Az infarktus megelőzhető

Szerző: Szimpatika
Az orvosok szerint a szívtrombózis igenis megelőzhető. Nem kell hozzá más, „csak” egészséges életmód. A megelőzésre leginkább azoknak kell figyelniük, akiknél anyai ágon előfordult már szívbetegség. Ám nemcsak az ő esetükben fontos cél: óvni és védeni a szívet.

Lássuk hát, mi a teendő.

A rendszeres, mindennapos, aktív testmozgás csodát tesz!

Csökkenti a vérnyomást és javítja a koleszterinszintet. Az aktív nőknél 40%-kal csökken a szívtrombózis veszélye. A testmozgáskor nem kell feltétlenül nehéz, megerőltető sportra gondolni, a mindennapi 30 perces tempós séta már áldás a szívnek.


Együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, halat.

Utóbbi azért fontos, mert olyan zsírsavat tartalmaz, amely csökkenti a vérrögök kialakulásának veszélyét. „Szívvédők” még az olívaolaj és a dió: ugyancsak egészséges zsírokat tartalmaznak.

 

Szálljunk szembe az elhízással

Már 5-6 kilós felnőttkori súlygyarapodás is (kivéve, ha korábban túlzottan sovány volt) megnöveli a trombózis kialakulásának kockázatát.

 

Évente legalább egyszer ellenőriztessük a vérnyomásunkat.

Akkor jó, ha értéke 130/80. Ötévenként nézesse meg koleszterinszintjét. Ha kiderül, hogy magas, gyakrabban kell orvoshoz fordulnia, az ő utasítására gyógyszert kell szednie.

 

Szokjunk le a dohányzásról.

Az összes előforduló szívtrombózis csaknem feléért a dohányzás a felelős!

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!