Válaszol a szervezet

2008. 11. 19.
A csalánkiütések a szervezet válaszaként jelentkeznek valamely olyan anyaggal szemben, melynek hatására a hízósejtek megkezdték a hisztamin kibocsátását. A fehérvérsejtekből kiszabaduló hisztamin viszkető bőrkiütéseket, vöröses dudorokat hoz létre, melyek nagysága eltérő lehet.
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾
A tünetek jellegzetessége, hogy testszerte – rendszerint a tenyerek és talpak kivételével – bárhol jelentkezhetnek. A kiütések határvonala mentén erős vörös elszíneződés is kialakulhat. A csalánkiütés tünetei gyakran perceken, vagy órákon belül eltűnhetnek, majd kiújulhatnak, s más-más testrészen bukkanhatnak fel.

Előfordulhat, hogy sem új gyógyszert, sem ételt nem fogyasztottunk, mégis testszerte csalánkiütés jelentkezik. Az okok pontos felderítéséhez alapos önmegfigyelés szükséges. Mielőtt orvoshoz fordulnánk, célszerű már otthon tisztáznunk, hogy mikor jelentkeztek a tünetek, a kiütések a test mely részén jelentkeztek, mennyi ideig tartottak és előfordult-e a családban már korábban is csalánkiütéses megbetegedés. Amennyiben igen, úgy fokozottan számíthatunk megjelenésére.

A csalánkiütést kísérte-e egyéb tünet is, mint légzési, vagy nyelési nehézségek, zihálás, mellkasi fájdalom. Van-e allergiás, asztmás megbetegedésünk, latex allergia, vagy más egészségügyi problémánk. A tünetek jelentkezése előtt találkoztunk-e olyan tényezővel, mely a csalánkiütések megjelenését kiválthatta: állatok, növények, kémiai anyagok, vagy egyéb. A csalánkiütések jelentkezhetnek akut (rövid ideig tartó) és krónikus (6 hétnél tovább tartó) formában is. A jelenség fő okai lehetnek ételallergiák (búza, szója, mogyoró, hal és mások), gyógyszerallergiák (például aszpirin), vagy kialakulhatnak rovarcsípések (méh, darázs, hangya) következtében, azok méreganyagára adott reakcióként.

Nem ritka, hogy a tüneteket hideg levegő, vagy víz okozza, de a stressz és szorongás is okozhat csalánkiütést. Megerőltető gyakorlatok, vagy forró tusolás után 15-30 perccel is jelentkezhetnek tünetek. Krónikus csalánkiütés esetén mindenképpen vér- és egyéb vizsgálatok elvégeztetése indokolt az esetleges súlyos betegségek –lupus, pajzsmirigy problémák, vagy daganatos betegségek szűrésére.

A legnagyobb odafigyelés mellett is jelentkezhetnek tünetek, a kiváltó okok azonban sokszor ismeretlenek. Antihisztamin segítségével az égő, viszkető érzéssel jár tünetek csökkenthetők, súlyosabb esetben pedig epinephrin injekció nyújthat megoldást a szakszerű segítség eléréséig.

Az okok pontos ismeretében a csalánkiütés tünetei megelőzhetők, csökkenthetők. A pontos orvosi diagnózishoz szükség lehet fényképre, melyet a kiütésekről készítettünk, ugyanis előfordulhat, hogy a tünetek elmúlnak, mire az orvoshoz megérkezünk. Így viszont és a fenti részletek pontos ismeretében az okok nagy eséllyel feltárhatók, s a tünetek kezelhetők.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!