Az öngyilkosok felének életét meg lehetne menteni

Szerző: Szimpatika
Gazdasági válság idején jelentősen növekszik a lelki problémákkal küszködők száma, ezzel együtt a gondozók feladata. Bár tudományos elismertsége magas fokú, mégis súlyos problémákkal küzd a magyar pszichiátria - hangzott el Debrecenben, a Magyar Pszichiátriai Társaság vándorgyűlése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Kurinay Tamás, a társaság leköszönő elnöke a legsúlyosabb gondnak a szakemberhiányt nevezte: az orvosok és már a szakápolók is nemcsak Magyarországról, hanem a szakterületről is elvándorolnak, ami lassan ellehetetleníti a szakma működését.

A lelki egészség megőrzésének, helyreállításának nincs stratégiája, nincs elfogadott országos programja, nincsenek ismereteik az országos ellátó intézet létrehozásáról, és akadozik a rezidens-utánpótlás – sorolta a problémákat a társaság elnöke, hozzátéve: gazdasági válság idején jelentősen növekszik a lelki problémákkal küszködők száma, ezzel együtt a gondozók feladata.

Molnár Károly, a társaság főtitkára szerint Magyarországon évről évre kiemelt fontosságú kérdés az öngyilkosságok megelőzésének, valamint a pszichiátriai ellátásnak a közösségi irányba terelése, és az, hogy a gyógyítás a lakóhely közelében legyen.

Ez utóbbi kívánalomra a jelenlegi helyzetben nem sok esélyt lát Frecska Ede professzor, a Debreceni Pszichiátriai Klinika igazgatója. A lakossághoz közeli járóbeteg-szakrendelésekre ugyanis nem jut szakorvos. Az ellátást a klinikákról kijáró orvosokkal tudnák megoldani, de akkor nem lenne, aki elvégezné a munkát a fekvőbeteg-intézetben – jegyezte meg.

Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság leendő elnöke szerint a jelenlegi, általa átmenetinek mondott intézményrendszer kevésbé életképes, a Magyarországon jellemző klasszikus fekvőbeteg-centrikusságot tükrözi. A meglévő aktív kórházi ágyak sem arányosan oszlanak meg az ellátási területek között – mondta, példaként említve, hogy jelenleg tízezer lakosra átlagosan 3,1 aktív ágy jut, Veszprém megyében csupán 1,7.

Az MTI érdeklődésére – miszerint hány pszichiátriai beteg szorul ellátásra Magyarországon – Kurinay Tamás elmondta: "a Lipót" bezárása óta nincs megfelelő monitoringrendszer. Európában az 510 millió lakosból 160 millió küzd mentális problémákkal, főként szorongásos zavarokkal. Annak kapcsán, hogy egy 2005-ben az Európai Unió támogatásával lefolytatott program eredményeként a vizsgált térségben – Szolnokon és környékén – az öngyilkossági arány 57 százalékkal, 2006-ban 46 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző kilenc év átlaga, de a program befejezése után visszaemelkedett a korábbi szintre, Molnár Károly elmondta: megfelelő programmal és anyagi ráfordítással az öngyilkosok fele megmenthető lenne.

 

forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!