Agyvérzés ellen is hasznos a ginkgo levél

A ginkgo biloba fák leveleinek gyógyító hatása már évezredek óta ismert, de amerikai orvosok most egy újabb területet kutatnak, ahol hasznos segítség lehet a ginkgo. Eddigi kísérleteik alapján úgy tűnik, hogy a növény leveleiből készült kivonatok hasznosak lehetnek az agyvérzés megelőzésében is.
A ginkgo biloba fák, más nevén páfrányfenyők már a földtörténeti őskorban is elterjedtek voltak, és mivel szinte változatlan formában maradtak fent a mai napig, élő kövületeknek is nevezik őket. A 30-50 méter magasra is megnövő és akár 2000, sőt 3000 évig is élő monstrumok leveleit Kínában már több ezer éve használják a gyógyításban. Mára már hazánkban is „divatba jött”, nem hiába. Segít vérellátási zavarok esetén, hasznos az emlékező képesség és a koncentrációs készség fejlesztésében, valamint antioxidáns hatású is.

Egy új amerikai kutatás szerint viszont a gyógyításnak egy újabb fontos területén is használható lehet ez a növény. Egy egereken végzett kísérlet szerint ugyanis nagyban segíthet megelőzni, vagy legalábbis csökkenteni az agyvérzés esetén fellépő agyi sérüléseket. A Baltimore-i egyetemen végzett kutatás során kiderült, hogy a ginkgóval nem kezelt állatokkal szemben 61 százalékkal kisebb eséllyel roncsolódott azoknak az állatoknak az agya egy agyvérzés során, amelyek naponta kaptak ginkgo kivonatot. „Ezek alapján nagyon valószínűnek tűnik, hogy a ginkgóban található bizonyos összetevők megvédik az agyat agyvérzés esetén, így azoknál a főképp idős embereknél, akik agyvérzés szempontjából veszélyeztetettebbek, javasolt lehet, hogy naponta szedjenek ginkgolevél kivonatot”- mondta Dr. Sylvian Dore, a kutatást vezető egyik orvos.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!