Szemét mindig lesz

2012. 02. 07.
Szerző: Varga Julis
|
Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.
Címkék: Üzenet a Földnek 
A ReDesign Informális csoport tagjai a fiatalok környezettudatosságát szeretnék fejleszteni, Programjaikon és tréningjeiken nemcsak a személyiségfejlesztés kap nagy hangsúlyt, hanem a „hulladékból használhatót” elve is érvényesül. A csapat egyik alapító tagját, Sipos Annát kérdeztük.

Hogyan született meg a kreatív újrahasznosítás gondolata?

A kreatív újrahasznosítást nem mi találtuk ki. Ha jobban körülnézünk, könnyen észrevehetjük, hogy világszerte többen próbálkoznak kidobásra ítélt anyagokból használati tárgyakat vagy művészeti alkotásokat készíteni.  A ReDesign Informális csoportot tavaly alapítottuk meg azzal a céllal, hogy programokat, műhelymunkát szervezzünk fiatalok számára, melyek során ők is megtanulhatják, hogyan készítsék el ezeket a tárgyakat. A ReDesign csoport tagjai az elmúlt években részt vettek az Egyesek Ifjúsági Egyesület nemzetközi személyiségfejlesztő, kommunikációs, csapatépítő képzésein. Először mi is résztvevők voltunk ezeken a programokon, majd szervezőként segítettük a fiatalokat. Aztán ketten, Földi Barbara és én összeálltunk és írtunk egy saját uniós pályázatot, hogy létrehozzunk és lebonyolíthassunk egy saját programot. A személyiségfejlesztés, csapatépítés és a kreativitás fejlesztésének eszközeként a kreatív újrahasznosítás témáját választottuk.

Hogyan képzeljünk el egy ilyen programot?

A RE:Creativity nevű ifjúsági cserével pályáztunk, és mivel megnyertük, a Fiatalok Lendületben Program támogatott egy tíznapos tábort. Öt országból (Olaszország, Görögország, Ciprus, Spanyolország és Magyarország) jöttek ide fiatalok tíz napra. A programot Hollókőn tartottuk, a Kreatív Tér tréning központban. A harminc fiatal résztvevő az első három nap műhelymunkán vett részt, illetve megkaptak minden eszközt a szervező csapattól, hogy később könnyen tudjanak csapatban dolgozni, együttműködni és kommunikálni egymással. A műhelymunkákat mi magunk és meghívott vendégek tartották, a résztvevők varrtak táskát, pénztárcát molinóból, illetve használt ruhákból, készítettek ékszereket söröskupakból és parafa dugókból, jegyzetfüzetet bevásárlószatyrokból, illetve felújítottak egy kidobásra ítélt asztalt. Az alapvető szempont végig az volt, hogy olyan tárgyakat készítsenek, amiket használni is tudnak. A következő 2 nap pedig a résztvevők tartottak műhelymunkát egymásnak.

Hogyan formálja egy ilyen program a fiatalok környezettudatosságát?

A RE:Creativity egy ifjúsági csere volt, elsősorban nem a világ megmentése, hanem a fiatalok fejlesztése volt a cél. Menet közben láttam igazán, hogy ezzel milyen egyszerű és jópofa eszközt adok a fiatalok kezébe, amiben természetesen az is nagy szerepet játszik, hogy a tárgyak szemétből készülnek. De tudom, hogy nem lesz minden söröskupakból fülbevaló, vagy minden narancsleves dobozból pénztárca. Mégis, azzal, hogy gyakorlatban megvarr egy táskát molinóból, vagy összevasal nejlonzacskókat, sokkal közelebb vihetem őket a témához, mint egy hosszú, rémisztő előadással, amivel ők maguk nem tudnak mit kezdeni. Hiszem, hogy minden résztvevő közelebb került a témához a program során, és utána már nagyobb felelősséggel gondol a környezetére. Abban is biztos vagyok, hogy otthon büszkén fogja mutogatni az elkészült tárgyakat, és el is fogja mondani, hogy miből készültek. Nekem pont ez az egyszerűség, kézzelfoghatóság tetszik. Miközben az ember alkot, új ötletek is születnek, és egyre több anyagban, „szemétben” látjuk meg a lehetőséget. Manapság mindenki a fenntarthatóságról beszél, és ha kicsiben is, mi ezt tesszük: új életet adunk egy kidobásra szánt anyagnak.

Hogyan tovább?

A programnak olyan nagy sikere lett, amire én sem számítottam: többször szerepeltünk a televízióban, és itthon öko-turnét szerveztünk. Ennek során ellátogattunk öt nagyvárosba, ahol gimnazistáknak tartottunk műhelymunkát. Budapesten két gimnáziumban ismételtük meg ugyanezt. Mindenhol nagyon nagy érdeklődéssel fogadtak minket – nemcsak a diákok, de a tanárok is büszkén vitték haza a műhelymunkán készített tárgyakat. A nagy érdeklődésre való tekintettel a projekt után is szeretnék tovább dolgozni ezzel a témával, minél több fiatalt elérni.

Miért fontos nektek a környezettudatosság?

Észrevettük, rengeteg olyan anyagot dobunk ki a kukába, amikből még készülhet valami. A manapság gyártott termékeket olyan gyönyörű csomagolással látják el, hogy az ember sajnál megválni tőlük. Nálam itt indult a környezettudatosság.  Ezek az anyagok nemcsak jó minőségűek, de sokszor önmagukban is szépek, színesek, hiszen már átment az adott cég tervezőin, akik igyekeztek olyat alkotni, hogy az minél inkább tetsszen a vásárlónak. Az a legizgalmasabb pont, amikor már minden anyagra, dobozra, gombra, ruhadarabra, zacskóra úgy nézek, hogy vajon ebből mit készíthetnék? A programunknak az volt a célja, hogy erre a pontra jussanak el a fiatalok.

Van-e a hasonló civil kezdeményezéseknek jövője?

Úgy gondolom, hogy igen. Szemét mindig lesz, valószínűleg új anyagok is megjelennek, amiktől nem kell feltétlen megválnunk, és hiszem, hogy egyre többen leszünk, akiket foglalkoztat ez a gondolat. Akik részt vesznek a programjainkon vagy a műhelymunkáinkon, megtanulhatnak pofonegyszerű technikákat, fejleszthetik a kézügyességüket, hazamehetnek olyan tárgyakkal, amiket használhatnak is, és végül, de nem utolsósorban megmenthetik a szemét egy részét. Szerencsére minden korosztály érdeklődik, és hasznos, jópofa dolognak tartja a kezdeményezésünket.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el