Szemét mindig lesz

2012. 02. 07.
Szerző: Varga Julis
|
Címkék: Üzenet a Földnek 
A ReDesign Informális csoport tagjai a fiatalok környezettudatosságát szeretnék fejleszteni, Programjaikon és tréningjeiken nemcsak a személyiségfejlesztés kap nagy hangsúlyt, hanem a „hulladékból használhatót” elve is érvényesül. A csapat egyik alapító tagját, Sipos Annát kérdeztük.

Hogyan született meg a kreatív újrahasznosítás gondolata?

A kreatív újrahasznosítást nem mi találtuk ki. Ha jobban körülnézünk, könnyen észrevehetjük, hogy világszerte többen próbálkoznak kidobásra ítélt anyagokból használati tárgyakat vagy művészeti alkotásokat készíteni.  A ReDesign Informális csoportot tavaly alapítottuk meg azzal a céllal, hogy programokat, műhelymunkát szervezzünk fiatalok számára, melyek során ők is megtanulhatják, hogyan készítsék el ezeket a tárgyakat. A ReDesign csoport tagjai az elmúlt években részt vettek az Egyesek Ifjúsági Egyesület nemzetközi személyiségfejlesztő, kommunikációs, csapatépítő képzésein. Először mi is résztvevők voltunk ezeken a programokon, majd szervezőként segítettük a fiatalokat. Aztán ketten, Földi Barbara és én összeálltunk és írtunk egy saját uniós pályázatot, hogy létrehozzunk és lebonyolíthassunk egy saját programot. A személyiségfejlesztés, csapatépítés és a kreativitás fejlesztésének eszközeként a kreatív újrahasznosítás témáját választottuk.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen programot?

A RE:Creativity nevű ifjúsági cserével pályáztunk, és mivel megnyertük, a Fiatalok Lendületben Program támogatott egy tíznapos tábort. Öt országból (Olaszország, Görögország, Ciprus, Spanyolország és Magyarország) jöttek ide fiatalok tíz napra. A programot Hollókőn tartottuk, a Kreatív Tér tréning központban. A harminc fiatal résztvevő az első három nap műhelymunkán vett részt, illetve megkaptak minden eszközt a szervező csapattól, hogy később könnyen tudjanak csapatban dolgozni, együttműködni és kommunikálni egymással. A műhelymunkákat mi magunk és meghívott vendégek tartották, a résztvevők varrtak táskát, pénztárcát molinóból, illetve használt ruhákból, készítettek ékszereket söröskupakból és parafa dugókból, jegyzetfüzetet bevásárlószatyrokból, illetve felújítottak egy kidobásra ítélt asztalt. Az alapvető szempont végig az volt, hogy olyan tárgyakat készítsenek, amiket használni is tudnak. A következő 2 nap pedig a résztvevők tartottak műhelymunkát egymásnak.

Hogyan formálja egy ilyen program a fiatalok környezettudatosságát?

A RE:Creativity egy ifjúsági csere volt, elsősorban nem a világ megmentése, hanem a fiatalok fejlesztése volt a cél. Menet közben láttam igazán, hogy ezzel milyen egyszerű és jópofa eszközt adok a fiatalok kezébe, amiben természetesen az is nagy szerepet játszik, hogy a tárgyak szemétből készülnek. De tudom, hogy nem lesz minden söröskupakból fülbevaló, vagy minden narancsleves dobozból pénztárca. Mégis, azzal, hogy gyakorlatban megvarr egy táskát molinóból, vagy összevasal nejlonzacskókat, sokkal közelebb vihetem őket a témához, mint egy hosszú, rémisztő előadással, amivel ők maguk nem tudnak mit kezdeni. Hiszem, hogy minden résztvevő közelebb került a témához a program során, és utána már nagyobb felelősséggel gondol a környezetére. Abban is biztos vagyok, hogy otthon büszkén fogja mutogatni az elkészült tárgyakat, és el is fogja mondani, hogy miből készültek. Nekem pont ez az egyszerűség, kézzelfoghatóság tetszik. Miközben az ember alkot, új ötletek is születnek, és egyre több anyagban, „szemétben” látjuk meg a lehetőséget. Manapság mindenki a fenntarthatóságról beszél, és ha kicsiben is, mi ezt tesszük: új életet adunk egy kidobásra szánt anyagnak.

Hogyan tovább?

A programnak olyan nagy sikere lett, amire én sem számítottam: többször szerepeltünk a televízióban, és itthon öko-turnét szerveztünk. Ennek során ellátogattunk öt nagyvárosba, ahol gimnazistáknak tartottunk műhelymunkát. Budapesten két gimnáziumban ismételtük meg ugyanezt. Mindenhol nagyon nagy érdeklődéssel fogadtak minket – nemcsak a diákok, de a tanárok is büszkén vitték haza a műhelymunkán készített tárgyakat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a projekt után is szeretnék tovább dolgozni ezzel a témával, minél több fiatalt elérni.

Miért fontos nektek a környezettudatosság?

Észrevettük, rengeteg olyan anyagot dobunk ki a kukába, amikből még készülhet valami. A manapság gyártott termékeket olyan gyönyörű csomagolással látják el, hogy az ember sajnál megválni tőlük. Nálam itt indult a környezettudatosság.  Ezek az anyagok nemcsak jó minőségűek, de sokszor önmagukban is szépek, színesek, hiszen már átment az adott cég tervezőin, akik igyekeztek olyat alkotni, hogy az minél inkább tetsszen a vásárlónak. Az a legizgalmasabb pont, amikor már minden anyagra, dobozra, gombra, ruhadarabra, zacskóra úgy nézek, hogy vajon ebből mit készíthetnék? A programunknak az volt a célja, hogy erre a pontra jussanak el a fiatalok.

Van-e a hasonló civil kezdeményezéseknek jövője?

Úgy gondolom, hogy igen. Szemét mindig lesz, valószínűleg új anyagok is megjelennek, amiktől nem kell feltétlen megválnunk, és hiszem, hogy egyre többen leszünk, akiket foglalkoztat ez a gondolat. Akik részt vesznek a programjainkon vagy a műhelymunkáinkon, megtanulhatnak pofonegyszerű technikákat, fejleszthetik a kézügyességüket, hazamehetnek olyan tárgyakkal, amiket használhatnak is, és végül, de nem utolsósorban megmenthetik a szemét egy részét. Szerencsére minden korosztály érdeklődik, és hasznos, jópofa dolognak tartja a kezdeményezésünket.

Januári akció

Centrum® My Immunity gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Centrum® My Energy gumivitamin felnőtteknek

30 db

2 850 Ft

95 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neo Citran belsőleges por felnőtteknek

14 tasak

2 580 Ft

184,3 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Forte® belsőleges oldatos cseppek

30 ml

1 550 Ft

51,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható roboráló gyógyszer

Béres Actival Kid Gumivitamin gumitabletta

50 db

2 490 Ft

49,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

1 990 Ft

19,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Stodal® szirup

200 ml

1 740 Ft

8,7 Ft/ml
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Otrivin RAPID MENTOL 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

1 960 Ft

196 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tantum Verde® 1,5 mg/ml szájnyálkahártyán alkalmazott spray

30 ml

1 680 Ft

56 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 260 Ft

113 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit® Oliva-D 2200 NE kapszula

60 db

2 380 Ft

39,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Béres C-vitamin 500 mg filmtabletta

100 db

1 990 Ft

19,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 170 Ft

58,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Oscillococcinum® golyócskák

10×3 adag

6 180 Ft

206 Ft/adag
Vény nélkül kapható homeopátiás gyógyszer

Magne B6® bevont tabletta

50 db

1 940 Ft

38,8 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

ACC® Long 600 mg pezsgőtabletta

10 db

2 100 Ft

210 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Mucopront 50 mg/g szirup

200 ml

1 665 Ft

8,3 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Strepsils® Honey and Lemon szopogató tabletta

24 db

1 720 Ft

71,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Cold Rapid 200 mg/30 mg lágy kapszula

20 db

2 030 Ft

101,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 280 Ft

45,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox® fogínygél gyermekeknek

10 g

1 770 Ft

177 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Coldrex® Junior por belsőleges oldathoz

10 db

1 880 Ft

188 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!

** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Megjelent a Szimpatika magazin 2020. januári száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el