Megismétlődik az 1987-es nagy havazás?

2012. 02. 01.
Szerző: Szimpatika
A jelenleg várható havazás kapcsán egyre többen emlegetik fel az 1987-es nagy havazást, nem véletlenül – írja az esőtánc.hu. A jelenlegi helyzet sokban hasonlít az akkorihoz. Nagy hó biztos lesz, a kérdés az, hogy határainkon belül vagy kívül?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat több megyére is kiadta a citromsárga figyelmeztetést a szerdai napra. Nógrád, Szabolcs, Szolnok, Csongrád, valamint Bács-Kiskun megyében a figyelmeztető előrejelzés szerint "extrém hideg" időjárás várható. A figyelmeztető előrejelzés szerint nagy területen -15 C fok alá süllyed a hőmérséklet, és néhány helyen elérheti a -20 C fokot is! Készüljünk fel a hidegre, ellenőrizzük az autóinkban a fagyálló folyadékot, és gondosan ügyeljünk háziállatainkra!

A köpönyeg.hu szerint:

Kedden változóan felhős lesz az ég, csapadék nem alakul ki. A keleti, északkeleti szél megélénkül. Reggel -15 és -5, délután -4 és 0 fok között alakulhat a hőmérséklet.

Szerdán D, DNy felől megnövekszik a felhőzet, de havazás egyelőre még nem alakul ki. Változatlanul élénk lesz az ÉK-i szél. Nagyon hideg lesz, reggel zord hőmérsékletekkel, nappal is erősen fagyos idővel.

Csütörtökön erősen felhős, majd borult lesz az ég, és dél felől hószállingózás kezdődhet. Megerősödik az ÉK-i szél. Tovább keményít a hideg, nappal néhol csak -10 fok lesz!

Pénteken, szombaton és vasárnap borult időre számíthatunk, többfelé havazással. Főleg D-en, DK-en várható a jelentős mennyiség, itt néhol 30 cm-t meghaladó hó is hullhat.

A jelenlegi havazás kapcsán egyre többen emlegetik fel az 1987-es nagy havazást, nem véletlenül – írja az esőtánc.hu.  A jelenlegi helyzet sokban hasonlít az akkorihoz. A jelenlegi helyzet azonban még bizonytalan. Nagy hó biztos lesz, a kérdés az, hogy határainkon belül vagy kívül? De lássuk, mi is történt 1987-ben!

1987. január elején a mostanihoz hasonlóan nagy mennyiségű, igen hideg levegő halmozódott fel a Észak-Európában, ami a Kárpátok visszatartó hatása ellenére bejutott a Kárpát-medencébe is. Ezzel egy időben egy mediterrán ciklon alakult ki a Genovai-öböl felett, ami dél felől nagy nedvességtartalmú és enyhe levegőt szállított észak felé. A két ellentétes légtömeg éppen hazánk felett „találkozott”, az egyik legemlékezetesebb hazai havazást okozva. A havazás 1987. január 10-én már az egész országra kiterjedt, és több helyütt majd három napig egyfolytában hullt a hó – emlékeztet a www.esotanc.hu.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!