Kis karácsony, zöld karácsony

2012. 01. 05.
Szerző: Kalocsai kristóf
Karácsonykor mindenki törekszik arra, hogy örömet szerezzen a számára kedves embereknek. Ez nem minden esetben sikerül. Most, hogy elmúltak az ünnepek, talán érdemes néhány tanulságot levonnunk.

Most, hogy elmúltak a nagy, ajándékozós, karácsonyi ünnepek, néhány dolgot talán érdemes megjegyezni, következő karácsonyokra tanulságképpen.

Az ajándék mérete és ára nem azonos a szeretet mennyiségével. Ha hasznos ajándék helyett, valami porfogót vásároltunk, jó, ha tudjuk, amellett, hogy egy kedves és talán erőltetett mosoly után soha nem fog ránézni tulajdonosa, a legtöbb esetben messzi országokból szállítják ezeket a tárgyakat hozzánk, és ez komolyan terheli a környezetet.

Jó, ha tudjuk azt is, hogy minél messzebbről jön az adott áru, annál több az árából az a rész, melyet a szállításra, és nem az ajándékra magára fizetünk ki. Ha idén nem tettük, fogadjuk meg, hogy következő alkalomkor megpróbálunk helyi termékeket vásárolni. Erre a legjobb lehetőségünk a vásárokban tömegesen jelen lévő kézműveseknél nyílik. Itt ugyan előfordulhat, hogy többet kell fizetnünk egy-egy ajándékért, de cserébe nemcsak a környezeten, hanem az ország gazdaságán is segítettünk picit.

Belegondolt e már, hogy Ön mennyi csomagolóanyagot hajít ki a kukába minden egyes karácsonykor. Szorozza meg tízmillióval, és megtudja, hogy csak Magyarországon mennyi szemét keletkezett ilyenkor csomagolópapírból.  Jó.ha tudja, hogy a Greenpeace kezdeményezett egy akciót, melynek lényege az volt, hogy csomagolópapír helyett egy kis zöld masnival ajánlotta diszíteni a csomagot

Szórakoztató elektronikai eszközt kapott karácsonyra? Jó, ha tudja, hogy mint a TV, a számítógép – vagy annak valamely alkatrésze –, mobiltelefon, fényképezőgép, videokamera és társai visszaválthatók. Sok üzletben kedvezményt is kapunk, ha bevisszük régi, lecserélendő eszközeinket. Ha plusz pénzt nem is adnak érte, de a legtöbb helyen befogadják a használt darabokat, melyeket azután megfelelően kezelnek vagy újrahasznosítanak. Ne dobjuk a régi telefont a kukába.

Idén karácsonykor is a a konyha, s a műhely mesterei voltak a legjobb helyzetben, hiszen egy saját készítésű ajándék megtöbbszörözte annak értékét. Egy adag a rokon kedvenc sütijéből, amellett, hogy örömet okozott, nagy valószínűséggel el is fogyott.

Sokan ódzkodnak a kapott ajándék továbbadásától, de valljuk be, semmi értelme nincs egy olyan tárgyat őrizgetni, amit nem használunk, vagy nem tetszik. Itt szóba jöhet régebbi könyv, hanglemez, sporteszköz, vagy akár egy hangszer, mely általában megőrzi értékét. Arra azért figyeljünk, hogy ne adjuk vissza az ajándékot annak, akitől kaptuk, hiszen egy ilyen baki akár tönkre is teheti kapcsolatunkat.

Aki, hogy aki kivágott fát vásárolt, azt vízkereszt után vigye egy kijelölt gyűjtőhelyre, ahonnan biomassza-erőművekbe vagy komposztáló telepekre kerül, és nem a szemét között tűnik el haszontalanul.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!