A sportolást sem szabad túlzásba vinni

2012. 01. 23.
Szerző: Szimpatika
A mozgás, a sport élettanában van egy titokzatos anyag, az endorfin, mely kémiailag nagyon hasonló a morfiumszármazékokhoz. Hatása kettős: egyrészt fájdalomcsillapítóként hat, sérülés esetén szinte blokkolhatja a fájdalmat, másrészt felelős azért, hogy átélhessük az örömélményt az adott helyzetben. Sokan megtapasztalták már a hatását, még ha nem is tudták, hogy a biokémiai hatás hogyan járul hozzá az adott helyzethez. Mikor növekszik meg az endorfin mennyisége a szervezetünkben?

A hosszú, megerőltető és tartós fizikai teljesítmény esetén. Ilyen például a hosszútávfutás. Amikor átbillen egy holtponton a futó, és mégsem áll le, könnyeddé válik, ismét jókedvvel tud futni, szinte szárnyakon repül.

Az endorfinoknak nagy szerepe van az egészségi állapotunk megtartásában is. Akik rendszeresen edzenek, azoknak folyamatosan termelődik szervezetében az endorfin ingerületátvivő anyag. Mérések szerint erősödik az immunrendszerük is. Ezért láthatjuk megszépülni gyerekek arcocskáját is egy kiadós rohangászás után. S valószínű,  kevésbé lesznek fogékonyak a fertőzéses megbetegedésekre.

A vérereinknek és a szívünknek is nagyon jót tesz az optimális sporttevékenység. A keringés gyorsul, a szív munkája fokozódik, és ez a „használás” javítja a gyakorlás által az erek falában levő finom izomzatot, csökkenti az érfalban lerakódott meszes lakkok mennyiségét. Ez az érrendszer beszűkülését csökkenti, javítja az nyirokrendszer keringését, és megelőzi az érszűkületet. Depresszió ellen is rendkívül sokat tehetnek ezek a testi-lelki folyamatok, de amint sokan már megtapasztalták, nem könnyű motiválni a sportra azokat, akik levertek, kedvetlenek, nehezen mozdulnak amúgy is.

Van azonban egy csapdahelyzet is ebbe beépítve: mindig fokozni kell a célt, emelni a métereket, kilókat, és így, ami önbizalmat építünk egyik oldalon, azt le is bontjuk a másikon, hiszen mindig van egy távoli cél, amit még nem értünk el. A teljesítménycentrikusság nagy veszélye a versenysportnak, sokszor szinte áldozatává válnak az emberek annak a hajszoltságérzésnek, hogy mindig távolabbra csúszik ki a cél, majd ha ezt elérem...

És „azt” sosem érem el, nincs megállás.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!