Mégsem ártalmasak az olajban sültek

Szerző: Szimpatika
Mégsem károsak az egészségre az olajban sült ételek, de csakis akkor, ha olíva- vagy napraforgóolajban készültek – állítják spanyol kutatók 40 ezer főre kiterjedő vizsgálatuk alapján.

A Madridi Egyetem tudósai 11 éven át követték nyomon a 29–69 év közötti alanyok étkezési szokásait és étrendjük hatásait egészségükre. A felmérés kezdetén egyetlen alanynak sem volt szívbetegsége, és a 11 évnyi megfigyelés eredménye szerint nincs összefüggés a szívbetegségek és az "egészséges", telítetlen zsírsavakban gazdag étolajban sült étkek fogyasztása között. A 40 ezer emberből a 11 év alatt csak 606-nak támadt szívgondja.

"Ahol a leggyakrabban napraforgó- vagy olívaolajat használnak, nem mutatkozott kapcsolat a sült ételek és a koszorúér-betegségek kockázata között" – idézte a kutatást vezető Pilar Guallar-Castillon professzort a The Sun című brit lap.

"Még mielőtt mindannyian a serpenyők után kapnánk, le kell szögezni, hogy a felmérés mediterrán étrendre vonatkozott, amelyet széles körben egészségesnek tartanak" – idézte Victora Taylor brit kardiológust és dietetikust a BBC brit sajtóorgánum. Taylor hozzátette, hogy az olajban sült étkek kalóriában igen gazdagok, elhízáshoz vezetnek, ami szívbetegségek kockázati tényezője.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!