Miért veszélyes a fogcsikorgatás?

Szerző: Szimpatika
Nagyon sok ember öntudatlanul összeszorítja, csikorgatja a fogait. Nem csak éjszaka, hanem sportolás vagy egyéb fizikai megterhelés, stressz esetén, vagy maximális koncentrációt igénylő helyzetekben.

Az így kialakuló bruxizmus előidézhet izomfájdalmat, állkapocs- és nyakfájdalmat, fejfájást, a fogzománcon pedig repedéseket és mikrotöréseket okozhat.

Ilyenkor az úgynevezett harapási sínek jelentik a hatékony megoldást: aktívan hozzájárulnak a fogak védelméhez. Ezek az eszközök a külső interferenciákat és vibrációt is hatástalanítják, amelyek különösen veszélyesek egyes sportágakban, és hosszú távon károsíthatják a fogakat – mert a fogzománcon mikrorepedések keletkeznek.


De bármennyire is meglepő, nem csak a fogak védelme (illetve éjszaka: párunk nyugalma) miatt hatékonyak a harapási sínek. A hatékonyabb erőkifejtés elérése mellett (például sportolás közben), a nyakszirti tájék izmai is kevésbé terhelődnek. Megszüntet(het)i a hát, a váll és a nyak izomfájdalmait, enyhíti a sportolás közben, edzőteremben a hosszas, kényelmetlen testtartás okozta izomproblémákat.
Világszerte sok profi sportoló is használja, sok motorversenyző, sőt, síelő is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!