogadottak, sokan azt gondolják, ezek a kezelések képesek 20-30 évet is lefaragni a valódi életkornak megfelelő megjelenésből. Dr. Boros-Gyevi Márta, az Oxygen Medical esztétikai bőrgyógyásza és a lézeres kezelések szakértője biztos benne, hogy a mai lézerek még a néhány évvel korábbiaknál is hatékonyabbak, és látványosabb eredmények érhetőek el velük, sokkal kevesebb mellékhatással. De bármilyen sokat is tud javítani egy-egy kúra a károsodott, problémás vagy ráncos bőrön, a végeredmény tekintetében mégis a realitások talaján kell maradnunk.

 

www.oxygenmedical.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!